Text: Britta Rossander
Först ut med syntetiska diamanter var Tag Heuer med Carrera Plasma som vi fick se på Watches & Wonders, en klocka fullsmetad med syntetiska diamanter. Den kostar 350,000 CHF. Eqotimes Britta Rossander reder ut begreppet syntetiska diamanter och reflekterar kring ämnet.
-Vi ska tillverka mer än en, men mindre än ett dussin sa VD Frédéric Arnauld vid presentationen (son till ägaren av LVMH där Tiffany ingår).
-Innovation och omdefiniering av gränser ligger i vårt DNA. Vi vill öka paletten och designen för diamantklockor och diamanter i allmänhet.
Och det vill de göra med syntetiska diamanter.
Lite fakta om de syntetiska diamanterna
En syntetisk diamant kan vara klar på 12 dygn och 1 ct syntetisk diamant ger 240 kg Co2 vilket är 69% mer än vad 1 ct naturlig diamant ger vilket är 160 kg Co2. (källa SGRF och GR). Så att de skulle vara ett klimatsmart val är väl diskutabelt.
Syntetiska diamanter har bara värde i första ledet och priserna på dem har en bevisad sjunkande kurva. Nu är det ju inte så att man petar bort diamanterna från en klocka och sedan säljer dem som man kan göra med stenar i smycken.
Att syntetiska diamanter kostar mycket mindre är naturliga diamanter är inget Tag Heuer talar om. En naturlig diamant på 1 ct i god kvalité kostar ca 100 000 kr, grus kostar för samma vikt ca 18,000 – 20,000 kr. Idag är väl priset på syntetiska diamanter hälften, eller ännu mindre, av vad man får betala för naturliga och de priskurvan pekar som sagt stadigt neråt. Vad är det som då gör att prislappen på detta ur är svindlande 3,5 miljoner?
Mängden ct är totalt 11,7 ct = Boett 4,2 ct + krona 2,5 ct + index mm 0, 6 ct + grus för tavla om 3, 9 ct. Om vi låstsas att det skulle vara naturliga diamanter skulle det kostat, mellan tummen och pekfingret, 1 170 000 kr + lite extra för att få en så stor sten som i kronan. Är det så att Tag Heuer räknar med att uret ska bli ett samlarur och därför kan ta i för de syntetiska stenarna när det gäller priset?
Från Tag Heuers sida säger man att det är mångsidigheten hos syntetiska diamanter som ger oändlig kreativitet och det är därför de går in i sektorn för labbodlade diamanter – för att kunna fokusera på den avantgardistiska estetiken och designkoden. ”Diamant d’Avant-Garde” som de kallar det gör det möjligt att skapa en klocka där diamanter används i unika former, säger Edouard Mignon, Chief Innovation Officer för Tag Heuer & LVMH Watches & JewelryDivision.
Ja, ja – man kan göra i stort sett vad man vill i ”diamantkuvöserna” som för det mesta finns i Ryssland och Kina. Tags samarbetspartners är Lusix och Capsoul i Israel och Diamaze iTyskland men var tillverkningen av stenarna sker får vi inte veta.
Lite fakta om klockan
Boett om 44 mm av sandblästrad aluminium med polerad svart keramisk ram. Kronan vid klockan 3 är en diamant. Verket är Heuer 02 automatiska kronograf med tourbillon och 65-timmars kraftreserv i en specialversion för detta ur.
Frédéric Arnault tillade:
-Att använda labbodlade diamanter på ett avantgardistiskt sätt är en innovation som vi planerat länge. Vi menar att lyxklockor ska vara spännande, överraskande och i samklang med tiden.
Att Hodinkee tycker att det är fantastiskt vad Tag Heuer har gjort med dessa syntetiska diamanter får stå för dem – jag håller inte med, dessutom är klockan inte särskilt snygg. Till råga på allt är den nominerad till juvelpriset i GPHG
En personlig fundering
Som den mest värdefulla ädelstenen är naturliga diamanters resa från jordens inre både fascinerande och magisk. Stenarna går att följa från gruva till slutkonsument och behåller sitt värde över tid. Jag undra hur många fler klockor vi kommer att få se – eller kanske redan har sett – med syntetiska diamanter i ensamt majestät eller blandade med naturliga? Breitling har ju precis tagit upp stafettpinnen och ska nu renovera sitt modellutbud med diamanter till att innehålla syntetiska stenar. Först ut är nyligen lanserade Super Chronomat 38. Kanske är beteckningen Natural Diamonds att föredra för de som använder naturliga stenar vilket det finns leverantörer som redan idag gör. Och frågan som infinner sig är: ska flera i LVMH gruppen (där Tag Heuer ingår) börja med syntetiska diamanter, hur blir det då till exempel med Bvlgari och Tiffany?