Piaget återlanserar deras legendariska modell Polo i guld

Text: Mia Litström


Att titta tillbaka i de historiska arkiven är nästan alltid ett säkert kort för klockföretagen. Precis så gjorde Vacheron Constantin för två år sedan med att återlansera deras historiska modell 222 i helguld och samma sak har nu Piaget gjort med sin modell Polo, helt i gult guld. Namnet för modellen är just Polo 79 för att hylla modellens 45-årsjubileum.


Klockmodellen togs fram för att möta kundernas förfrågningar efter en elegant sportklocka som tålde sportiga aktiviteter som exempelvis hästpolo. Och vid tiden var det väldigt populärt med den typen av tävlingar och turneringar. Dessutom sponsrade Piaget tävlingen Polo World Cup Palm Beach 1979, så namnet Polo föll sig ganska naturligt när de skulle välja namn till klockan som dessutom blev den första klockan hos Piaget som fick ett specifikt modellnamn. Första Polo lanserades i två versioner, en för honom och en för henne och under polotävlingen så bar bland annat den kända skådespelerskan Ursula Andress ett exemplar av den nya klockan. Polo har även burits av flera andra kända personligheter som Robert DeNiro i filmen Casino och även Andy Warhol, Brooks Shields och ingen mindre än vår Björn Borg har också ett gott öga för modellen. 

Nu tittar vi vidare på den nya Polo 79 som precis har lanserats. Den är helt i gult guld, både boett och länk. Extra dekorativt är att armbandet är helt integrerat. Mycket snygg och välgjord design, det finns inga skarvar eller liknande. Hela klockan, både länk, boett och urtavla har horisontella linjer i polerat guld, så kallade ”gadroons” som är en snygg kombination till den borstade ytan. Mönstret följs åt hela vägen ut på boetten utan avbrott från urtavlan. Det är just den stilen som gör att klockan är så vacker och stilren. Urtavlan är dessutom helt ren, det enda som står är Piaget vid kl. 12 och precis som originalet har den visare för timme och minuter i guld men ingen sekundvisare. 

En annan positiv detalj är också att de har valt att sätta ett mekaniskt urverk i klockan istället för ett quartzverk som det var i ursprungsmodellen. Och ett av företags expertområden är att kunna tillverka ultratunna urverk och till denna modell har de valt det egna automatverket 1200P1 med microrotor. Urverket är bara 2,35 mm i tjocklek och gångreserven ligger på 44 timmar och den är vattentät till 50 m vilket betyder att den klarar en lättare skur eller dusch. 

Så diametern på klockan är 38 mm, tjockleken 7,45 mm vilket gör att den passar på de flesta handleder. Ursprungsmodellen var mindre i storlek (34 mm) men den moderna versionens större storlek gör ändå att den har en läcker 70-tals look. Guldet gör också att klockan har en gedigen vikt som ligger på 200 g och baksidan är öppen där man kan se hur elegant de olika urverksdelarna är dekorerade. 

Piaget Polo 79 har en härlig retrostil och med sin tyngd blir det en känsla av att bära ett gediget guldarmband i vackert format där du dessutom kan se tiden från ett mekaniskt urverk. Jag gillar att Piaget tog beslutet att inte lansera den med ett quartzverk utan att de verkligen lyfter fram deras expertis med ultratunna urverk till denna modell som sätter modernt liv i efterlängtad 70-talsdesign. 

Priset är av digniteten 950 000 kronor. 

Läs mer hos Piaget