Text/bild: Aleksandar Mladenovic


En av de nyheter som fångade vår uppmärksamhet på Watches & Wonders 2024 var detta ur från Hermès som på senare år på allvar börjar etablera sig inom segmentet lyxklockor. Man bemästrar komplikationer väl men det har varit lite sparsamt med vardagsklockor från varumärket utöver deras modell Hermès H08 som debuterade för ett par år sen. I år lanseras modellen Hermès Cut, en unisex-modell i bra storlek som passar perfekt både till stranden och kontoret.


Det är en speciell liten rackare, denna Cut. Boetten är svår att beskriva, en blandning av olika geometriska former. Klockan är varken rund, kvadratisk eller oval för den delen. Från sidan påminner profilen lite om en Panerai faktiskt. Det blandas inte bara bland formerna utan även en intressant mix av borstade och polerade ytor – vilket bidrar till att det händer en hel del på handleden. Vad som kan konstateras är att framtoningen är rätt mjuk, men utan att kännas konstig på en manlig handled.

Boetten mäter 36mm i diameter och har en längd på ca. 41mm – en bra storlek enligt mig som passar mig som handen i handsken. Tjockleken är ca. 10mm och överlag är byggkvalitet och finish väldigt bra på klockan. Jag har burit den i ungefär 1 vecka nu och den känns bara mer rätt för varje dag som går. Kronan är snyggt integrerad i boetten mellan kl. 1 & 2 och är graverad med ett oranget ”H”. Den är inte skruvad, men klockan är vattentät ner till 100m.

Den silvriga urtavlan har applicerade arabiska siffror som index (med SuperLuminova) och orangea detaljer på sekundvisare och minutmarkeringarna. Väldigt lättavläst och tydlig.

Modellen lanseras i 4 olika versioner, i stål på antingen länk eller gummiband – med eller utan diamanter på glasringen och i guld och stål med eller utan diamanter på glasringen.

Det finns en rad olika gummiarmband att mixa och matcha med klockan, jag har provkört den på 2 gummin i grönt och självklart oranget, men även på länken i stål. Vi har blivit ganska bortskämda med så kallade ”quick switch” lösningar från varumärken de senaste åren, vissa bättre än andra, men Hermès lösning är utan tvekan en av de enklaste jag manövrerat. En fröjd att byta band helt enkelt.

Länken är borstad med polerade mittlänkar och har ett dolt (dubbelt) viklås. Den har skruvade länkbitar och känns väldigt stabil överlag.

Klockan drivs av det automatiska urveket kaliber H1912 som är tillverkat av Vaucher Manufacture Fleurier där Hermès äger 25% av bolaget. Gångreserven är 50 timmar och frekvens 4 Hz (28,800 bph). Bryggorna och rotorn är dekorerade med ”H” och har överlag bra finish utan att vara något extraordinärt.

Sammanfattningsvis så är jag imponerad över den nya modellen. En bra storlek som funkar bra både på damer och herrar, sköna och trevliga gummiband som är enkla och byta, stabilt urverk och överlag en väldigt trevlig klocka att bära. För den som söker något som är perfekt till vardagen och inte från en av de ”vanliga” tillverkarna tycker jag absolut att Hermès Cut skall vara ett alternativ.

Svenskt listpris för klockan på gummiband är 66 950 kr och på länk 73 100 kronor för modellen i stål utan bling.


Läs mer om klockorna hos Hermès