Accessoarer som statement

Av: Joana Grzegorz


Ibland står man i badrummet på morgonen och förbereder sig mentalt för dagens viktiga möte. Blicken hamnar på smyckesskrinet eller klocklådan och man tänker; idag bara måste jag ha den här på mig och drar ut en favorit. Denna favorit kan vara typ allt. Men favoriten behöver understryka dagsformen.

Min man hade inga problem att peka ut sin fru den kvällen. Alla andra hade också koll på kvinnan med ormen.

Jag hade t.ex. ett lönesamtal för några år sedan, på den tiden hade min man en två-tons Rolex (GMT master guld/svart) i klocklådan. En klocka jag verkligen gillade. Och en klocka jag kände var helt rätt just denna dag. Den gav mig en styrka och lite zero fucks given-mentalitet, vilket jag kände var helt rätt i sammanhanget. Självklart gick lönesamtalet bra och jag fick min förhöjning.

Ett annat exempel; på ett bröllop tog jag på mig en enklare klänning, men la till ett stort ormhalsband som slingrade sig runt min hals. I övrigt tog jag knappt några smycken och inget bling. Min man hade inga problem att peka ut sin fru den kvällen. Alla andra hade också koll på kvinnan med ormen.

Skillnaden mellan dessa två situationer är att situation nr 1 bara hände i mitt huvud. Jag tror inte att min chef tittade på min klocka och bestämde sig på studs att ge mig mer lön (hade han verkligen kollat hade en Rolex på armen kanske nästan skulle ha gett motsatt effekt). Här var klockan enbart till för att bygga upp självförtroendet och räta upp ryggen lite. Bröllopssituationen var mer på skoj och gjorde egentligen varken till eller från för mitt självförtroende.

Det är lite lustigt med accessoarer – de kan spegla en personlighet och förstärka en önskad känsla. Men de kan också få en att passa in i ett sammanhang eller tvärtom, visa att man inte passar in. Med flit. Att subtilt kunna leka med accessoarer på det här sättet är en konst och det kan därför behövas lite övning i färdigheten.

ta en billig rysk dykarklocka till ett kvällsevenemang där alla försöker glänsa med sina dyraste prylar

Mitt tips: kolla igenom dina smycken och klockor och fundera vilken känsla du vill förmedla idag. Och tips nummer två är: GO ALL IN! Tänk helhet. Och då menar jag inte att du ska köra hela balunsen och hänga på dig allt du har. Välj med omsorg och poängtera det du vill. Ibland kan det behövas en eller flera ringar, örhängen, armband mm till en viss klocka för att visa upp en viss stil. Ibland kan det räcka med klocka och passande skor för att ändra en hel look till att bli ett statement.

Och glöm inte möjligheten att downdressa. Dvs. med flit ta en billig rysk dykarklocka till ett kvällsevenemang där alla försöker glänsa med sina dyraste prylar. Du kommer att bli en snackis med din klocka. Men fundera också, om det är rätt kväll för dig mentalt eller rätt tillfälle överlag, att bli denna snackis. En vill ju inte begå en faux-pas i fel sammanhang! Men det kan vi gå in på en annan gång.

/JG


Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0