GPHG: nominerade dam- och herrklockor med komplikationer

Text: Britta Rossander


GPHG’s nominerade klockor i kategorierna dam och herrur med komplikationer handlar om klockor med olika typer av funktioner. Såväl sådana som man faktiskt kan behöva och sådana man absolut inte behöver. Och mycket riktigt är många av de här komplikationerna i första hand gjorda som ett bevis på ”att man kan”. Vilket i sig är positivt och intressant. En tävling mellan olika tillverkare i att göra så komplicerade verk som möjligt pågår också förstås. Att damur tar plats i denna kategorier är också kul. Och segrare i grenen ”extra allt” måste ju i vanlig ordning vara Jacob & Co. Snyggt eller inte – ja det vete tusan…   

Damklockor med komplikationer

Bvlgari Serpenti Seduttori Tourbillon

Ett smyckeur med en mycket liten turnbillon, den mista på marknaden, konstruerad för att passa in i Bvlgaris klassiska ormhuvud. För övrigt är klockan en dröm förde som älskar diamantbeströdda ur med full pavé.

Boett och band i vitt guld med diamanter (7.89 ct), manuellt verk med 40 timmars kraftreserv, vattentät till 30 m.

Pris 165 000 SFR


Bvlgari Serpenti Seduttori Tourbillon

Charles Girardier Tourbillon Signature Mystérieuse “Fleur de Sel”.

Klockan har tourbillon med ram av diamanter vid klockan 6 och ett intrikat monogram för Charles Girardier vid klockan 12, ett sammanflätat C och ett diamantbesatt G som svänger på en axel. Tavlan i grand feu-emalj är tvåfärgad.  

Boett i vitt guld med satinband, automatiskt verk med 46 timmars kraftreserv, vattentät till 30 m, diamanter 0.8 ct.

Pris 90 000 SFR


Charles Girardier Tourbillon Signature Mystérieuse “Fleur de Sel”.

Jacob & Co Astronomia Fleurs de Jardin Rainbow

En klocka designad för att likna en trädgård som går att bära på handleden. Som vanligt med Jacobs modeller är det extra allt denna gång med safirer i regnbågens alla färger och som pricken över i en ”Jacobslipad” gräsgrön tsavorit med 288 facetter. Den flygande tourbillonen drivs av en fjäril!

Boett i roséguld med satinband, stenar om 7.63 ct, pärlemortavla, skeletterad pärlemortavla, manuellt verk med 48 timmars kraftreserv, vattentät till 30 m. 

Limiterad serie om 101 exemplar

Pris 390 000 SFR


Jacob & Co Astronomia Fleurs de Jardin Rainbow

Maurice Lacroix Masterpiece Embrace

Klockan har två hjärtan som i samma Lacroixanda roterar på en tavla av aventurin dekorerad med silver. I den nedre delen av urtavlan finns en pilliknande visare med retrogradefunktion som ska påminna om Amors pilar. På talvan står texten ”je t’aime un peu, beaucoup, à la folie!”

Boett i stål med läderband, automatiskt verk med 36 timmars kraftreserv, vattentät till 30 m.

Pris 6 900 SFR


Maurice Lacroix Masterpiece Embrace

Piaget Altiplano Tourbillon

En fantastisk klocka med 64 briljantslipade diamanter (ca 1,03 ct) på boettringen. Tourbillonen är placerad vid klockan 2 och tidvisningen vid klockan 8 på traditionellt Piagetvis. Urtavlan av pärlemor är graverad med guilloché-teknik i form av strålar.

Boett i roséguld med läderband, manuellt verket vars höjd bara är 4,6 mm, diamanter 1.09 ct,  

Limiterad till 88 exemplar

Pris 114 000 SFR


Piaget Altiplano Tourbillon

Van Cleef & Arpels Lady Arpels Ballerine Musicale Diamant Poetic Complications®

En hyllning till dansvärlden och koreografen George Balanchine efter hans möte med Claude Arpels på 1960-talet. Boetten är stor, 44,5 mm, med plats för miniatyrmålning och många diamanter tillsammans med retrograde tidsvisning.

Vitt guld läderband, ct 7.92, manuellt verk med 52 timmars kraftreserv, vattentät till 30 m

Numrerar upplaga

Pris 438 000 SFR


Van Cleef & Arpels Lady Arpels Ballerine Musicale Diamant Poetic Complications®

Herr med komplikationer
Bovet 1822 Recital 27

Klockan har tre tidszoner – lokal tid i centrum, en vid klockan 3 och en vid klockan 9. Alla visar timmar och minuter på en traditionell 12-timmars skala. En dag och natt-indikator hindrar förvirring mellan förmiddag och eftermiddag. Visningen av staden som motsvarar den tidszon som anges av visarna sitter ovanför. Skivorna för städerna kan anpassas efter kundens önskemål och de tre tidszonerna kan ställas individuellt och justeras för medan de justeras för sommar- och vintertid.

Månfasindikatorn kräver korrigering en gång var 122: e år.

Lutande boett i titan grade 5 med läderband, manuellt verk med 168 timmars kraftreserv, vattentät till 30 m, blå tavla med guilloché gravyr

Limiterad upplaga om 60 exemplar.

Pris 64 00 SFR


Bovet 1822 Recital 27

De Bethune DB28XP Tourbillon

I år firar De Bethune 10-årsjubileum för DB28, modellen med tillägget XP Tourbillon har en elegant och minimalistisk vit urtavla med silver. Tourbillon med 63 delar är placerad vid klockan 6.

Boett i titan med läderband, verket är manuellt med 120 timmars kraftreserv, silverfärgad tavla med guilloché ”barley-corn” motiv

Limiterad serie om 10 exemplar

Pris 193 000 SFR


De Bethune DB28XP Tourbillon

Girard-Perregaux Quasar-Light tar “Transparency to the extreme”.

Ett episkt mästerverk med de välkända tre bryggorna i en boett av safir. Ett djärvt grepp med uttryck för teknisk kunnighet, modern design och respekt för arvet.

Tourbillonen verkar flyta fritt i boetten som visar allt i 360 °. Mikrorotorn är graverad med en varumärket igenkänningstecken – en örn.

Boett i safir, vävt band med metalleffect, skeletterat Automatiskt verk 60 timmars kraftreserv vattentätt till 30 m

Limiterad serie om 18 exemplar

Pris 294 000 SFR


Girard-Perregaux Quasar-Light tar “Transparency to the extreme”.

Greubel Forsey Hand Made 1

Greubel Forsey tar traditionell klocktillverkning till en ny nivå. The Hand Made 1 är skapad helt från grunden och visar timmar, minuter och sekunder samt innehåller en tourbillon.  

Komponenterna (95%) är tillverkade för hand och det tog 6 000 arbetstimmar för ett enda verk.

Två eller tre klockor per år är möjliga att göra och inskriften HAND MADE ersätter den vanliga SWISS MADE märkningen

Boett i vitt guld med läderband, manuellt verk med 60 timmars kraftreserv, emaljerad tavla, vattentät till 30 m

Pris 750 000 SFR


Greubel Forsey Hand Made 1

Hermès Slim d’Hermès GMT

Ett ur för dagens gobetrotters med ultratunn boett (9.48 mm). Den generösa blå urtavlan med tunna timmarkeringar har silverfärgad GMT visning vid klockan 9 och daum vid klockan 6.  

Automatiskt verk (2.6 mm) med 42 timmars kraftreserv, vattentät till 30 m

Pris 19 520 SFR


Hermès Slim d’Hermès GMT

MB&F HM10 Bulldog TI

Förhållandet mellan människa och klocka är detsamma som det mellan människa och hund säger de från MB&F så ”A Man’s Best Friend the Horological Machine N ° 10 Bulldog”.

Boetten har ett generöst safirglas och tidvisningen sker genom två ”ögon”. Trots den gigantiska storleken bredd 45 mm och 54 mm från ”nos till svans” där hösta höjd är 24 mm är HM10 Bulldog förvånansvärt bärbar.

Boett i titan med läderband, manuellt verk med 45 timmars kraftreserv, vattentät till 50 m

Pris 106 000 SFR


MB&F HM10 Bulldog TI