Tillsammans i vått och torrt med min IWC Portugieser Chronograph

Text: Britta Rossander
Foto: Mia Litström


Valet av klocka nagelfars ständigt av kollegor och leverantörer. Det är inte fel att säga att en person i ”vår” värld bedöms utifrån vilket typ av klocka hen bär. Så med det extra trycket kan det vara svårt att välja ”rätt” klocka. Valet av klocka för en journalist med klockor som specialämne har ibland löjligt stor betydelse. 

Men det är någon form av ställningstagande man gör genom sitt val. Och vi som jobbar med att beskriva klockornas värld och vad den innehåller har ofta den fula vanan att inte titta folk i ögonen när vi hälsar. Blicken naglar sig pinsamt nog alltid fast vid handleden på den man möter. Inte särskilt trevligt men en vanligt förekommande yrkesskada. 


IWC Portugeiser Chrono är min allra bästa ”arbetsuniform”. Det är en klocka jag har haft länge och mycket roligt med. 

En gång när jag ska sätta mig på ett plan från Genève till Zürich tog jag ett rejält tag om framförvarande stolsrygg när jag ska ta mig in i min stolsrad. Då sticker ett huvud upp och jag hör ”That’s a nice choice of watch”. Jag ser inte direkt personen som säger det med då stäcker han på sig och jag ser att det är Georges Kern, inte världens längsta man precis, men dåvarande VD för IWC.  

Det finns massor med liknande historier som till exempel när jag lämnade in kappan på ett Tag Heuer event i Paris och den Tag Heuer-anställde mannen som tar emot kappan säger ”that’s a classy watch!”

Ja den har ju en diameter som en stekpanna och lite bukfetma så den syns ju och vi har som sagt haft rätt kul ihop och det lär fortsätta nu när den är lite vintage jämfört med den nya kollektionerna. Visst hade jag önskat ett in-houseverk och safirbaksidan men den är rätt fin ändå. 

Vi har haft det rätt bra ihop men under några dagar för många år sedan var det inte roligt. Det hade varit inbrott på mitt dåvarande kontor, med hemlig adress i stor fastighet, svårforcerad dörr, gallergrind samt vaktbolag som kollade i huset. MEN det hade varit helgdag en vardag och vakteriet hade inte fungerat så inbrottet var ett faktum – inte bara hos mig utan även i garaget. Det var extremt bedrövligt att komma in där – det var en otrolig röra och med mitt jobb så fanns där massor med påsar från tjusiga varumärken men i dem bara pressmaterial, den eftertraktade typen av produkter förvaras aldrig på kontoret. Detta måsta ha gjort tjuvarna förbannade för de hade rivit ut allt och slängt det i en stor hög mitt på golvet – som om det skulle bli en brasa. 

Vid denna tid skrev jag även skönhet och det antal nagellack och parfymer som fanns på kontoret blev som ett smörgåsbord för dem. Antagligen packade de på sig så mycket de kunde men de tappade massor på vägen ut som var som snitslad med nagellacksflaskor. Tyvärr förvarade jag min jobbklocka på kontoret – idiotiskt – ja jag vet det – så den var förstås borta.

Polisen gjorde flera besök – de tyckte nog rätt synd om mig. Det var ingen chans att förövarna skulle fångas och jag började efter några dagar försöka få någon form av ordning men det var hopplöst – all bokföring var utslängd på golvet och jag tappade lusten till att vara kvar på adressen. Flytten blev ett faktum, men det blev till ett mindre kontor så det var bara att rensa. I korridoren mot väggen på väg till dörren hade jag en extremt hög och bred spegel lutad typ 2,80 m hög och 1,20 bred. Den gick inte att flytta så jag slog sönder den. Gissa om jag fick mig en chock när jag såg vad som kom fram bland spegelkrosset. Ett gäng nagellack och en klocka. Det hade legat skönhetsprylar där på golvet som jag plockat upp men inte tänkte jag på att titta i utrymmet bakom. Spegeln var ju kraftigt lutad så det blev ju ganska stor bit av golvet som jag lämnade åt sitt öde.

Med klockan i handen insåg jag att tjuvarna måste tappat även den. Den har ett stort hack i boetten, som ett ärr från en olycka men det är okey. Den var på renovering hos IWC i Schaffhausen och de ringde och menade att de måste göra ett större ingrepp för att kunna ta bort skadan på boettringen. Jag tackade nej till detta för jag tycker det är ok att det syns att den haft det lite tufft. 

Vi har det fortsatt rätt bra ihop med våra olika skavanker – det syns att vi levt. Tekniska specifikationer

Märke: IWC
Modell: Portugieser Chronograph
Referensnummer: IW371402

Diameter: 41mm
Tjocklek: 12mm
Boettmaterial: 18k guld
Vattentäthet: 30m

Urtavla: Vit
Armband: Läderband
Spänne: 18k guld

Urverk: IWC cal. 79350
Komplikationer: kronograf
Uppvridning: Automatisk