En exklusiv titt inuti Tudors nya manufaktur

Text: Britta Rossander


Man har flyttat ut från Rolexs huvudkontor i Genève och öppnat dörrarna till Le Locle Manufactur. För första gången sedan starten har varumärket lämnat huvudkontoret i Genève och fysiskt separerats från Rolex. Så efter flera år av byggande öppnades nu dörren, ett par dagar före Watches & Wonders, till den nya byggnaden i Le Locle. 


De som släpptes in på plats först av alla var en liten grupp handplockade journalister från hela världen och Eqotime var inbjuden att dela detta ögonblick i varumärkets historia med de som arbetar där. 

Tudor har varit starkt på gång de senaste åren och man har känt att sedan Black Bay Fifty-Eight succéerna har ägarna gett varumärket mycket luft under vingarna. Man har mycket medvetet etablerat sig som ett viktigt märke på hög mellannivå genom att göra klockor i mycket god kvalité till bästa pris. 

Det var 2018 som man tog marken i besittning för projektet i Le Locle. Bygget avslutades tre år senare och sedan dess har varumärket flyttat i rätt maklig takt – allt är inte på plats än. Adressen är Rue de France 63 i hjärtat i detta klocktillverkningens Mekka. 

Ett före detta tomt fält som låg granne med en Rolex-byggnad togs i anspråk, det var ju enkelt, ”the Rolex Group” som man ibland kallar sig idag, var ju ägare.

Anläggningen är imponerande i industridesign med ett Tudorrött metallskal och glas som anpassar sig i realtid till ljusförhållandena utomhus. Byggnaden är 150 meter lång och 30 meter hög med en golvyta på 10 642 kvadratmeter. 

Eftersom marken i området är lite ”svampig” har man behövt göra en grund av 330 pelare, var och en 30 meter hög, som är nedborrade i berggrunden för att hålla de 8 050 kubikmeterna betong och 960 ton metall på plats. 442 solpaneler och ett VVS-system ser till att både temperatur- och luftfuktighetsnivåer förblir konstant enligt önskemål.

I monteringen, där takhöjden är hög och ljuset fantastiskt, byts luften 3–5 gånger i timmen med ett konstant flöde från taket så att damm inte flyger runt i lokalerna.  

Tillverkningsdelen innehåller även Kenissi, Tudors urverkstillverkningsföretag. Ett företag som bildades 2016 och som leds av Eric Yvon Pirson (chef för Tudor), Jean-Paul Girardin (tidigare Breitling) och Philippe Jacques Dalloz.

Att Girardin är med är intressant – han var Teddy Schneiders (ägaren av Breitling till 2017) högra hand och den som stod för märkets exemplariska produktionsutveckling och framförallt av kronografverket B01. Han drog snabbt som blixten när Georges Kern köpte Breitling tillsammans med ett Belgiskt riskkapitalbolag. Att se honom stå som ansvarig på Tudor Kenissi var som att återse en god vän. Han sken som en sol under presentationen och är extremt resultatdriven så där har de en pärla i staben.

Kenissi har en välorganiserad testning av verken. Efter montering flyttas kalibrerna till testgolvet. Ett område som är helt autonomt och vars verksamhet pågår 24/7 och som stöder METAS- och TPC-testprotokoll med 46 ton! testmaskiner.  

En personlig fundering

Tudor kommer självklart tillhöra till och leva i Rolex skugga, men det nästan 100-åriga varumärket håller på att hitta sin egen väg och betraktas idag med respekt.

Bra att veta

En liten detalj som kan vara bra att känna till är att Kenissi idag ägs till 20 % av Chanel och att man levererar verk till flera andra varumärken. 

Läs mer hos Tudor