Arild Links gör en Triwa och försöker förbättra världen.

Text: Britta Rossander


Helsingborgsföretaget Arild Links vill att deras produkter ska bidra till en bättre värld och drömmen är att bli en global spelare. För att nå dit arbetar de med viktiga värderingar och fokus på att bygga varumärket som är döpt efter orten där guldsmeden Håkan Orrling bor.

Håkan och Fredrik Ivarsson möttes för två år sedan och de anser att det var en ”perfect match” . En skicklig hantverkare och en erfaren mediasäljare. De insåg också att armband är en produkt med växande efterfrågan och ville båda göra ett viktigt statement.

Arild Links

Arild Links är det första företaget i välden som tillverkar smycken av Humanium och de har, precis som Triwa, Hans Blix som ambassadör. Att Blix med sin bakgrund som generaldirektör för Internationella atomenergiorganet 1981–1997 och arbete inom FN var tidig med att uppmärksamma både klocka och armband är kanske inte så konstigt. En annan välkänd fredsaktivist är Ringo Starr som har ett väl valt armband på handleden.Humanium

Humanium är metall utvunnen ur nedsmälta, illegala vapen från Sydamerika. Konceptet för med sig många positiva effekter som till exempel färre vapen i konfliktzoner. Det första ”Humanium Metal-förstörelsesprogrammet” startade 2016 i El Salvador av biståndsorganisationen Individuell Människohjälp (IM). I samarbete med myndigheterna har de sedan starten kunnat smälta ner över 6 000 olagliga vapen.Tillverkningen av materialet går till så att IM samlar in vapnen, krossar dem, smälter ned dem och renar det som blir kvar till en rostfri legering. De som använder materialet köper sedan metallpulvret till överpris för att IM med överskottet ska kunna bidra till att bygga byar och ge barn möjlighet till att gå i skola.Ett exempel på detta är att Triwas klocka med boett tillverkad i materialet har genererat tillbaka cirka 100 000 dollar till IM och deras projekt. Modellen Humanium Metal Watch är numera en del av FN:s permanenta utställning om nedrustning.

Non Violence

När Sverige tog över ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd fick IM möjlighet att skänka en gåva till ledamöterna. Arild Links fick uppdraget att designa och producera armband i Humanium vilket var en ära. De kan även räkna in en mycket välkänd bärare av armbanden i form av Dalai Lama. I egenskap av en världsberömd person som verkar för fred och rättvisa är han som klippt och skuren för att bära armbandet.

Arild Links har också ett samarbete med Non-Violence Project Foundation med ett armband i Humanium Metal. Armbandet har Stiftlesen Non-Violence symbol ingraverad (Carl-Fredrik Reuterswärds berömda revolver med knut) och en n royalty går till IM för varje armband de säljer.Det är guldsmed Håkan Orrling som designar smyckena och de produceras genom 3D-printing på Digital Metal (ägt av metallpulvertillverkaren Höganäs AB). Armbanden kostar i grundutförande knappt 2 000 kronor, men kunden kan lägga till lås, skruvar och berlocker med diamanter och andra ädelstenar så priset kan hamna på 100 000 kr. Idag har man försäljningen via e-handel och återförsäljare i Helsingborg, Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Marbella. Men kunderna finns i 15 länder bland annat Japan, USA och Brasilien.

Väl vald ambassadör

Roger Dupé är invandrarkillen från Bäckby i Västerås som tog till knytnävarna när han blev retad för sin hudfärg. Han hade dessutom läs- och skrivsvårigheter, snattade och hängde med fel gäng. Men efter några tuffa ungdomsår tog allt en oväntad vändning. Roger upptäcktes på gatan och blev supermodell med hela världen som arbetsplats. År 2016 var han första svarta modell som frontade Rolls Royce.

Idag är Roger Dupé en perfekt ambassadör för Arild Links (med modellen Changes) och för Non-Violence.Kollektionen