Butiken: Klockmaster Globen


Klockmaster i Globen och Fältöversten är två av de mest populära urbutikerna i Stockholm. Bland klockintresserade är ägarna i form av syskonparet Anna och Svante Nilsson kanske mest kända för sitt stora engagemang i det japanska märket Seiko. I dagens butikspresentation träffar vi Svante som berättar mer om familjeföretaget och sin nästan unika passion för det stora märket från östern.

Grunden till det som idag är Klockmaster Globen och Klockmaster Fältöversten lades i företaget Gunnar Nilsson Urhandel som grundades av Svante Nilsson farfar som öppnade den första riktiga butiken på Slöjdgatan 6 i Hötorgscity, innan det var det rena urverkstäder. Svante och systern Annas far Åke köpte företaget och öppnade Fältöversten 1973/1974 och Globen 1989. Klockmaster har man tillhört sedan 1974 och sedan 2002 drivs de båda butikerna av syskonen Anna och Svante.  

När jag började jobba hette våra butiker Klockmaster men var även anslutna till Stjärnurmakarna som på den tiden var mer av en branschorganisation som borgade för yrkeskunskap, berättar Svante.

Att driva två klockbutiker har varit fantastiskt men det har periodvis varit tufft, fortsätter han. Tyvärr har vi i Globen varit utsatta för flera rån & inbrott som hotat verksamheten, men vi har alltid siktat framåt och det har mestadels varit alldeles fantastiskt.Först med Grand Seiko

Framförallt vill Svante lyfta fram de fina samarbeten de genom åren byggt upp med olika varumärken.

Starten med Breitling 1993 har varit riktigt kul under alla år. Likaså när vi som första privatägda butik utanför Japan började med Grand Seiko 2008 var en stor höjdpunkt i vår historia.

Grand Seiko är ren urmakeriporr, fortsätter Svante. Men Seiko är så mycket mer med sina dykmodeller och presage serien. Sen har vi ju även LX-Serien. Det är ett fantastiskt märke på alla plan. Och känslan att jobba både med Casio & Seiko och japansk affärsetik är nästan som äktenskap. Det är ett livslångt givande & tagande för att utvecklas tillsammans.

Svante är också stolt över de investeringar man gjort i sin egna serviceverkstad.

Ja, det är något vi satsat stort på genom åren och idag har vi en fullt certifierad urverkstad där vi själva kan reparera och serva de flesta klockmärken. Vi är exempelvis auktoriserad verkstad på högsta nivå för Omega. Det medför att vi har full access på många andra märken också. Vi kan lösa det mesta själva, ofta både snabbare och billigare för kunden.

Tuffa tider men framtidshopp

I den nuvarande situationen, där butikshandeln fått ett hårt slag av coronakrisen, är det viktigt att tänka framåt menar Svante. Och nytänk och anpassning är enda vägen framåt.

Corona effekten kommer slå hårt mot sällanköpshandeln, säger han. Effekterna kommer sitta i lång tid. Min filosofi är att vi skall utvecklas under den här tiden och bli ännu bättre, så när det i framtiden vänder skall vi stå i första startled. Exempelvis har vi idag hjälp från Klockmaster-kedjan med webshopen, vilket är extra viktigt i nuläget.

Vi har alltid jobbat långsiktigt och inte satsat på saker med lånande pengar, vilket gör att vi har en hyfsat bra situation jämfört med många andra. Vi fokuserar på lösningar och inte problemen, för dem kan vi ändå inte påverka.

Svantes passion för klockor lyser igenom i allt han gör.

Jag brukar beskriva det som att vara urmakare och egenföretagare är lite som att vara alkoholist, Man är beroende av sitt jobb och måste tycka om det, annars lyckas man inte, säger han.

Trots pandemikrisen och en tyvärr ökande grad av bedrägerier och brott mot klockhandlare är Svante positiv och ambitionsnivån är hög.

Jag är helt övertygad om att personlig service, kunskap & trygghet blir viktiga konkurrensmedel i framtiden. Vi trivs bra också väldigt bra inom Klockmasterkedjan som gör oss rikstäckande med samarbeten för garantier och marknadsföring. Vi kommer bli etta i Sverige!


Märken och nyheter

– I Globen-butikens breda sortiment hittar man idag modeller från Grand Seiko, Seiko, Oris, Breitling, Victorinox, Tissot, Maurice Lacroix, Luminox, Gul, Garmin, Daniel Wellington, Gant, Casio (G-Shock, Edifice, MTG, MR-G har mycket) samt det nyetablerade märket Norqain. Men inför 2020 så händer det mer i sortimentet.

Vi kommer starta med Sjöö Sandström, berättar Svante. Det känns kanonroligt och det blir ett bra komplement till våra andra märken med en svensk kvalitetstillverkare.Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0