Text: Aleksandar Mladenovic
Idag tänkte jag dela med mig av 3 tillverkare jag håller noga koll på och som har blivit något bortglömda bland oss entusiaster genom åren. Detta är 3 varumärken som tillverkar klockor som man skulle kunna benämna ”mycket klocka för pengarna” sett till vad man får för sina surt förvärvade slantar på dagens marknad.
Breguet
En av de starkast varumärkena inom den horologiska sfären är Breguet. Grundaren Abraham Louis Breguet låg inte direkt på latsidan under sina aktiva år och många av hans uppfinningar används än idag. Han benämns ibland som urmakeriets Leonardo Da Vinci.
Min personliga åsikt är att Breguet i modern tid tappat tråden lite grann. Man har gått ifrån sitt DNA på så vis att deras eleganta och välfinisherade klockor har blivit lite för stora och uppblåsta för att matcha formspråk och design. Väldigt synd i mina ögon.
Vad som fortfarande är möjligt är dock att nosa upp lite äldre klockor från 1980 och 90-talet där boettstorlekarna är mer modesta i sin storlek men där finish och urverk fortfarande är av högsta kvalitet. Jag personligen gillar ju trots allt klockor mellan 32-36mm i ädla metaller.
Breguet Classique och Marine är två av modellerna där man i mina ögon fortfarande kan hitta mycket värde för pengarna, trots allt priserna på andrahandsmarknaden de senaste två åren rört på sig en del.
Tipset är att söka brett när det handlar om neo-vintage Breguet – i många fall är modellerna listade med referensnummer som egentligen är dess serienummer. Det finns en uppsjö av modeller, manuella och automatiska, i storlekarna 31 – 36mm i både gult guld och vita metaller som vitguld och platina.
Prismässigt skulle jag räkna med att behöva hosta upp ungefär 50,000kr för en Classique på dagens marknad. För Marine, den lite tuffare sportmodellen med referens 3400 så är runt 70,000kr ett rimligt marknadspris. Fortfarande prisvärt sett till vad en ny och lite mer uppblås Breguet kostar.
Piaget
Piaget är nog nästa stora ”boom” på vintagemarknaden. Ryktena säger att italienska handlare har börjat köpa på sig lådvis med vintage-Piaget och när italienarna handlar stora volymer då vet man att något är på gång.
Piagets klockor från framförallt 70-talet är väldigt intressanta i mina ögon. Oftast extremt hög nivå på hantverket och inte sällan ser vi väldigt intressanta boettformer med olika finish samt välarbetade länkar i ädelmetall. På detta brukar brukar man även toppa med lite exotiska stentavlor och sammantaget får vi mycket funk från tidseran paketerat i nätta paket med mycket attityd.
Här är utbudet brett, allt från manuella klockor med framförallt deras ultratunna 9P verk till de automatiska med microrotor kaliber 12P. Piaget var ju en gång herren på täppan vad gäller ultratunna urverk.
Eftersom utbudet är så stort och det finns så mycket olika modeller att tillgå så är det svårt att sätta ett prisspann. Men jag skulle säga att en manuell Piaget utan exotisk stentavla i ädelmetall går att hitta från ca. 15,000kr. De lite mer bearbetade modellerna med länkar i ädelmetall och exotiska stentavlor kan man kanske generalisera lite kring och säga att dessa startar runt 30-40,000kr men går absolut högre än så i många fall.
För den som vill gå ”all-in” på en sportigare modell direkt finns även de hysteriskt tuffa modellerna helt i guld från Polo-serien, båda rektangulära och runda. Men här närmar vi oss snabbt en sexsiffrig prislapp.
Min högst personliga åsikt är att jag tror att Piaget kommer få ett rejält uppsving likt Cartier har fått de senaste åren. Håll i hatten.
Ebel
Om ni har följt mig på mina andra sociala medier så har ni nog märkt att jag pushar en del för Ebel, i synnerhet deras modell Sport Classic (eller Classique). Varför? Jo för i mina ögon har vi i princip definitionen av mycket klocka för pengarna i deras sportiga klocka som lanserades i slutet av 1970-talet.
Jag blev positivt överraskad första gången jag fick en Ebel Sport Classic i handen, byggkvalitet och finish var långt över förväntningarna för en klocka som på dagens marknad går att nosa upp för en bra bit under 10,000kr.
Här finns också en drös olika varianter och storlekar, från små damklockor på 26mm till ”jumbos” om 37mm. Gemensamt är dock att alla är supertunna tack vare quartzverken.
Länkens design är i mina ögon en av de bästa sakerna med modellen, tunn och otroligt följsam med en skön funkighet. För den som skyr batteridrivna klockor så finns där även modernare varianter av Sport Classic med automatiska urverk och även kronografer från 1980-talet med Zeniths legendariska El Primero-verk (ja, den som Don Johnson aka Sonny Crockett hade i Miami Vice).
Make Ebel Great Again!