En auktion att bevaka, Patek x Tiffany hos Phillips

Text: Britta Rossander


En extremt eftertraktad klocka öppnar Philips auktion i morgon (11 december) i New York. Den av många omtalade Patek Philippe Nautilus 5711/1A-018 Tiffany & Co första exemplar kommer att levereras till köparen och 100 % av intäkterna doneras till The Nature Conservancy. Modellen ska tillverkas i totalt 170 exemplar och de resterande 169 klockorna kommer vara tillgängliga i Tiffanys butiker i New York, Beverly Hills och San Francisco som för Patek Philippe-klockor.Antalet 170 är valt för att fira de två företagens 170-åriga allians. I New York Times gick det att läsa att Patek Philippes vd, Thierry Stern, sa:

– Vi har arbetat så länge med Tiffany, det är vår äldsta återförsäljare i USA. Jag växte upp med Tiffany, och jag pratar inte om dem som affärspartner, de är en del av min familj.

De båda företagen startade samarbete 1851 när Tiffany blev Pateks första auktoriserade återförsäljare i USA. Partnerskapet har överlevt många ägarförändringar, t ex att familjen Stern köpte Patek Philippe 1932 och att LVMH nyligen förvärvade Tiffany & Co. 

I samma artikel påpekade Stern också att han inte är så säker på att klockan bara är som en är en present till Tiffany. Vis av problem med kölistor vet han att detta också kan skapa problem. Han menade att de kanske inte inser hur svårt det kommer att bli att välja vilka kunder som ska få köpa klockorna.  

Klockans specifikationer innehåller urtavla med Tiffany Blue®-lack med Patek Philippe Genève och Tiffany & Co. i svart. Timmarkörer i svärtat 18k vitguld, med en touch av självlysande material och visare i batongstil.  I boetten sitter det automatiska verket Patek Philippe Caliber 26-330 S C med en gångreserv mellan 35 och 45 timmar.Lyrisk stämning

Phillips Bacs & Russo som har äran att erbjuda den allra första – och enda klocka som för närvarande finns tillgänglig – i den begränsade serien Patek Philippe Ref. 5711/1A-018 Nautilus har satt utropspriset till 50 000 $.

Aurel Bacs, seniorkonsult, Bacs & Russo, säger:

– Som klockälskabde tonåring växte jag upp med att se Nautilus, dess subtila och tidlösa design och dämpade urtavlor.  

Paul Boutros, Phillips Head of Watches är lika entusiastisk.

– Nautilus har ett cementerat rykte om att vara en av de mest eftertraktade armbandsuren i modern historia. Tiffany Blue® Nautilus är utan tvekan bland de mest spännande och eftertraktade exemplen på en Nautilus som någonsin erbjudits.

PR tricket att göra en så otroligt limiterad upplaga av Patek Philippe Nautilus 5711/1A-018 ”Tiffany & Co.” verkar vara en välplanerad svanesång för ref 5711/1A.Auction: 11  December 2021, 10am

Location: 432 Park Avenue, New York

Länk till auktionen