Eqotime möter Fabrizio Buonamassa Sitgliani – Bulgaris kreativa chef

Text/bild: Britta Rossander & Mia Litström


Bulgaris kreativa chef Fabrizio Buonamassa Stigliani har levererat flera klockor som slagit rekord. Eqotime hade förmånen att tala med Fabrizio om den senaste kollektionen under Geneva Watch Days 2022. 


Bulgari grundades 1884 av den grekiska silversmeden Sotirio Bulgari och varumärket är synonymt med lyx, fanstiska smycken och på senare tid exceptionell klocktillverkning. 

År 2000 förvärvades varumärkena Gerald Genta och Daniel Roth vilket gav märket ett rejält avstamp inom klockbranschen. Buonamassa började 2001 som chef för märkets klockdesign men det var inte förrän 2012, ett år efter det att varumärket blev en del av LVMH-gruppen, som sensationen Bulgari Octo introducerades. Den åttkantiga boetten byggde en design från Gerald Genta och den har tillsammans med Serpenti-kollektionen kommit att definiera Bulgari inom klocktillverkning. 2014 tog man ut svängarna med Octo Finissimo, en ultratunn mekanisk klocka som satte en rad häpnadsväckande rekord. Och sedan 2014 innehar Octo Finissimo åtta världsrekord inklusive Ultra, som vid lanseringen i mars 2022 var den tunnaste klockan i världen med en tjocklek på 1,8 mm, (vilket slogs av Richard Milles 1,75 mm RM UP-01 Ferrari tre månader senare).

Vi talade om samarbetet med vd Jean-Christophe Babin, arbetet med utvecklingen av Octo Finissimo Ultra och Piccolissimo, som vann priset för bästa juvelklocka på senaste GPHG, samt den spegelblanka klockan som gjordes i samarbete med en japansk designer.