Jaguar morrar fint även som elbil

Text: T. Denke
Bild: Jaguar, Magnus Larsson, T. Denke


Försäljningen av rena elbilar ökar markant. Exempelvis rapporterade branschorganisationen Bilsweden att så mycket som var fjärde ny bil som registrerades i juni 2021 var en elbil. På topplistan hittas självklart de kanske mest uppenbara tillverkarna Tesla och Volkswagen. Ett bilmärke som däremot inte lika ofta hittas i topplistorna är den anrika tillverkaren Jaguar. Detta trots att märket har en gedigen historia och har producerat bilar som charmar de flesta. Men numera är Jaguar inte bara ett märke med rik historia. Man placerar sig också i framkant när det gäller elbilar. Eqotime’s Thomas Denke har fylld av räckviddsångest långkört Jaguar Ipace.Min personliga erfarenhet av Jaguar begränsar sig till de klassiska sedanmodellerna av traditionellt brittiskt sloane ranger-snitt. Modernare Jaguarer har flugit mig förbi. Inte för att jag på något sätt ogillat det moderna modellprogrammet utan mer för att jag, utan att egentligen ha tittat så mycket närmre på modellerna, slentrianmässigt placerat dem i den ofta lite anonyma massan av snarlika premiumbilar. Jag är inte heller själv tillräckligt mycket bilnörd för att botanisera marknaden och utföra mängder av provkörningar innan köp.I takt med ökande ålder och ökande antal barn så har bilen som koncept dessutom reducerats till ett bruksföremål. Lägger man dessutom till att jag är lite småtråkig så har de senaste årens bilägande för mig inneburit praktiska och dieselknattrande familjebilar. Förvisso av god kvalitet, men kanske inte fulladdade med esprit, sportighet och flärd.


Nytt tänk med elbil

Missförstå mig rätt. Jag klagar inte. Tvärtom. Mitt bilintresse befinner sig förmodligen precis där det ska vara. Men det har inte varit aktuellt att börja köra Jaguar. Även om jag har en pojkdröm om att någon gång äga en av de där lite äldre sedanmodellerna med skinnfåtöljer och stora motorer.

Vad som däremot blir alltmer högaktuellt för de allra flesta bilister, även för mig, är det här med elbil. För egen del har jag varit rätt skeptisk och frågorna har varit många. Framförallt har min skepticism och de flesta av mina frågor tagit avstamp i laddning och räckvidd. Jag ska erkänna direkt, jag fattar ingenting när det kommer till ellära och olika typer av spänning. Jag ser ut som en fågelholk när någon börjar prata med mig om volt, ampere och kilowatt. Så att från den positionen försöka förstå hur jag ska tänka kring effekt, laddning och räckvidd kring en elbil har hittills varit en aning svårjobbat.


Foto: Jaguar

Men, det är därför det var så roligt att nappa på erbjudandet om att provköra Jaguar Ipace under en helgtripp till de södra delarna av landet. Jag insåg ju att det var ett utmärkt tillfälle att både få provköra en häftig bil och att få direkt inblick i hur det funkar att ställa om till elbil efter att ha varit helt inkörd på vanliga bilar man tankar. Perfekt upplägg för learning by doing.Testexemplaret och ett knippe överraskiningar

Testexemplaret var en Jaguar Ipace HSE EV400 och det första som slog mig var att den, bortsett från att vara riktigt snygg också såg ut att vara mindre än vad jag hade trott. Utsidan och de slimmade, nästan kompakta, linjerna ger inte intrycket av en stor bil. Tvärtom, känslan och första intrycket var mer åt sportbilshållet. Den korta fronten ger nästan MacLaren-vibbar och den generella känslan kring exteriören är kompakt och sportig SUV. Innan jag öppnade dörrarna så blev jag lite orolig. Jag skulle trots allt göra en resa på ungefär 100 mil tur och retur med bilen fullpackad av barn och i det här läget blev jag osäker på om alla skulle få plats.


Foto: Jaguar

De tankarna slogs dock bort direkt när jag öppnade dörren och gled ner i den skinnklädda förarstolen. Och det här blev den första riktigt positiva överraskningen. Vad som såg ut att kunna vara en trång kupé utifrån visade sig tvärtom vara en riktigt generös kupé med gott om utrymme.

Utrymmesnojan byttes istället ut mot en helt annan noja. Hela inredningen var i ljust skinn och i ljusa material. Som rutinerad förälder så vet jag av egen erfarenhet att ljus inredning i en bil inte är särskilt kompatibelt med barn. Men det fick bli ett senare problem. Nu vill jag ut på vägarna i den första elbil jag någonsin provkört helt på egen hand.


Tyst färd

Den andra överraskningen var hur tyst det är i en elbil. Att trycka på startknappen ger egentligen ingen annan respons än att paneler och skärmar i bilen lyser upp. Av naturliga skäl kommer det ingen respons från motorn, det knattrar inte, det mullrar inte, det surrar inte ens. Och innan jag tog bort foten från bromsen så var jag inte ens säker på att jag lyckats starta upp bilen. Men den tredje överraskningen kom så fort jag tryckte lätt på gasen. Visst har jag läst om kraften i elbilar och jag har upplevt den som passagerare vid några tillfällen.

Men det här är som sagt första gången jag kör elbil och det är en rätt häftig upplevelse att trycka på gasen i en bil med drygt 400HP och en prestanda på knappt fem sekunder upp till 100km/h. Jag vet, det är barnsligt att tycka att sådant här är kul. Men det är kul. Barnsligt kul.


Foto: Jaguar

Om man dessutom ställer in bilen i sportläge (japp, det gör man genom att trycka på en knapp med en racingflagga) så får man inte bara ett uppstyvat chassi och snabbare kraft. Man får dessutom ett riktigt motorljud som spelas upp. Lite fånigt på papperet men för en gammal stöt som mig själv så förhöjer det upplevelsen av att trycka på gasen. Man lurar nästan sig själv att det är en riktig motor som vrålar under huven. Nästan.


Lugnt och städat

När den första lite barnsliga förtjusningen lagt sig och jag fått chansen att lära känna bilen lite så är det bestående intrycket att det är oerhört tyst i kupén. Avsaknaden av motorljud är i det närmaste total och det enda som hörs är vägljudet. Knappar och reglage är hyfsat överskådliga och är en blandning av traditionella reglage och pekskärm. Sånt här är ju i väldigt hög grad en vanesak så jag nöjer mig med att konstatera att sitter smidigt där det ska och det är inga problem att rent intuitivt ha koll på musik, kartor och bildata. Även om jag på ett personligt plan tycker att en del saker sitter lite bakvänt. Förmodligen beroende på att jag de senaste åren har kört ett annat bilmärke privat och är reflexmässigt inställd på en annan set up. Subjektivt, men det tog en stund att lära nytt.Foto: Jaguar

Klassisk inredning och komfort

Inredningen känns väldigt mycket Jaguar. Det är creme-färgat skinn och paneler överallt och bekvämligheten är på topp. Det finns helt klart ett Jaguar-arv här som känns igen från betydligt äldre modeller. Ett arv som jag tycker förvaltas fint i Ipace, om än i modern tappning. Kupén är som nämnts betydligt rymligare än vad man kan tro när man betraktar bilen utifrån. Rymlighetskänslan förstärks också av glastaket som bidrar till att skapa rymd i kupén.

Stödsystemen gör också jobbet på ett städat sätt. Filassistansen känns påfallande mjuk jämfört med exempelvis Audis eller Volvos som jag kan uppleva som betydligt mer hårdhänt. I Ipace bjuds man istället på en mjuk typ av korrigeringar som inte kräver någon direkt parering från ratten. Backkameror och döda vinkeln-varnare funkar också smidigt och tydligt utan att sticka ut. Inte heller navigationssystemet känns särskilt överraskande utan flyter på friktionsfritt med lättöverskådliga inställningar. Inga överraskningar åt vare sig det negativa eller för den delen positiva hållet.


Långfärd och räckviddsångest

Mitt absolut största problem med elbilar är att jag inte kan något om själva tekniken. Addera att jag inte heller kan någonting om laddning och laddstationer så förstår ni säkert att jag upplevde det som en smula utmanande att tämligen omgående efter att jag hämtat ut bilen skulle ge mig ut på en längre tur tillsammans med fyra barn. Alla föräldrar vet att långfärd i bil med barn ställer en del krav på tålamod och flexibilitet. Nu fick jag baka in ytterligare en komponent i ekvationen, planera för laddning av elbil. Jag ska inte sticka under stol med att jag fick lite stresspåslag när jag insåg att vi skulle köra 45 mil och att bilen, under de bästa av omständigheter, skulle klara 37 mil. Att stanna någonstans längs med vägen och ladda skulle alltså bli nödvändigt.


Foto: Jaguar

Nybörjarmisstag

Så jag gjorde vad alla strukturerade människor gör och började googla hur laddning skulle gå till och vart jag skulle göra det. Misstag nummer ett var att jag helt bortsåg från behovet av appar och abonnemang. För det är ju naturligtvis inte så enkelt och smidigt att en kan köra in på en mack, ladda, betala med kort och fortsätta färden. Det behövs såklart appar och abonnemang. Självklart har också varje laddstationskedja sina egna varianter. Och vi kan hejda oss där och konstatera att apparna har en del övrigt att önska vad gäller funktionalitet och överskådlighet.


Foto: Jaguar

Misstag nummer två var att jag inte förstått skillnaden på snabbladdning och destinationsladdning. Snabbladdning är tydligen grejen, då laddas batteriet upp till typ 80% på en dryg halvtimme. Snabbladdning sker vid särskilda snabbladdstationer och gärna då under färd. Destinationsladdning tar betydligt längre tid och sker förslagsvis vid ankomst till destinationen och då gärna över en lite längre tidsperiod. Tänk över natten.

De här sakerna fick jag lära mig den hårda vägen. Om jag hade förstått den här skillnaden så hade jag inte ställt bilen på laddning vid ett köpcentrum i Norrköping, gått in på McDonalds med barnen och kommit ut en timme senare för att inse att jag lyckats ladda 1% av batteriet. En trist överraskning eftersom jag i min enfald trott att batteriet skulle ha varit fulladdat. Så det fick helt enkelt bli en extra glasspaus vid en riktig snabbladdare några kilometer bort. Men, nu hade jag ju fått kläm på det så resten av resan lyckades jag framgångsrikt att såväl destinationsladda på plats och snabbladda i samband med längre stopp.


Komfortkörning

En långkörning med Jaguar Ipace är ytterst behaglig. Komforten är verkligen i toppklass även med fem personer i bilen. Under min tur var bilen fylld inte bara av mig själv utan en hyfsat fullvuxen 18-åring i framsätet, med två femåringar på bälteskuddar i baksätet med en 11-åring i mitten. Dessutom med bagageutrymmet fyllt med allt som behövs för en weekendresa. Jag ska ärligt säga att jag var skeptisk till om vi alla skulle få plats. Men det fungerade över förväntan. Platsen räckte mer än väl till för oss allihopa och luftfjädringen i kombination med de sköna sätena gjorde resan riktigt behaglig för både stora och små resenärer.


Foto: Jaguar

Motorn och vägegenskaperna lämnar inget övrigt att önska. De 400 hästarna i de dubbla elmotorerna i kombination med fyrhjulsdrift ger härliga köregenskaper och räcker mer än väl till för lagom dynamisk körning på motorväg. Vridmomentet ligger på rejäla 690NM. En fascinerande fördel med elbilsmotorer är också det att man som förare har tillgång till all kraft hela tiden. Det blir aldrig segt att köra om. Tryggt och stabilt.

Men så har vi då det här med räckviddsångesten. Yes, det är jobbigt. Personligen satt jag mer eller mindre konstant och tittade på räckviddsmätaren och procentsatsen för hur pass laddat batteriet var. Och även om Ipace är en härlig bil så blir räckvidden om drygt 35 mil i exemplaret jag körde lätt en stressfaktor. I kombination med att de kraftfulla motorerna och fyrhjulsdriften lätt suger mycket ström utan att man behöver vara överdrivet gasglad så känns just räckvidden som i snålaste laget. Särskilt då bilen lämpar sig så väl för längre turer. Nu är detta inget specifikt problem för just Jaguar utan kanske mer ett generellt elbilsproblem. Lyckligtvis så har Jaguar uppdaterat batterikapaciteten för Ipace till dryga 45 mil. Och faktum är att de där extra 10 milen gör en enorm skillnad, åtminstone för mig.


Foto: Jaguar

Bättre allround än vad man kan tro

Hur ska man då summera intrycken av en långfärd med Jaguar Ipace? Jag skulle nog sammanfatta det som att den här bilen är betydligt mer allround än vad man kan tro. Mitt förväntansnivå var mer åt kompakt och sportig SUV med fin prestanda. Ett intryck som till en början höll i sig. Men efter lite körning med full bil så och lite andra krav på familjevänlighet så slog det mig att formatet på bilen lämpar sig riktigt bra som familjebil. Lite överraskande kanske, men Ipace har en förmåga att liksom funka alldeles fantastiskt som komfortabel långfärdsbil för hela familjen. Den där typiska motsättningen som brukar finnas mellan sportigare bilar för dynamisk körning och det mer praktiskt familjeinriktade är liksom upplöst i bilar av samma typ som Ipace. Något som öppnar upp för fler valmöjligheter i valet av roligare elbil.


Räcker det med att det är en Jaguar?

Är då Ipace ett roligt val av elbil? Absolut. Prestandan sitter där den ska, komforten är fenomenal och hur märkligt det än låter så känns den praktisk. Det är egentligen två saker som talar emot det ena är det här med räckvidden. I de senaste versionerna är den utökad till 47 mil vid full laddning (enligt den sk WLTP-normen) vilket nog är godkänt men det går åt mycket kraft om man hänger sig åt lite mer åt den dynamiska körning som modellen inbjuder till så vi sätter ett litet frågetecken här. I testexemplaret var räckvidden lägre. Och även om det räcker vid kortare körning och möjlighet att ladda på hemmaplan så är testexemplarets 37 mil i underkant vid långkörning.

Det andra är priset. Ipace startar på ca 969 900 kr vilket är en rejäl summa pengar. Det går helt enkelt inte att sticka under stolen med att det här är en väldigt dyr bil. Men visst, elbilar är dyrt och de närmsta konkurrenterna är också dyra. Samtidigt är det är också svårt att bortse från att Teslas rejälare modeller och de större elbilarna från Audi, BMW och Mercedes ur vissa aspekter skulle kunna ses som tryggare köp sett till andrahandsvärde, servicenät etc.

Å andra sidan så är de inte Jaguar. Och det är ett märke som har en viss charm och aura. Och väger vi in de där svårmätbara parametrarna om varumärke, historia och känsla så blir Ipace något helt annat. För det kanske är här som Jaguar Ipace har sin största fördel? Just det att det är Jaguar. Trots elmotorn.


Jaguar Ipace HSE EV400

Motor & drivlina: Dubbla elmotorer och 4WD. 400HK/690nM
Prestanda: 0-100 på 4,8 sekunder
Räckvidd vid full laddning: 37 mil i testbil. 47 mil i 2022 års modell (enligt WLTP)
Pris: från 969 900 kr


Foto: Jaguar

Varukorg
Din varukorg är tom
Fortsätt handla
0