GADA-klockor: Sex favoriter

Text: Filip Ericsson


GADA, “Go anywhere, Do anything”, är en trendig benämning på klockor som fungerar i alla sammanhang och är idag en populär nisch bland klockentusiaster. Eqotime reder ut begreppet och listar några favoriter! 

Hur definieras då detta segment? Till att börja med kan man konstatera att det ter sig minst sagt flytande och kan nog röra sig in mot de så omhuldade “lyxsportklockornas” domäner. 

Det alla lär kunna vara överens om är i alla fall att mångsidigheten är dess huvudsakliga kännetecken, det vill säga att en GADA-klocka ska fungera överallt och till alla möjliga aktiviteter. Den ska kunna fungera för människor som bara använder en klocka och som har en tillvaro av vitt skilda aktiviteter av formell såväl som informell karaktär. 

Innan vi går in på det kanske ska nämnas att diskussionen om GADA-klockor till stor del är rent akademisk, något för klockfantaster att debattera om. Majoriteten av oss lever nog trots allt i en informell omgivning där få bryr sig om vilka armbandsur människor bär i olika sammanhang. Bär din Seamaster-grunka eller svarta plast-Swatch på chefens bröllop. Ingen bryr sig.  

Men för oss som älskar klockor är diskussionen förstås helt central!  

Definitionen av GADA lär för det första skilja sig vilt mellan människor, om inte annat för att vi har olika behov, och kan nog även ses som en skala med en liberal inställning på ena sidan och en mer strikt på den andra. Idag drar vi det till sin spets och antar en mer strikt, konservativ hållning.  

En GADA-klocka ska alltså smälta in och accepteras i de mest formella sammanhang som till exempel en smoking-middag, samtidigt som den ska kännas rätt under slöa söndagar när dess ägare glider runt i jeans och t-shirt.

För att den ska fungera i de mer formella sammanhangen behöver en GADA-klocka ha klassisk, elegant form, hög kvalitet och gärna ett varumärke som kittlar sinnena. Vidare ska den ha tillräckligt modesta mått för att smidigt glida in under en kostymskjorta.  

Själv anser jag att den också helst ska sakna ett sportigt “tema”, alltså inte vara en dykar- eller pilotklocka, och så vidare. Detta kan säkert ses som en alltför militant hållning och är förstås öppen för diskussion. En IWC Pilot Mark XX kan säkert utgöra en utmärkt GADA-klocka för vissa! 

För att GADA-uret å andra sidan ska fungera på vandringen uppför Kilimanjaro eller till strandaktiviteterna i Key West behöver den vara stryktålig, helst utförd i stål och ha minst 100 meters vattentäthet. 

Nedan listas sex lyxiga armbandsur som inte bara bedöms behärska dessa spretiga krav utan som också attraherar artikelförfattaren. Vi tar dem i bokstavsordning. 


Cartier Santos Medium & Large 

Det franska glamourmärket Cartier förknippas nog av de flesta med verkligt dressiga kreationer för galamiddagar och dylikt, men faktum är att märket var bland de första, kanske de allra första, att tillhandahålla ett pilotur. 

Cartier Santos, idag en riktig klocklegendar, såg dagens ljus redan 1904. Sedan dess har den funnits i olika skepnader och populariserades ordentligt i och med den version som släpptes 1978, vilken förblev det glada 80-talets älsklingsklocka nummer ett. Med sin rundat kvadratiska form, särpräglade, integrerade metallänk med sina skruvar samt den märkestypiska ädelstenen på kronan kändes en Santos igen på ett par kilometers håll. 

Santos utkom i sin senaste version 2018 med en boett med något mjukare penndrag än tidigare. Denna nuvarande Santos säljs i två storlekar, Medium och Large, där endast den större varianten har datum. Boett i stål, stål/guld och guld erbjuds. Inuti tickar Cartiers eget automatiska urverk, Caliber 1847 MC.  

Santos är onekligen en särpräglad figur som skriker just “Santos” i ansiktet på sin betraktare. Samtidigt är den så tunn och Cartier-typisk i sitt uttryck att den inte gör bort sig i något sammanhang, oavsett grad av formalitet. Dess 100 meters täthet gör den slutligen till en verklig GADA-klocka som skänker bäraren ett stort mått av egenart oavsett om det är jeans eller smoking som gäller.  

Priserna börjar på 89,000 kronor för en Medium i stål. Har du råd och gillar formen, köp! 


Girard Perregaux Laureato 38mm 

En av de klassiska så kallade lyxsportklockorna vars segment uppstod med Audemars Royal Oak 1972. Det anrika lyxmärket som går lite under radarn, Girard Perregaux, tillhör prisklassen steget under de tre stora – Patek Philippe, Audemars Piguet och Vacheron Constantin – i den omfångsrika och så populära genren. Och som sådan är Laureato en riktig GADA-klocka. 

Utbudet av lyxsportklockor i den här prisklassen (ca 100–150,000 kr) är relativt välgött och att just Laureato får den äran idag beror på att den är skön för ögat och samtidigt lite ovanlig – den är finsmakarens val. Vidare är den betydligt mer lättillgänglig än de tre ovan nämnda storheterna, liksom sportklockorna från Rolex för övrigt, som i praktiken betingar ungefär samma pengar. De går ju inte att handla till listpris. 

Laureato finns i en mängd varianter men här fokuserar vi på den nya 38mm-varianten med sin vackra, kopparfärgade urtavla. Just för att den är snyggast och mest GADA! Laureato saluförs även med 42mm-boett och vilken man föredrar beror förstås på hur ens handled är beskaffad. Personligen väljer jag den mindre klockan.  

Inuti den särpräglat välsvarvade boetten tickar Girards egen Caliber GPO3300 som med sin eleganta guldrotor och goda renommé matchar klockans höga pris. Det som gör Laureato till ett riktigt GADA-ur är också att den är tät till 100 meter samt härligt tunn med under 10mm i höjd. Guldläge för den som har resurserna! 


Grand Seiko SGBW291/293

Grand Seiko är verkligen den diskrete gentlemannens val. Här erbjuds bästa kvalitet och gudomlig finish i ytterst diskret förpackning. Bakom de närmast komiskt sterila beteckningarna SGBW291 och SGBW293 döljer sig ett par riktigt tilldragande GADA-ur från märket.  

Grand Seikos så kallade 44GS-familj är redan väletablerad i modellutbudet och handlar om sportiga herrklockor huvudsakligen med boetter om 40mm.  

SGBW291/293 kom 2022 som nya tillskott i 44GS-familjen vilka begåvades med befriande kompakta mått med boetter på blott 36.5mm i diameter. Dessutom skänktes de en något mer elegant framtoning än de större klockorna med en form som mer slaviskt följer Seikos designfilosofi “Seiko Grammar of Design” från 1967. 

Klockornas sportiga ådra manifesteras genom vattentäthet till motsvarande 100 meter. Närmare Rolex Oyster Perpetual 36mm kommer man alltså inte och schweizarna får nog se upp!   

Det enda som skiljer mellan de två referensnumren är färgen på läderbanden och urtavlornas kulörer: silver (291) samt brunt (293). De är båda utförda i en moderiktig sunburst-struktur, det vill säga en slät, lite glänsande yta. Alligatorband är enda val än så länge.   

Inuti hittar vi Grand Seikos manuellt uppdragna Caliber 9S64 och det gråter vi verkligen inte för. 72 timmars gångreserv och precision inom kronometer-spannet är inte kattskit. Datum saknas vilket kan besvära vissa, men urtavlan blir å andra sidan renare och snyggare så.  

Att SBGW291/293 saknar automatisk uppvridning bör heller inte förarga särskilt, även om majoriteten som bär sina mekaniska klockor till vardags troligen önskar sig ett automatiskt urverk. Att vrida upp en Grand Seiko är dock en fest i sig! 

Det som naggar de här klockornas GADA-kompatibilitet lite grann är just alligatorbanden. Ingen stållänk så långt ögat når alltså, vilket ju erbjuds till de större 44GS-klockorna. Så antingen väljer man en annan Grand Seiko eller så har man ett textil- eller kompositband redo när det vankas pool-häng.  

Att dessa GS-klockor mäter blott 36.5mm över boetten ser undertecknad som ett särskilt smakfullt drag. Mindre diametrar hos herrklockor har ju återpopulariserats de senaste åren och många är vi som inte kräver 42-millimetersblaffor på våra handleder. En höjd på måttliga 11.6mm gör dem dessutom smidiga att bära till kostymskjortan. 

SBGW291/293 passar lika bra i ett styrelserum på nedre Manhattan som på en loppmarknad i Falköping. En sann allkonstnär. En sann GADA-klocka. Att priserna är relativt humana, åtminstone i det här sammanhanget, gör inte saken sämre. Strax över 50,000 kronor och den är din.  


Jaeger-LeCoultre Master Control 

Övriga klockor i denna artikel lutar åt det sportigare hållet, så måste en GADA-klocka vara sportig? Nej, för folk som inte sportar och som ändå aldrig ämnar ta med sitt dyra armbandsur ner i poolen kan ett dressigare alternativ vara nog så GADA-mässigt!  

Och ett mer slitvänligt dressur än Jaeger-LeCoultres diskret klassiska Master-serie går kanske inte att finna. En äkta GADA-dressklocka således. Master-serien dök upp 1992 och har alltsedan dess utgjort ett välpassande komplement till den mer gammaldags och utstuderade Reverso i paletten.  

Och varumärket kittlar onekligen sinnena. Namnet osar klass och respekt, ett distingerat märke man instinktivt gillar helt enkelt.  

Instegsporten till Master-serien är Master Control Date som kom i ny skrud för något år sedan. Samma hyperklassiska uttryck men med ett nytt urverk under huven.  

Det handlar om Caliber 899 med 70 timmars gångreserv som i vanlig ordning har genomgått Jaegers eget testprogram “1000 Hour Control”. Det uppges vara tuffare än kronometer-testerna och varje klocka får sin godkänt-stämpel genom en liten gravering på baksidan av boetten.  

Master Control mäter 40mm och endast 8.78mm i höjd samt är tät till motsvarande 50 meter. 

Modellen ter sig extremt klassisk och diskret, få lär märka den på din handled samtidigt som den osar prestige och god smak för den som är insatt. Jaegers produkter har onekligen en alldeles särskild plats i klockindustrin och dess historia, och alla med någon form av intresse för armbandsur borde nog äga en, åtminstone någon gång i sitt liv.  

Master-klockorna är finliriga och stryktåliga på samma gång och deras 50 meters täthet lär räcka för de flestas behov. Ett överraskande störtregn eller slarvig diskvattenskvätt göre sig gärna besvär. 

Men för vissa ter sig modellen möjligen alltför försynt och uttryckslös. För den som önskar sig något mer utsvävande får välja något annat, som typ en Santos.  

Master-priserna var tidigare relativt vettiga men har stigit markant den senaste tiden. 112,000 kronor kostar denna billigaste variant hos en auktoriserad handlare idag. Mycket klass för mycket pengar.  


Omega Seamaster Aqua Terra 

En GADA-favorit hos många och ett slentrianmässigt val, och just därför får den medverka här. Omega Seamaster Aqua Terra är helt enkelt en sådan självklar GADA-klocka att den inte kan förbises. 

De flesta förknippar ju Omega Seamaster med dykarklockor. Rätt så men faktum är att den var något annat under sitt första knappa produktions-decennium. Innan Seamastern dök ner under havsytan var den en civil ättling till de armbandsur som tjänstgjorde hos diverse allierade styrkor under andra världskriget.  

En klocka för “town, sea and country” menade Omega i reklamen, för gentlemän som önskade vara eleganta i sin storstadsmiljö men som inte ville skiljas från sitt snygga armbandsur under vandringen eller fisketuren.    

1957 kom så den första riktiga dykarklockan under namnet Seamaster-nomenklaturen och allt sedan dess har modellnamnet förknippats just med dykarur. De klassiska icke-dykarna kom dock att saluföras parallellt, och så har det alltid varit.   

Idag utgörs Seamasters icke-dykare av klockan för dagen: Aqua Terra. Den fungerar onekligen som en andlig uppföljare till ursprungets Seamaster – ett elegant men tåligt armbandsur för alla tillfällen! 

Aqua Terra har funnits i programmet i över 20 år och nuvarande utbud är enormt; den saluförs i varianter på 28, 34, 38 samt 41 millimeter i stål, stål/guld och guld, med ett stort urval av urtavlor och armband/länkar.  

För herrar som letar efter en GADA-klocka under Omega flagg förmodas 38 och 41mm utgöra de huvudsakliga valen. De är vattentäta till 150 meter och drivs av Omegas berömda Co-Axialverk i form av Caliber 8800/8900 (38/41mm), båda certifierade som Master Chronometer och därmed mycket exakta och tillförlitliga.  

Top notch alltså och därför är priserna väl tilltagna, om än inte överdrivna. I stål med stållänk ligger de i skrivande stund på 74,300 kronor enligt svenskt listpris (gäller för både 38 och 41mm). 

Jag väljer den mindre klockan då den inte bara är mer diskret med sin mindre diameter utan också märkbart tunnare med ett höjdmått på 12.3mm mot 13.2mm för den större klockan.  


Rolex Oyster Perpetual 

Det må framstå som fantasilöst men en GADA-artikel utan en Rolex vore helt enkelt ofullständig. Och den Rolex-klocka som är mest GADA och tillika billigast i Rolex-paletten är den diskreta instegaren Oyster Perpetual – i konkurrens förstås med den eviga klassikern Datejust. Att vi väljer OP före DJ idag beror på att den är billigare och mer diskret. 

Först ska nämnas att Rolex brist på klockor att sälja till gemene man är ganska tröttsam och förtar lite lusten att låta dem medverka i sådana här artiklar, men just denna modell är faktiskt något mer tillgänglig än de mer utpräglat sportiga uren i märkets palett.  

Jag lyckades själv krångla till mig en OP till listpris hos en auktoriserad handlare i Stockholm när hypen var som värst, utan att vara influencer eller annan kändis. 

Inuti OP tickar Rolex relativt färska Caliber 3230 som innehåller flera patent och onekligen har tagit det mekaniska urverket till nya höjder. Tack vare patenterad steghjulsdesign och en nykonstruerad, antimagnetisk spiralfjäder har man optimerat precision såväl som magnetfältsskydd och gångreserv, som nu är på goda 70 timmar. Konstruktionen ger dessutom ytterligare förbättrat skydd mot stötar och temperaturvariationer, något som alltid utmärkt Rolex-klockorna. 

Givetvis är 3230 certifierat enligt Rolex “superlative chronometer”-status, vilket innebär en utlovad variation på max +/- 2 sekunder per dygn, betydligt strängare än en “vanlig” kronometer alltså.

OP finns i hela fem storlekar (28, 31, 34, 36, 41mm) och i ett antal färger på urtavlan. Samtidigt är gapet mellan 36 och 41mm onödigt stort och många anser det nog beklämmande att man ratade 39mm-varianten för några år sedan, en perfekt diameter för många.  

I brist på en 39mm-variant valde jag själv en klocka på 36mm, för att den är mest klassisk och för att jag finner 41mm i största laget för en OP, men det är en högst personlig åsikt. 36 millimeter är helt enkelt för litet för många.  

Priserna har ökat en del de senaste åren och idag betingar 36mm-varianten 69,250 kronor medan en 41-millimeters ligger på 72,750 kronor. Om man nu hittar en handlare som låter en göra en beställning och utan alltför lång väntetid det vill säga.

Rolex Oyster Perpetual är en riktig kameleont, kanske det mest GADA-kompatibla armbandsuret av dem alla. Den går under radarn i vilket informellt sammanhang som helst, omärkligt följer den sin bärare och presterar osvikligt vad den än utsätts för. Samtidigt gör den aldrig bort sig hur snofsig en tillställning än är.