Nya Breitling Super Chronomat Automatic 38 & Chronomat Automatic GMT 40

Text: Mia Litström
Bild: Mia Litström / Breitling


Nu är det dags för en fortsättning på succékollektionen Chronomat från Breitling som utökats med två nya storlekar. Eqotime har kikat på båda modellerna där den större är för den frekvente resenären med GMT-funktion och en mindre som bjuder på gnistrande nyheter. 


Breitling Super Chronomat Automatic 38

Det går bra för Breitling, de visar höga försäljningssiffror och mycket är tack vare George Kern som tog över rodret på företaget för några år sedan. De riktar sig mot en bredare kundgrupp och de har lyckats att fräscha upp i kollektionerna. Det är modernare, mera färg och större bredd. Mycket som talar för det är deras Chronomat-kollektioner. Den fick sig en nystart för två år sedan och är nu dessutom är deras bästsäljare. Det är en bred kollektion som innehåller flera olika stilar. 

Nu är det dags för ytterligare en nivå för Chronomat där Eqotime fick en förhandsvisning på de nya dammodellerna under Geneva Watch Days och som har lansering idag. De nya fyller ett tomrum som tidigare funnits då den befintliga kollektionen bara hade mindre eller större storlekar. Just mellanvarianterna som 38- och 40 mm har saknats och det är just det formatet är mycket populärt att bära idag.

På grund av hög efterfrågan så lanserar de nu Super Chronomat Automatic 38 och Chronomat Automatic GMT 40. Vi börjar med den förstnämnda. Det som är en av de stora nyheterna, förutom utseendet är att Breitling nu använder sig av syntetiska diamanter och guld som är certifierat och kontrollerat. Under presentationen i Genève berättade George Kern dessutom att det just nu sker en stor övergång för företaget, deras sikte är inställt på att 2025 ska hela deras portfolio av modeller med diamanter och guld vara kontrollerat. Det gör att Super Chronomat Automatic 38 Origins, den vita, har ett NFT-ägarbevis som visar den kontrollerade kedjan för produktionen av guld och diamanter. 

Det som skiljer en syntetisk diamant från en naturlig diamant är att den syntetiska tas fram i ett laboratorium, den naturliga diamanten formas av naturen vilket resulterar i ett högre och bestående värde. Breitling har tagit beslutet att använda sig av syntetiska diamanter för att kunna kontrollera hela produktionsledet och kunna garantera att det inte är blodsdiamanter. Samma sak för guldet, där gruvorna kontrolleras och tillhör Swiss Better Gold Association som Breitling varit ansluten till sedan länge och där även andra klockvarumärken är medlemmar. Om ni vill läsa mer om föreningen kan ni göra det här.

Super Chronomat 38 finns i tre olika färger där urtavlorna är i antingen vitt, mintgrönt eller isblått. Den blå är i stål, den gröna också i stål men har boettring i guld och den med vit urtavla har boett i helguld. Alla har syntetiska diamanter på boettringen och den vita modellens guldboett är tillverkad i det kontrollerade guldet från Swiss Better Gold Association. Krona och markeringarna på boettringen vid kl. 3, 6, 9 och 12 är i keramik på alla modeller. 

Hjärtat i boetterna är deras automatverk Breitling kaliber 17 med en kraftreserv på 38 timmar och det är självklart COSC-certifierat. Den är vattentät till 100 m och har Super-LumiNova på visare och index. För dem som älskar att se hjärtat av klockan går bet, för det är stängd baksida.

Tre olika armband går att välja mellan, självklart deras signum, rouleauxarmband, till den blå och gröna. Gummiarmband i urtavlans färg finns till alla eller armband i alligatorskinn där den med vit urtavla går åt beige. Det gör att modellerna kan antingen fås med ett sportigt utseende med gummiarmband eller med ett mer elegant klassiskt utseende med armband i skinn eller stål. Den med vit urtavla är blir två helt olika klockor beroende på om man väljer gummiarmband eller det beige armbandet i alligatorskinn. 

Ett spännande lyft för kollektionen. För de tidigare Chronomat 36 South Sea är modeller som passar den som älskar färg. De här är mer sofistikerade i sin stil och i större storlek som börjar bli riktigt populärt. Klockan får ta för sig på ett helt annat sätt och just i dem här färgerna kombinerat med diamanter blir de riktigt attraktiva.


Breitling Chronomat Automatic GMT 40

Den andra nyheten är en Chronomat Automatic GMT 40. Den finns i fem olika färger där majoriteten av dem är sobra men en sticker ut med härligt djupt grön färg som är väldigt läcker. Den gröna trenden håller alltså i sig. 

Alla modellerna är i stål med rouleauxarmbandet vilket är ett signum för Chronomat. Själva GMT-visaren är inte bara praktiskt röd för att synas bra utan också en snygg detalj, likadant är det med texten för GMT på urtavlan som också är i rött. Själva 24-timmarsskalan är i samma färg som urtavlan. Urverket är ett automatverk kaliber 32 som har en kraftreserv på 42 tim och den är COSC-certifierad.

Det är inte bara diametern som har krympt, klockan är också betydligt lägre än syskonet Chronomat 42 Chronograph. Klockan mäter in på dryga 11,8mm jämfört med kronografens 15,1mm.  Klockan passar till både sportig och till mer dressad stil men framförallt är det för den som reser tack vare sin GMT funktion som gör att man kan läsa av två tidszoner samtidigt. Super-LumiNova finns på både visare och index. Likadant som på dammodellen har denna också stängd baksida men det gör också att den är vattentät till 200 m. 


Läs mer om klockorna hos Breitling