Delad passion och hantverksprecision. IWC möter Mercedes AMG.

Text: Mia Litström
Bilder: IWC


IWC fortsätter sitt samarbete med Mercedes-AMG och har just presenterat Pilot´s Watch Chronograph Edition ”AMG”. Eqotime’s Mia Litström har tittat närmare på det senaste släppet från samarbetet mellan Mercedes AMG och IWC.Självklart samarbete

Att ett klockmärke tillsammans med ett bilmärke fortsätter att samarbeta är inte bara roligt. Det känns också som en självklar kombo. Särskilt i det här fallet som är alldeles för bra för att inte drivas vidare. Klockor innehåller den yttersta expertisen inom finjustering av mekaniska delar, likadant är det med bilarna. Att bil och klocka kommer i totalt olika storlekar gör detsamma. Det krävs passionerat intresse, en stor portion kunskap och driv för att kunna skapa det allra bästa inom dessa båda områden. Dessa produkter ska inte bara vara funktionella utan är också skapta för att beröra. Inte bara i utseende utan också i funktion, val av material, finish samt känsla och passion som lagts ned i arbetet för att uppnå bästa resultat.Det är inte bara här de går så väl hand i hand utan det är också i hur de sticker ut, hur de känns igen. Pilot´s Watch går inte att ta miste på. Klockan har sin helt egna karaktär. Likadant är det med Mercedes-AMG, motorljudet som får nackhåren att resa sig, härligt, nästintill pirrigt och då har vi inte ens talat om hur de upplevs att köra!

Det som är positivt är att IWC valt att inte låta bilmärket vara stort på urtavlan. Man vet, om man har det rätta intresset, och ser direkt genom att titta på urtavlan i kolfiber vilken edition det är. Vill man njuta lite extra eller visa upp innehåller i boetten kan man vända på klockan och titta på hjärtat, urverket, genom bakboettens tonade safirglas där det också finns en AMG-logotype. Extra läckert hade det varit om någon av delarna i urverket hade fått en AMG gravyr. Men urverksdelarna är vackert dekorerade med Côtes de Genève och perlagegravyr.  Att det är en kronograf känns som en självklarhet också att den är i 43 mm, en Pilot´s Watch ska ta för sig.För både män och kvinnor

Det som gör mig som kvinna extra glad är när företag väljer att ha med både en man och en kvinna som bär klockan på lanseringsbilderna. Om det sedan är så att kvinnor som kommer köpa den, det är en annan fråga. Men bara att de har den inställningen att alla kan bära den ger respekt. Det är en stor klocka men det spelar egentligen ingen roll om du är man eller kvinna. En rejäl kronograf har inte med kön att göra utan vad bäraren känner för klockan. Ett härligt statement av två företag som ofta uppfattas som väldigt maskulina.Kvinnor uppskattar faktiskt samma sak som männen. Är det en kronograf då får den gärna vara en stor. Med bilar är det samma sak. En supersportbil byggs inte i två versioner, en för kvinnor och en för män. Det kan också vara tvärtom och underbart när män älskar färg och gnistrande stenar på klockor och praktiska vardagsbilar för familj i läckra färger.

Vad är extra roligt med den här editionen av en pilotklocka? Jo, det är första gången IWC´s inhouseverk caliber 69385 monteras i en 43 mm Pilots Watch Chronograph. Dessutom för första gången i en titanboett grade 5. Finishen är läckert matt och framtagen för att vara så lik AMG´s grå färg Selenite Grey Magno. Ett av deras signum.


Bra specifikationer

Kolfibern på urtavlan är ett material som är karaktäristiskt för sportbilar som AMG och används på flera olika komponenter. Inte bara för designens skull utan också för att få det så vridstarkt och lätt som möjligt. Som AMG själva säger, Born on the racetrack. Där kolfiber är en självklarhet för att få de bästa förutsättningarna för en bil skapad för bana. Kolfibern ”vävs” på speciella maskinvävstolar för att man ska kunna forma den. Älskar man detaljer med kolfiber så lär man älska den här urtavlan.Urverket 69385, ett automatverk med kraftreserv på 46 timmar. Kronograffunktion med timmar, minuter och sekunder samt datum och dag som visas vid klockan 3.

Boetten är vattentät till 6 bar (60 m), höjden är 14,9 mm och klockan levereras med svart armband i kalvskinn.

Priset ligger på 9 900 CHF vilket är cirka 91 500 kronor.