Eqotime möter Antonio Calce, CEO för Greubel Forsey

Text:: Britta Rossander & Mia Litström


Under Geneva Watch Days 2022 mötte Eqotimes Britta Rossander och Mia Litström en rad olika CEO’s för framstående varumärken. Näst på tur är Antonio Calce, CEO för Greubel Forsey.


Calce är en veteran inom klockbranschen och har jobbat för Piaget och Panerai inom Richemont, han har lett Corum och Sowind Group – där bland annat Girard-Perregaux ingår. Han är en ”doer” av stora mått och när man talar med honom framgår det att han nog har lite hårda nypor.

Calce kommer från Neuchatel och är vän med Robert Greubel, som grundade företaget Greubel Forsey tillsammans med Stephen Forsey, sedan länge. Ett omaka par kan vi tycka för Robert Greubel är kreatören som är blyg och tillbakadragen som inte vill synas så mycket. Antonio däremot gillar att synas och pekar med hela handen. Vid intervjun kör han på enligt ett väl genomtänkt recept uppbackad av en tjusig videopresentation.

Lite historik

När Robert Greubel och Stephen Forsey startade sitt företag, ett varumärke för ultralyx och avantgardeteknik, var de etablerade och erkända urmakare. Men de ville tänja på gränserna för konst och innovation. Så Greubel Forsey grundades 2004 och de har sedan dess ägnat sig åt kompromisslös innovation och exceptionell finish. Vi har sett konstverk i extrem miniatyrstorlek införlivade i verken, långa intressanta berättelser skrivna i mini mini text på boetternas kanter och urverk med visning av extrema komplikationer i 3D. Deras design har smittat av sig till många varumärken som nu visar jordglober och månar som runda kulor placerade i ”bölder” eller utbuktningar på boettringarna. Fram till 2006 ägdes företaget av grundarna sedan kom externa aktieägare in i bilden. Nu, sexton år senare den 18 mars i år, meddelade Greubel Forsey Holding SA att man köpt tillbaka aktierna och äger 100 % av dem. Företaget ägs nu av Robert Greubel, majoritetsaktieägare, Stephen Forsey ordförande samt Antonio Calce, vd och styrelsemedlem och sa när övertagandet blev officiellt:

”Självständigheten gör det möjligt för Greubel Forsey att utvecklas med fullständig frihet. Det är ett nytt kapitel för varumärket och vi är ett av de största oberoende varumärkena. Det startades av två vänner men sysselsätter idag över 100 personer”.

De har alltså även köpt tillbaka den 20-procentiga andelen Richemont förvärvade 2006 och därmed återtagit sitt fulla oberoende.

Greubel Forsey idag

Greubel & Forsey är det en stor organisation och det var läge för att skapa ett nytt tillvägagångssätt. Det nya oberoendet gör att styrelsen snabbt kan fatta och gå vidare i beslut. Grundarna är förstås fortfarande mycket involverade i företaget där Forsey är kvar som teknisk chef men de har också kunnat ta ett steg tillbaka från den dagliga verksamheten.

Calce startade sitt nya jobb, för nästan två år sedan, med att upprätta en affärsplan där det ingick en ledningsgrupp med kompletterande kunskap för att stödja urmakarna. Calce säger:

-Eftersom vårt ansvar gentemot framtida urmakare är att bevara varumärkets historia. Det är viktigt att behålla koderna även om vår historik inte är så lång. Långsiktiga mål kräver investering i människorna som skapar klockorna. Det handlar om att respektera urmakarnas kompetens och föra de vidare till nästa generation.

-Vi måste vara ödmjuka – det finns färre än 100 dedikerade Greubel Forsey-samlare i världen något som Stephen och Robert insåg och om företaget skulle kunna leva vidare var de tvungna att knyta an till en bredare publik utan att för den delen förkasta allt det de uppnått.

-Vi stod inför två val: att fortsätta att göra extrema klockor och producera färre än 100 per år eller göra en förändring.

Sagt och gjort – de befintliga kollektionerna ”rensades”, man sänkte priset på sina instegsmodeller för att locka yngre, nyfikna blivande samlare.

-En naturlig utveckling, klockorna ska tilltala även yngre finsmakare som respekterar traditionerna. Vi har 26 personer som arbetar inom produktutveckling och design. Det är vår största avdelning eftersom formen är vår signatur.

-Under de senaste 20 åren har Greubel Forsey gjort cirka 100 klockor per år, i år kommer antalet vara dubbelt upp och under de kommande två åren kommer det att fördubblas igen till 400. Vi siktar på att producera 500 stycken per år. Det är ett stort antal för oss, men vi skulle aldrig kompromissa med kvaliteten, säger Calce.

-Den nya riktningen innebär inte slutet på high complications, sådana som har tagit hem topppriser vid Grand Prix d’Horlogerie de Genève, som Grand Sonnerie Chiming-klockan för 1,1 miljoner dollar eller Hand Made 1, en handgjord pjäs enligt traditionella principer för urtillverkning med original verktyg som tog tre år att tillverka.

-Vi effektiviserar distributionen, minskar antalet auktoriserade återförsäljare och satsar istället på bygga ett nätverk av flaggskeppsbutiker tillsammans med externa partners. Monobrand-butiker är en viktig del av vår strategi nu när det gäller att få god synlighet. Vi har redan en i Hong Kong, och vi har planer på att öppna butiker i Dubai, Mexiko och Kina också. Dessa butiker kommer alltid att öppnas i samarbete med lokala återförsäljare; vi vill inte hantera detaljhandeln för tillfället.

Konklusionen av samtalet med Calce blir:

Att den nya strategin dikterar färre kollektioner men dubbelt så stor produktion, fler Greubel Forsey-butiker men färre auktoriserade återförsäljare och (relativt) lägre prisnivåer men ingen kompromiss med kvalitet och finish. Det kommer fortfarande att finnas tourbillons, inklusive de lutande och fleraxliga gångpartier som är signaturen för varumärket, men det kommer också att finnas mer moderna, sportiga och lättillgängliga klockor med priserna sänkta från cirka 500,000 USD till under 300,000 USD. Märket kommer fortfarande stå för låg produktion och högt pris.

Det övergripande målet är att säkerställa att varumärket överlever grundarna som båda tagit ett steg tillbaka för att ge Antonio Calce det utrymme han behöver.


Läs mer om varumärket på deras hemsida