Världens tunnaste mekaniska klocka – Bulgari Octo Finissimo Ultra

Bulgari Octo Finissimo Ultra 2022

På 8 år har Bulgari lyckats knipa 8 rekord. Det senaste är ett av de mest prestigefyllda rekorden att inneha, nämligen världens tunnaste mekaniska klocka. Möt Bulgari Octo Finissimo Ultra.

1.8mm – ja ni läste rätt. Det mäter världens tunnaste klocka och då menar vi HELA klockan på höjden, inte bara urverket. Fram tills nyligen var det det prestigetillverkaren Piaget som höll rekordet, men detta är nu ett minne blott när Bulgari presenterat sin Octo Finissimo Ultra.

Sen introduktionen av Octo Finissimo-linjen för 8 år sen har man lyckats knipa 8 världsrekord. Det är väldigt imponerande minst sagt. Bulgari ligger onekligen i framkant när det handlar om haute horlogerie och tunna klockor.
Med 0.2mm marginal tar man över första platsen från Piaget och deras Altiplano Ultimate Concept.
Klockan är tillverkad i titan och mäter 40mm i klassisk Octo Finissimo-manéer.

För att uppnå en så pass tunn klocka ställs stora krav på ingenjörskonst av högsta grad. Klockans tavla och urverk är således integrerade med varandra. Mellanboetten, glasringen, bandhornen och länken (som förövrigt också mäter 1.8mm) är tillverkade i titan medan urverkets basplatta är tillverkad i volframkarbid.

Med en så tunn boett behöver man kompromissa en hel del med utformningen av klockan, och redaktionen tycker det är kul att se hur Bulgari lyckats behålla designen från övriga Octo Finissimo kollektionen.

Bulgari Octo Finissimo 8 Världsrekord
Bulgari Octo Finissimos 8 Världsrekord

Den uppmärksamme noterar att en traditionell krona saknas. I världens tunnaste mekaniska klocka återfinns två hjul på var sida av boetten, en för uppdraget (klockan 8) och en för att ställa tim och minutvisare (klockan 3).

Redaktionen ställer sig lite tveksam till designvalet med QR-koden på fjäderhuset, men hoppas på att det ser riktigt bra ut live. Klockan är limiterad till 10 exemplar i år där varje exemplar kommer med ett digitalt konstverk i form av en NFT vilket är kopplat till QR-koden.

Prislappen då? Blygsamma 400,000 euro. Med en sådan limiterad produktion och stämpeln världens tunnaste armbandsur lär de flyga av hyllorna snabbt. Bulgari Octo Finissimo Ultra är ett mästerverk.

Hatten av, Bulgari.