Guide: Brittas 5 favoriter från 2024

Text: Britta Rossander
Bild: Tillverkarna


År 2024 har bjudit på massor av nyheter och visst är det svårt att välja ut fem av alla dessa underbara och ibland märkliga ur. Vi har sett och provat extraordinära juvelur, klockor med tekniska innovationer och många som påminner om det vi kan hitta i arkiven. Här kommer ett personligt urval där priserna inte har fått spela någon roll


Chanel Mademoiselle’s Sewing Tools

På den humoristiska sidan tog Chanel priset som gjort en hel kollektion döpt till Mademoiselle’s Sewing Tools. Det är klockor i guld med design i form av sybehör. Att man från Chanels sida kan göra så här beror på att man är ett oberoende varumärke med god ekonomi och har massor av självdistans blandat med humor. Snyggast i ”syskrinet” är fingerborgen som hänger i en lååång kedja, med sporadiskt fattade diamanter, där klockan sitter i botten – eller på toppen om man så vill – av fingerborgen. Modellen är limiterad till 20 exemplar där var och en har 585 små brilliantslipade diamanter och 26 baguetteslipade diamanter på tillsammans 11,55 ct. De andra modellerna är i form av ett måttband, en säkerhetsnål, en provdocka och ett etui för knappnålar. Tiden visas med hjälp av quartzverk och priserna får man på förfrågan.


Chopard Alpine Eagle 41 XP Frozen Summit

Är en elegant och mäktig klocka som består av en kombination med urmakeri och enastående juvelerararbete. Materialet är vitt etiskt guld vilket är helt i Chopards anda med att tänka på hur materialen de använder tas fram. Klockan är totalt dränkt i diamanter, på tavla, boett band krona. De lämnar ingen uppgift om antalet carat vilket antagligen beror på hur långt bandet är eftersom diamanternas antal kan variera beroende på omkretsen av kundens handled. 

I boetten sitter det ultratunna verket L.U.C Calibre 96.41-L, som har 65 timmars kraftreserv och kvalitetsstämpeln Poinçon de Genève ett bevis på bästa expertis inom tillverkningen. Boetten är 41 mm i diameter och bara 9,65 mm hög vilket gör denna juvel lättburen. Den är ett veritabelt samlarobjekt med flera hundra perfekt slipade diamanter. Att montera så många stenar med samma briljans och kompatibla storlekar på en så liten produkt som en klocka måste vara en utmaning för fattarna.  

Upplagan är åtta exemplar och priset får man på förfrågan. 


IWC Portugieser Eternal Calendar

Vinnaren av årets Grand Prix går ju inte att lämna åt sidan när det gäller en sådan här lista. Den är IWC’s mest komplicerad klocka sedan Portugieser Sidérale Scafusi som kom 2011. En klocka som då behövdes för att IWC skulle bevisa att de fortfarande var ett varumärke med exceptionell urmakerikonst inom husets väggar. Det hade lanserats väldigt många modeller som av många ansågs lite väl tillgängliga. Men med Sidérale satte en man ner foten genom sin konstruktion av astronomisk modul som bokstavligen ger bäraren möjlighet bära en bit av himlen på sin handled och bevisade och sa att man fortfarande var ett företag med avancerad urmakerikonst som specialité inom de egna väggarna. 

Lite samma sak var det väl nu – man vill visa att man kan – och jösses vad man kan. Här har gränser tänjts med evighetskalender som känner av månadernas olika längd, som lägger till en skottdag vart fjärde år och tar hänsyn till den gregorianska kalenderns komplexa undantagsregler för skottår. Kalendern hoppar automatiskt över tre skottår under fyra sekel. Även månfasen är extremt avancerad med en månfasdisplay som bara kommer att avvika från månens omloppsbana med en dag efter 45 miljoner år. Hela ”paketet” är naturligtvis placerat i en boett av platina.


Cartier Santos de Cartier

Santos i bicolore tycker jag är en behaglig klocka utan onödiga ”krusiduller”. Den är tidlös, lojal mot den eleganta originalmodellen från 1904 därföär är den ett bra exempel på en klocka ur arkivet. Den är varken för stor eller för liten. Varianten med boettring i guld, integrerat metallband med de klassiska skruvarna i guld är en väldigt bra tillbakablick till bicolorens storhetstid på 1980-talet – en trend vi nu sett på stark tillbakagång utan att stå ut för mycket. 


H. Moser & Cie Pioneer Centre Seconds Concept Citrus Green

Nu har Moser gjort det igen – och jag kan inte låta bli att berömma dem – en klocka som inte liknar någon annan. Urtavlan är ilsket limefärgad och tonad. Färgen är sådan som man inte fick använda när man ritade skog och natur i skolan trots att det fanns en sådan färgkrita i våra askar. Boetten är fäst vid ett ljust marinblått gummiband och man förstår att modellen är ämnad för de som inte vill vara osynliga. Det är ännu ett uppnosigt och väldesignat utropstecken från Moser som visar att vill vara oförutsägbara. 

–Den nya färgen för tavlan – Citrus Green – ska vara som en av kick av koffein för hjärnan säger Edouard Meylan ceo H. Moser & Co och den som står för muyckat av humorn i företagets produktdesign. 

Urtavlan har ingen logo eller några index vilket gör klockan än mer iögonfallande när den är placerad på en handled.