Eqotime möter Benjamin Arabov, CEO för Jacob & Co.

Text:: Britta Rossander
Foto/Video: Mia Litström


Under Geneva Watch Days 2022 mötte Eqotimes Britta Rossander och Mia Litström en rad olika CEO’s för framstående varumärken. Först ut är Benjamin Arabov som tagit över rodret efter sin far Jacob Arabo för varumärket Jacob & Co.

Platsen för samtalet är den nyöppnade butiken i två plan på Rue de Rhône i Genève.


Det är 34 år sedan som juveleraren Jacob Arabo (han skippade v:et i namnet) grundade sitt företag. För 20 årsedan kom de första klockorna (då med quartzverk) och sedan tio år tillbaka är verken mekaniska och innehåller avancerade komplikationer. Många säger att Jacob & Co är branschens mest extroverta klockdesigner vilket vi tycker är en perfekt beskrivning. Nu har nästa generation tagit över rodret.

En stor del av Jacobs framgång beror på mun mot mun metoden, hans goda relationer till Jay-Z, Puff, NBA-spelare, modeller och mängder av vänner i Europa, Ryssland och Mellanöstern som alla promotat hans skapelser och omfamnat företagets slogan ”inspirerad av det omöjliga”.

Benjamin Arabov, kommer från en marknadsförings- och databakgrund. 

När började du hos Jacob & Co?

-Jag gick in i familjeföretaget när jag var 19 år, men då var ung och hade ingen erfarenhet. Eftersom jag ville kunna bidra behövde jag skaffa mig erfarenhet utifrån. Att berätta det var en av de svåraste diskussionerna jag har haft med min far. Familjen betyder allt för honom men jag stod på mig och sa: ”look I am going out” och jag vet inte när jag kommer tillbaka. Kanske om en månad eller ett år – men det blev tio år.

Är det fler i familjen som är involverade i företaget?

-Ja mamma är chef för butiken i New York och min äldre bror har precis gått in som affärsutvecklare. 

Vad gjorde du ”out there”?

-Jag arbetade som marknadsförare i två år sedan startade jag eget, en digital marknadsföringsbyrå som jag hade i sju år.

Ringde pappa och sa att nu måste du komma hem?

(Benjamin svarar inte direkt på frågan men vi förstår att det var ungefär vad som hände)

-Det var perfekt timing eftersom jag höll på att bli utbränd och mitt företag behövde mig inte längre. Jag hade anställt de bästa med resultatet att företaget blev ett självspelande piano. Och när Jacob behövde min hjälp på marknadssidan var timingen perfekt och det har sedan des varit en fantastisk resa 

-I mitt företag fokuserade vi på siffror och data. Att arbeta här gör att jag kan använda den kreativa sidan av min hjärna. Jag är lyckligt lottad som har ärvt en del av pappas kreativitet. Förra året fördubblade vi vår försäljning jämfört med föregående år som dittills var vårt bästa år. Vi har fortfarande mycket att övervinna, vi arbetar med 10 till 15 procent av vår potential. Så det finns mycket mer att göra vilket vi lagt en bra grund för. 

-Jag försöker förstå vad konsumenterna är intresserade av, förstå rörelserna, vilken design, storlek och pris som är bra för en produkt. Vi samarbetar gärna med personer eller företag som tar risker – de som tror på vår slogan ’inspirerad av det omöjliga’. Vi har partnerskap med Bugatti, vi har ’The Godfather’-kollektionen, som är ett samarbete med Paramount och Batman-partnerskapet som snart lanseras. 

Har du och din far olika uppfattning om saker och ting?

-I alla företag, även i vårt, förekommer hälsosamma diskussioner. Tidigare var all press på honom, då fanns det ingen att diskutera med. Och visst finns det saker som vi har olika uppfattning om…

Hur många butiker har ni?

-Fem egna, de ligger i New York, Miami, Dubai, Malaysia och i Japan och vi öppnar snart i Saudiarabien och i Vietnam. Återförsäljarna är ca 70 stycken och vi är mitt i en ganska aggressiv expansion och arbetar på att bli ett av de 5 – 6 största klockmärkena i världen. Det är vår misson och det mål vi arbetar hårt för att nå. 

Hur många klockor gör ni per år?

-1500 stycken, här i Genève på HQ är vi 60 personer som arbetar, vi gör inte verken själva utan har samarbetspartners för det. Vi har de bästa leverantörerna för alla delar och när det gäller juvelerararbetet är ju Jacob specialist och vet vad som krävs. 

Klocksidan startade 2002 med Five Time Zone Watch, den var ju helt annorlunda från vad man var van vid. Den var inte allas ”cup of tea” – har ni anpassat er till branschens sedan dess?

-Min far designade en klocka så som han designade enjuvel – det blev ett annorlunda resultat. Han fick råd att vara mer traditionell men gick tvärt emot. Modellen Astronomia, som kom 2014, har så mycket extra plats att där kan finnas skulpturer med till exempel djur som slingrar sig runt urverkets delar. Kreativiteten har ingen gräns här och visst händer det att vi gör specialmodeller för vissa marknader.

Vilka är de kommande utmaningar för Jacob & Co? 

-Vi har skapat klockor i 20 år. För bara 10 år sedan började vi utveckla klockor inom High Watchmaking med banbrytande komplikationer och lämnade in många patent för våra urverk. Den största utmaningen för oss är att fortsätta att bevisa oss i branschen. Vi skickar in våra klockor varje år till GPHG och en del av dem blir nominerade. Ännu har vi inte vunnit någon kategori men vi jobbar på det… När det händer kommer det att bli väldigt betydelsefullt för oss. 

Era klockor är ju rätt stora…

– Ja – de har en stor och hälsosam storlek. Kreativitet behöver ibland plats för att kunna andas.

The Good Father Musical Watch är så speciell. Berätta om den.

-Jacob, född och uppvuxen i Tashkent i Uzbekistan, kom till New York som fjortonåring och när han såg Francis Ford Coppolas film The Godfather (1972) blev han helt tagen. Ett år senare var han i Rom och hörde filmens soundtrack strömma ut ur en kyrka. Där och då bestämde han sig för att göra något med den. Det tog många år innan det blev verklighet. Det blev en klocka med integrerad speldosa och 2018 var den ett faktum.

Vilka modeller är era storsäljare?

-Bugatti Chiron, the Opera Godfather och alla våra modeller som är 44mm i diameter är helt slutsålda. Efterfrågan på de klockor som är i mindre storlek är stor.

Har du några favoritmodeller?

The Chiron och the Godfather är två av mina favoriter. Men till vardags bär jag ofta en väldigt tunn Palatial klocka.

En sista fråga -har ni kvinnliga kunder som köper klockor till sig själva?

-Ja det har vi, men de är inte en stor del av vår försäljning. Men ja – vi har definitivt kvinnliga kunder som köper till sig själva.


Läs mer om varumärket på deras hemsida