Det vankas firmafest i klockornas huvudstad!

Av Britta Rossander


Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) 20-årsjubilerar 2020 och vid galan den 20:e november får vi veta vilka som tar hem priser i de 14 olika kategorierna.

Förra veckan öppnades det för anmälningar och nytt för i år är att smarta klockor tillåts att delta. Anmälningstiden sträcker sig till 31 juli och det brukar inte ta lång tid innan vi får veta vilka klockor som kvalat in. Kravet är att de tävlande uren måste vara lanserade på marknaden under perioden maj 2019 – december 2020 


GPHG 2019

När nomineringslistan är klar brukar en omfattande turné för finalisterna pågå under hela oktober och fram till galan Genève i november. Vi får hålla tummarna för att det går att genomföra även i år

Att delta i GPHG och komma till nomineringsstadiet brukar vara ett bra sätt för ett oberoende mindre varumärke med god ekonomi att göra sig synligt. Det kostar att ta plats i de nominerades skara men med all den publicitet det innebär är det många ganger väl använda prengar.


Kategorierna

Ladies: damklockor med bara: timmar, minuter, sekunder, enkelt datum och månaden, kraftreserv maktreserv, klassisk månfas och ädelstnar om max en carat.

Ladies Complications: damklockor med anmärkningsvärd mekanisk kreativitet och komplexitet.

Men’s: herrklockor som har indikation för timmar, minuter, sekunder, enkelt datum och månad, kraftreserv, klassiska månfas och kan ha ädelstenar upp till 5 carat.

Mens Complication: herrur som är anmärkningsvärda när gäller mekanisk kreativitet och komplexitet.

Iconic: herr- eller damklockor från som haft en emblematisk kollektion ett varaktigt inflytande på urmakerihistorien och klockmarknaden i mer än 20 år.

Chronometry: mekaniska klockor som innehåller minst en tourbillon och/eller annan indikation som förbättrar precision. Ytterligare indikationer och komplikationer är tillåtna.


GPHG 2019
Foto: Nicolas Lieber

Calendar and Astronomy: mekniska herrur som innehåller minst en kalender och/eller astronomisk komplikation (t.ex. datum, årskalender, evig kalender, tidsekvation, komplexa månfasvisningar, etc.).

Mechanical Exeption: herr- eller damur med en speciell mekanism, som innovativ eller sofistikerad display, en automat eller akustisk funktion och/eller ett exceptionellt horologiskt koncept.

Chronograph: mekaniska ur med minst en kronografindikation. Ytterligare indikationer eller komplikationer är tillåtna.

Diver’s: ur för avsedda för dykarvärlden.

Jewellery: ur med exceptionellt juvelerararbete och val av stenar.

Artistic Crafst: ur som visar på exceptionell kunskap av en eller flera tekniker som emaljering, lackering, gravering, guilloché, skelettering mm.

”Petite Aiguille”: ur med ett detaljhandelspris mellan 4 000 CHF och 10 000 CHF. Smartwatches är tillåtna i denna kategori.

Challenge: klockor med ett detaljpris under 4 000 CHF. Smartwatches är tillåtna i denna kategori.Kliver de smarta klockorna in i finrummet?

Så i och med dessa två sista kategoriers beskrivning kanske vi får se Tag Heuers Connected med golf app. Och av samma anledning kan det vara en chans för Garmin att ta och komma in i Genéves finrum med någon modell från MARQ-kollektionen.Till denna lista ska läggas många extrapriser för bland annat årets bästa klocka – senast var det en AP. Lång och trogen tjänst inom urmakeri är ett annat  ärofullt pris vilket för ett par år sedan gick till Jean Claude Biver som höll ett rörande tal.

Vi håller tummarna för att vi på Eqotime kan vara med på resan utan risk för den förbannade Coronan…