Hands-on: Nya Cartier Tank Francaise

Text/foto: Aleksandar Mladenovic


En 90-tals klassiker är tillbaka med en uppfräschning. Cartier Tank Francaise gjorde debut 1996 och får i år en så kallad facelift med ett par intressanta förändringar som gör att modellen drar mer åt det sportiga hållet än tidigare. Eqotime tog en närmare titt på nyheterna


7 olika referenser i 3 storlekar

Modellen återlanseras i 3 olika storlekar i 7 olika utföranden, 4 i guld och 3 i stål. Guldversionerna kommer med eller utan diamanter i storlekarna small och medium där samtliga är batteridrivna. Small mäter 21,2 x 25,7mm och är 6,8mm tjock och medium mäter 27 x 32mm och är 7,1mm tjock.

I stål så finns även en automatisk version i storlek large som mäter 30,5 x 36,7mm och är 10,1mm tjock och där återfinns även ett datum klockan 3. Urverket i den automatiska versionen är ett in-house Cartier kaliber

Vad skiljer då 2023 års Tank Francaise mot tidigare versioner? Först och främst är boettsidorna mer rundade och kronan mer ”inbäddad” i boetten. För det andra är boetterna och länkarna i större utsträckning matta (polerade boettsidor) jämfört med äldre versionen som hade fler polerade inslag i framförallt länk, något vi ser som en stor förbättring då det bidrar till en lite sportigare look.

Vad gäller urtavlorna så är de typiska Cartier med sina romerska index, dock så är dessa applicerade och upphöjda över urtavlan vilket bidrar till en mer tredimensionell effekt jämfört med de klassiska emaljerade tavlorna med tryckta index. Markörerna skiftar utseende beroende på ljusförhållanden och ser i vissa ljus silvriga ut och i andra svarta ut, en trevlig touch.

Något som också är positivt enligt oss på redaktionen är tavlans ytfinish, framförallt på de större versionerna i stål – där är nämligen ytan vertikalt borstad jämfört med guldversionernas och den minsta i ståls sunburst finish.

Vad vi däremot hade föredragit var att man skulle behållt datumfönstrets placering kl 6 som på tidigare versioner vad gäller den större modellen, det känns lite väl intryckt och är inte speciellt estetiskt tilltalande när man har kapat av index klockan 3.

Cartier Tank Francaise är ett ypperligt val för den som söker något sportigt elegant och känslan av ett armband kombinerat med en klocka. En lite sportigare iteration av den klassiska Tanken som passar utmärkt både på kvinnlig och manlig handled.

Priser och översikt

Cartier Tank Francaise Small stål WSTA0065 – 41,500kr
Cartier Tank Francaise Medium stål WSTA0074 – 53,000kr
Cartier Tank Francaise Large stål WSTA0067 – 65,000kr

Cartier Tank Francaise Small guld WGTA0114 – 251,000kr
Cartier Tank Francaise Small guld med briljanter WJTA0039 – 331,000kr
Cartier Tank Francaise Medium guld WGTA0113 – 292,000kr
Cartier Tank Francaise Medium guld med briljanter WJTA0040 – 368,000kr


För mer information om nyheterna, besök Cartiers hemsida