8 favoriter från Kaplans Important Watches den 4 november

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Auktionssäsongen är i full gång och nu den 4 november klubbas en av klocksveriges tyngsta auktioner i form av Important Watches hos Kaplans Auktioner. Katalogen är fylld till bredden med intressanta objekt. Eqotime har tagit en närmare titt och valt ut 8 favoriter som vi gillar lite extra.

Visningen pågår mellan den 1 och 4:e November hos Kaplans Auktioner på Biblioteksgatan i Stockholm. Totalt innehåller katalogen 105 klockor.


Auktionsnummer 11 – Heuer Luftförsvaret ref. 1550 SG

Det är något som kittlar lite extra med så kallade ”issued” klockor, dvs. de som använts och utfärdats till militären, eller i detta fall det Norska Luftförsvaret. Det skadar ju inte heller att klockan är cool från start, en så kallad Heuer ”Bund” eller ”Bundeswehr”. Namnet härstammar från att den tyska militären under 1960-talet blev utrustade med denna stryktåliga modell från Heuer.

Klockan i sig är en så kallad Flyback-kronograf med riktigt charmig patina där både tavlans lysmassa och visare samt vridringsinlägget fått en skön färg genom åren.

Utropspriset ligger på 32,000 kr och ni kan läsa mer om objektet här


Auktionsnummer 29 – Breitling Aerospace ”SAAB 37 Viggen” ref. E75362

Ännu en klocka från auktionen med koppling till det militära och denna gång stannar vi inom rikets gränser vad gäller anknytningen. Breitling Aerospace var en populär modell för folk inom flygindustrin och det finns en del spännande varianter där ute med så kallade ”logo dials” (faktiskt en till på just denna auktion!)

På tavlan är Viggen 37 avbildad och dessa klockor har tillverkats i väldigt små upplagor, siffrorna är inte bekräftade men vi kan prata om så små kvantiteter som 10-20 stycken.

Utropspriset ligger på 16,000 kronor och ni kan läsa mer om objektet här


Auktionsnummer 35 – Omega Speedmaster Moon Phase ref. 3876.50.31

Omegas legendariska Speedmaster behöver ingen närmare introduktion för våra läsare. Vi på redaktionen gillar när man ger en klassiker en liten ”upphottning”. I detta fall genom en månfas under klockan 12 på urtavlan.

Det manuella in-house urverket kaliber 1866 går att beskåda genom bakboetten vilket alltid är en trevlig detalj, framförallt när det kommer till kronografurverk.

Med klockan levereras box och certifikat och den såldes i Stockholm 2007.

Utropspriset är satt till 39,000kr – mer om objektet här.


Auktionsnummer 61 – Patek Philippe Annual Calendar ref. 5396G

Det finns ett par moderna och komplicerade klockor från Patek Philippe som vi valt att inkludera denna lista och vi börjar med en årskalender i vitt guld. Patek Philippe Annual Calendar 5396G är en klassisk, komplicerad, Patek i modernt snitt.

Här får vi en årskalender med månfas i en boett tillverkad i solitt 18k vitt guld tillsammans med de trevliga Breguet-indexen.

Referensen är en långkörare och har funnits i produktion sen 2006, dock med flertalet olika varianter där de flesta bara tillverkats under ett par år, vilket även är fallet för just detta exemplar.

Genom bakboettens safirglas får man även en inblick i det vackert finisherade urverket.

Utropspriset för denna vackra Patek Philippe är 295,000 kronor


Auktionsnummer 65 – Omega Seamaster 200 ”Banana” ref. 166.0068

Här har vi en riktigt funkig dykare från Omega och det glada 1970-talet. Smeknamnet ”Banana” behöver vi nog inte utveckla vidare kring, detta är ett dykarur som sticker ut.

Vad vi gillar med detta objekt är dels det ärliga skicket men också den lite roliga färgkombinationen på klockan. Att den sedan också levereras med en riktigt trevlig meshlänk från Omega gör inte saken sämre.

Utropspriset är satt till 20,000 kronor och här hittar ni mer information om klockan.


Auktionsnummer 75 – Piaget ”Georges Piaget” Limited Edition ref. 91000

Från funkigt till något lite mer avskalat och elegant i form av en limiterad Piaget. Här får man ett smakfullt och avskalat dress-ur från en kvalitetstillverkare med ett mycket rimligt utropspris.

Boetten mäter 33,5mm och har en trevlig silverfärgad urtavla med guilloche i ytterkanten. Urverket är det manuella 9P2, en vidareutveckling av det välkända 9P urverket som mäter enbart 2mm i tjocklek och länge var världens tunnaste mekaniska urverk.

Ett smakfullt val som levereras komplett med box och certifikat.

Utropspriset för klockan är 20,000 kronor och mer information hittar ni här.


Auktionsnummer 100 – Jaeger-LeCoultre Master Tourbillon ref. Q1652420

Om vi vandrar vidare från något avskalat till något betydligt mer komplicerat så hamnar vi hos denna Jaeger-LeCoultre Master Tourbillon i roséguld.

Jaeger-LeCoultre är kända som ”the watchmakers watchmaker” och har ett väldigt starkt CV vad gäller att tillverka komplicerade och vackra urverk. I den 41,5mm stora boetten tickar ett automatiskt in-house urverk med tourbillon, 24 timmars visning och datumvisning i ytterkanten av urtavlan.

Naturligtvis är bakboetten försedd med safirglas så att vi får en inblick i mekaniken och en rotor i 22 karats guld. Urverket består av 302 komponenter och har genomgått Jaeger-LeCoultres rigorösa testning, den så kallade 1,000 hours control, där urverket genomgår en rad tester under en period om 1,000 timmar för att försäkra sig om högsta kvalitet vad gäller gång och driftsäkerhet.

Utropspriset är satt till 170,000 kronor vilket vi anser vara väldigt attraktivt för en klocka av den här kalibern. Läs mer här.


Auktionsnummer 103 – Patek Philippe World Time ref. 5130R

Åter till komplicerade klockor från Patek Philippe. Denna gång en så kallad ”World Time”, en av redaktionens favoritkomplikationer och det är inte många tillverkare som kan mäta sig med Patek Philippe när det kommer till just world timers.

Referensen 5130 tillverkades under 10 år och detta exemplar har boett i roséguld som mäter 39mm i diameter. Tryckknappen klockan 10 justerar skivan i mitten som hjälper bäraren att läsa av alla världens 24 tidszoner på ett ögonblick.

Urverket går att beskåda genom safirglaset på bakboetten och där döljer sig ett vackert och välfinisherat urverk med mikrorotor.

Klockan har ett utropspris på 255,000 kronor och ni kan läsa mer här.


Vi på Eqotime ser med spänning fram emot auktionen som bjuder på en hel del intressanta objekt utöver våra 8 favoriter.

Förhandsvisning av objekten startar hos Kaplans den 1:e November och pågår till den 4:e November. Mer information om öppettider hittar ni här.

För er som skall buda på auktionen den fjärde November med start kl. 13:00 önskar vi lycka till och vi tackar Kaplans Auktioner för ett trevligt samarbete och ett bra jobb med katalogen.