Tidslinjen: Nyheter från Cartier, Breitling, Casio, Richard Mille & Vacheron Constantin

Klocktillverkarna ligger inte på latsidan i sommar, flera olika nyheter har släppt och vi tar en kik på några av dem här.

Text: Andreas Johansson



Cartier Tank Américaine återvänder – i exklusiv ny tappning

Vissa klockor klarar tidens gång utan att förlora sin själ, medan andra förfinas i tysthet. Cartier Tank Américaine hör till den senare kategorin, en modell som nu gör en oväntad comeback i en ovanligt exklusiv version.  Klockans boett behåller den avlånga form som är signifikativ för Tank Américaine, ursprungligen inspirerad av 1921 års Tank Cintrée. Den nya modellen kommer i ett medium-stort format med måtten 44,4 mm i längd, 24,4 mm i bredd och en tunn profil på 8,6 mm. Boetten i platina växlar mellan borstade sidor och polerade ytor, vilket framhäver de mjukt välvda ”brancards” i linje med modellens ursprungliga ande.

En särskilt utmärkande detalj är Cartiers åttkantiga krona, en klassisk signatur, som i detta fall är infattad med en fasetterad rubin istället för den traditionella spinellen eller safiren. Klockan är vattentät ner till 30 meter och lyckas kombinera ett elegant yttre med strukturell robusthet.Modellen levereras med ett semimatt blått alligatorläderarmband, tillsammans med ett utbytbart viklås i gråguld, utformat för att smidigt anpassas efter bärarens stil.

Breitling x Erling Haaland

Vi skrev nyligen en artikel om samarbetet mellan fotboll och klockindustrin och det dröjde inte länge innan vi fick se ett nytt samarbete. Tillsammans med Breitlings varumärkesambassadör och globala fotbollsstjärna Erling Haaland lanseras nu Chronomat Erling Haaland  en begränsad upplaga av exklusiva armbandsur med meteorittavlor som symboliserar Haalands ”utomjordiska” talang.

Kollektionen består av två unika modeller:

Chronomat Automatic GMT: Denna modell har ett robust boett i rostfritt stål med en platinaram, samt en GMT-visare i rödguld. Erling Haalands initialer pryder sekundvisaren och boettens baksida är graverad med texten “ONE OF 500” och “Erling Haaland 9”, omgiven av en gravyr som föreställer Haaland i hans karakteristiska målgest. Klockan finns med ett klassiskt stållänkat rouleaux-armband eller ett svart gummiband i rouleaux-stil. 

Chronomat B01 42: Denna exklusivare version har ett boett i rödguld och visar upp Breitlings prestigefyllda Manufacture Caliber 01 genom en transparent baksida. Även här återfinns graveringen “ONE OF 250” och Haalands nummer 9. Klockan bär hans initialer på kronografens sekundvisare och erbjuds med antingen ett 18k rödguldsarmband i rouleaux-design eller ett svart gummiband.

Kollektionen kombinerar schweiziskt hantverk med sportens världsstjärnglans – ett måste för samlare och fans av både klockor och fotboll.

Läs mer hos Breitling här.

Casio lanserar sin första mekaniska klocka – Edifice EFK-100 Automatic

Casio, det japanska varumärket som gjort sig känt världen över för sina digitala och kvartsdrivna klockor, tar nu steget in i en helt ny kategori, prisvärda mekaniska klockor. Med lanseringen av Edifice EFK-100 Automatic-serien släpper Casio sin allra första automatiska klocka  något som aldrig tidigare skett under företagets nästan 80-åriga historia. Till skillnad från dessa konkurrenter i samma prisklass har Casio aldrig producerat en klocka med mekaniskt urverk, fram tills nu. EFK-100 Automatic riktar sig direkt mot samma marknad som populära modeller som Citizens Tsuyosa och liknande instegsmodeller med automatiskt urverk. Samma tillgängliga prisklass, samma stilrena sportklocka.

Den nya modellen har inget gemensamt med Casios klassiska digitala 80-talsmodeller eller deras ikoniska G-Shock-serie. I stället handlar det om en del av Edifice-kollektionen, en mer traditionell linje av metallklockor som tidigare alltid varit batteridrivna. Designmässigt är det en sportigt elegant klocka i klassisk japansk stil, med skarpa linjer, vinklade kanter och integrerad länk, en formel som bevisligen fungerar. Boetten mäter 39 mm i diameter och 43,5 mm i längd (exklusive första länkbiten), vilket gör den både bärbar och modern. Tjockleken ligger på 12,4 mm, något högre, men ett accepterat avkall för att hålla priset nere.

Läs mer hos Casio här.

Richard Mille RM 33-03 – Tekniskt mästerverk i sportig elegans

Som med varje skapelse i Richard Mille-kollektionen är RM 33-03 ett bevis på den kompromisslösa balansen mellan elegans, teknisk innovation och ergonomi. Denna modell förenar avancerad ingenjörskonst med sofistikerad estetik – och levererar det i ett ultratunt, sportinspirerat format.

I hjärtat av RM 33-03 sitter det automatiska och skelettiserade verket RMXP3, ett tekniskt underverk som nyttjar titan i både basplatta och bryggor. Dessa komponenter är behandlade med Titalyt® och svart PVD, vilket ger dem extrem styvhet och perfekt plan yta – en teknisk utmaning i sig, eftersom tunna delar annars lätt deformeras av bearbetning eller temperaturskiftningar. Resultatet är ett urverk med kompromisslös precision och hållbarhet. Klockan visar timmar, minuter, små sekunder och datum, och drivs av en off-center placerad monoblock-rotor i platina som laddar verket i båda riktningarna, optimerad för maximal effektivitet och balans mellan vikt och volym.

Finishen är lika imponerande som funktionaliteten. Varje detalj i kalibern är handarbetad med tekniker som sandblästring, mikroblästring, satinering och avancerad fasning. Den höga graden av skelettisering skapar ett dynamiskt spel mellan ljus och skuggor – en visuell upplevelse som förstärker känslan av djup och rymd i urverket.

Designmässigt bygger RM 33-03 vidare på sin föregångare, men med moderniserade former. Boetten finns i två högteknologiska material: Carbon TPT® och grad 5-titan, båda extremt lätta, reptåliga och visuellt distinkta. Boetten är sammanfogad med varumärkets karakteristiska titanskruvar, och mäter 41,7 mm i diameter och endast 9,7 mm i tjocklek, ett tunt och lätt format som sitter bekvämt på alla handleder.

Med RM 33-03 fortsätter Richard Mille att tänja på gränserna för modern urmakarkonst där teknisk briljans och stilren design går hand i hand i en klocka skapad för framtidens samlare.

Läs mer hos Richard Mille här.

Vacheron Constantin hyllar stjärnhimlen med exklusiv klockserie

Drivna av det ultratunna, självuppdragande urverket Calibre 2160 presenterar Vacheron Constantin 12 extraordinära klockor i serien Métiers d’Art Tribute to the Celestial. Varje modell är tillägnad ett stjärntecken, där den astrologiska symboliken tolkas med modern känsla genom traditionellt hantverk inklusive handguillochérade urtavlor prydda med diamanter.

Sedan urminnes tider har människan fascinerats av nattens stjärnhimmel. De 12 zodiakens stjärnbilder, som återfinns längs solens skenbara bana över himlen sett från jorden, bär på en rik kulturell och symbolisk historia från antiken till idag. Vacheron Constantin tolkar dessa tidlösa symboler med utsökt precision och konstnärlig skicklighet.Det tekniska hjärtat i varje klocka är tourbillonverket Calibre 2160, bestående av 188 delar och med en höjd på endast 5,65 mm ett tydligt bevis på Vacheron Constantins mästerskap inom ultratunna komplikationer.

Läs mer hos Vacheron här.