Text: Albin Johansson
Foto: Burmans Ur & Guld


I Skellefteå, närmare bestämt på Trädgårdsgatan 8 hittar ni Burmans Ur & Guld. Grundat 1927 har butiken en lång historia som familjeföretag och är idag en modern butik med ett välsorterat utbud av klockor och smycken.

På senare år har butiken även tagit klivet in i vintage-marknaden. Hos Burmans hittar man nu för tiden till exempel en egen avdelning av klockor från varumärken så som Rolex, Omega och Breitling, men även väl utvalda vintage-smycken.

Artikeln är ett samarbete med Burmans Ur & Guld.


En butik med lång historia

Historian om Burmans Ur & Guld börjar 1927. Företaget från Umeå med namnet AB Oscar Burman Ur & Optik expanderade sin verksamhet med en filial i Skellefteå som drevs fram till 1946 då Bengt Burman tog över företaget.

1960 flyttade butiken till nya lokaler på Trädgårdsgatan 8, och där ligger butiken sedan dess.

1986 köptes företaget upp av Roger Backlund, och nu är Burmans Ur & Guld ett familjeföretag som ägs av familjen Backlund där Joakim Backlund är VD.

1988 började butiken även att sälja smycken och det var då företaget bytte namn till Burmans Ur & Guld. Året efter började även Elenor Remmets som guldsmed i butiken.

Butiken är en del av den välkända kedjan Stjärnurmakarna.

Kurerat pre-owned från Omega

Nytt och vintage

Butiken säljer givetvis inte bara pre-owned, utan är i grund och botten auktoriserad återförsäljare för flera varumärken. Bland annat redaktionsfavoriter så som svenska Sjöö Sandström, men även stabila schweizare som Certina och Victorinox. Butiken har en egen urmakare och tar både emot garantiärenden och vanliga service-ärenden och givetvis det klassiska men viktiga batteribytet.

Väl utvalda smycken

I slutet av 80-talet började Burmans sälja smycken, och de anställde kort efter även en dedikerad guldsmed. Sedan dess har det hänt mycket, och butiken har nu ett brett utbud av smycken från kända varumärken som Engelbert och Georg Jensen. En nyare och rolig satsning är på vintage-smycken, likt marknaden för armbandsur så har intresset för unika smycken ökat ordentligt och där är Burmans med och hittar roliga och intressanta smycken som inte tillverkas längre.

Vintage-smycken
Engelbert
Stort utbud av smycken

Pre-Owned

Butiken har en fokuserad avdelning för pre-owned. Fokus har varit på Rolex som är ett väldigt populärt varumärke på andrahandsmarknaden, men med Burmans kompetens och översyn så hittar man allt ifrån nyare klockor bak till äkta vintage så som Omega från 60-talet och allt där mellan. Då butiken som nämnt har en urmakare så kan man räkna med att klockor som finns till salu är genomgångna och kontrollerade.

Rolex i stål

Burmans har på kort tid fått hem ett imponerande utbud och söker alltid efter nya premium-armbandsur att köpa in. Här är några exempel från det senaste året.

Rolex GMT-Master II ”Rootbeer”
Breitling Chronomat

Med Joakim i spetsen som är Burmans klockexpert så kommer det även in ovanligare vintage regelbundet, ett exempel på detta är denna Omega Constellation med tillbehör så det räcker och blir över, någonting som är ovanligt för äldre armbandsur. Klockan var såld av Burmans 1961.

Omega Constellation
Originaldokumentation, såld av Burmans Ur & Guld.

Butiken har en egen sektion på sin hemsida för pre-owned som ni hittar här.


Vi tackar personalen på Burmans Ur & Guld för en trevlig inblick i deras verksamhet. Missa inte att besöka butiken om du befinner dig i Skellefteå, och om du vill se vilka klockor som kommer in kan ni följa deras Instagram.

Burmans Ur & Guld hittar ni på Trädgårdsgatan 8 i Skellefteå.