Nya Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin

Text: Aleksandar Mladenovic


Piaget är välkända för att tillverka tunna, mekaniska urverk. Deras ikoniska Polo lanseras nu med ett nytt ultratunnt urverk och för första gången med en evighetskalender.


Piaget Polo såg dagsljus för första gången 1979 och var en av de hetaste klockorna på marknaden under 1980-talet. Den fanns i en mängd olika utföranden och metaller (främst ädla sådana) och drevs främst av Piagets kaliber 7P vilket var ett quartzverk.

Piaget gjorde sedermera ett omtag på hela kollektionen år 2016 och sedan dess har vi sett en rad olika modeller, främst kronografer och ”tre-handare” men även skeletterade ultratunna versioner. För första gången i Polons historia så är den nu utrustad med en evighetskalender.

Om vi börjar utifrån och jobbar oss inåt – Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin har en boett i rostfritt stål som mäter 42mm i diameter och är 8,65mm tjock. Likt sina syskon är boetten kuddformad på sitt lite egna sportigt eleganta sätt och man varvar borstade boettsidor och glasringen med polerade ytor.

Urtavlan är grön och går under benämningen emerald green och den verkar skifta i en grönblå ton beroende på olika ljusförhållanden vilket vi på redaktionen tycker är läckert. I sedvanlig ordning har urtavlan det horisontella mönstret som återfinns på de flesta andra modeller i familjen.

Kalenderns funktioner avläses i de olika subtavlorna och vid kl 12 finner vi skottårsindikator och månad, vid kl 3 datumet, vid kl 6 månfasindikatorn och vid kl 9 veckodagarna. Layouten känns välbalanserad och lättavläst.

Klockan levereras på både en stållänk men även ett grönt gummiband där tavlans mönster återspeglar sig i designen. Tack vare Piagets SingleTouch-system är bandbyte en process som bara tar några sekunder.

Som sig bör på en klocka med ett vackert och komplicerat urverk så går det att få en inblick i mekaniken genom bakboetten. Kalibern som tickar inuti Piaget Polo Perpetual Calendar är deras egna och helt nya, in-house, kaliber 1255P. Denna kaliber är en vidareutvecklad version av kaliber 1200P från 2010 som i sin tur är en vidareutveckling av kaliber 12P från 1960-talet som då var världens tunnaste mekaniska urverk.

Urverket är bara 4mm tjockt och består av 238 komponenter och är vackert dekorerat med bland annat en blånerad mikrorotor. Klockan har en gångreserv på 42 timmar och är mekaniskt programmerad att visa korrekt dag/datum/månad och skottår fram till år 2100.

Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin ref. G0A48005 har ett listpris på 705,000 kronor vilket kanske är lite väl saftigt för en evighetskalender i stål om redaktionen får tycka till. Men estetiskt och mekaniskt är den tilltalande.

Läs mer om modellen här.