Exceptionell klockhistoria till salu

Text: Britta Rossander
Bild: Phillips & Mia Litström


Phillips in association with Bacs & Russo presenterade under GWD några spektakulära ur som ska säljas under auktionen döpt till Reloaded: The Rebirth of Mechanical Watchmaking, en auktion där temat sätter urmakeriets mästerverk från 1980-1999 under lupp.


Försäljning kommer att genomföras i Genève den 8:e november på Hotel President. Samlingen ska turnera och det närmaste stoppet för oss i Sverige blir London 21-23:e oktober på Phillips, 30 Berkeley Square. 

Vi har valt ut fyra av de mest spektakulära uren som vi tillsammans med Phillips expert Marcello De Marco tar en mer närgången titt på och får dessutom lite extra info av honom:

1. Den första Rolex ’Rainbow’ Daytona, 

2. En tidigare okänd Philippe Dufour Duality

3. Derek Pratts legendariska fickur för Urban Jürgensen

4. Det första armbandsuret som såldes av F.P. Journe

Reloaded: The Rebirth of Mechanical Watchmaking 1980-1999, är en oöverträffad samling av “neo-vintage” klockor. Vi kan se avantgardistisk design och banbrytande mekaniska komplikationer för klockor som definierade klocklandskapet under 1980- och 1990-talen. Perioden föregicks av en era som dominerades av kvartsklockor men under den här perioden fick lyxuret en renässans kombinerad med mekanisk uppfinningsrikedom. Under dessa två avgörande decennier fördjupade sig urmakare och varumärken i sitt hantverk och producerade några av de mest innovativa och komplexa mekaniska klockorna som någonsin skapats. 

Både Alexandre Ghotbi, chef för klockor, Europa & Mellanöstern, och Tiffany To, försäljningschef för Phillips, menar att: 

–Det var en period med stor förändring och mycket experimenterande. I och med att kvartsklockorna kom att dominera marknaden stod det mekaniska urmakeriet vid ett vägskäl – det gällde att förändra eller dö. Den schweiziska urindustrin stod på sig och visade på motståndskraft med innovativa lösningar som gjorde att 1980 och 1990-talen blev en av de mest kreativa perioderna för urmakeri och som dessutom gav plats till oberoende urmakare. 


Det tillverkades armbandsur med flera komplikationer och urverkskonstruktörerna hade en vision om att skapa verk som aldrig tidigare skådats. Man kan säga att klockindustrin uppfann sig själv på nytt och la grunden för den lyx, precision och hantverk som vi ser idag. Och man kan säga att utan den här tidens pionjäranda skulle inte klocktillverkningen se ut som den gör idag. Reloaded kommer antagligen att vara en av de mest spännande och intressanta auktionerna som erbjuder ett brett utbud av märken, stilar, komplikationer och prisklasser. Det lär bli en auktion för klockälskare. 

Rolex Daytona Cosmograph ref. 16599 ”The first ever Rainbow”

Få klockor är så svårfångade att endast en handfull kännare har sett dem i verkligheten som till exempel den unika, den första i sitt slag: Rolex Cosmograph Daytona ’Rainbow’ ref. 16599 i vitt guld. Det är en klocka gör sin auktionsdebut under Reloaded i november efter att i decennier ingått i en privat samling. Denna Rolex skapades som ett engångsmästerverk på 1990-talet och har en boettring med safirer i tonade nyanser som övergår från djupröd till lila och som liknar regnbågens färger. Även om den nu är känd som en av de mest exklusiva Rolex-klockorna, innebar den ett banbrytande koncept när den tillverkades och gjorde skillnad från allt som marknaden hade sett tidigare. Nästan två årtionden gick innan produktionsserien ’Rainbow’ Daytona introducerades. Auktionens klocka har ett unikt regnbågsfärgschema som skiljer sig från alla senare modeller. Färgstenarna är perfekt matchade för att efterlikna en verklig regnbåge och sättningen av dem är så perfekt som det överhuvudtaget kan gå att göra vilket man kan se med hjälp av en lupp. 

The First-Ever ‘Rainbow’ Daytona Ref. 16599 har ett utrop på 3 miljoner CHF.



Philippe Dufour Duality

Den unika Philippe Dufour Duality är en utmaning eftersom den tidigare informationen menar att bara nio exemplar tillverkades. Denna tidigare okända tionde pjäs skapades för en avancerad samlare och har en distinkt konfiguration: boett i borstad platina, mörkgrå tavla med index och visare i roséguld och ett urverk utan inskriptioner. Dess unika status går att påvisa genom ett ursprungscertifikat som följer med. Duality, introducerades 1996 och var det första armbandsuret som hade en dubbel gångmekanism för ökad noggrannhet. Den är inspirerad av en skolklocka från Vallée de Joux Watchmaking School och gjord som miniatyr för armbandsur av Dufour. Även om det från början planerades att producera 25 stycken, lär bara nio färdigställts. Detta tionde exemplar som för första gången kommer ut på marknaden säljs av den ursprunglige ägaren och representerar en betydande milstolpe inom oberoende urmakeri.

Utrop: 800 000 – 1 600 000 CHF

Derek Pratt Oval pocket watch for Urban Jürgensen

Det ovala fickuret av Derek Pratt (en av de skickligaste urmakarna som ofta flugit under radarn) för Urban Jürgensen. Den sticker ut med sin annorlunda form och avancerade flygande tourbillon. Uret är tillverkat mellan 1983 och 2005 och har en boett av borstad platina och ett handgjort urverk signerat ”Urban Jürgensen” och ”Invenit et Fecit” (latin för ’Han hittade det och gjorde det). Denna helt handgjorda klocka visar på Pratts hängivenhet för precisionsurmakeri med en tourbillon och konsekvent kraft och noggrannhet. Som teknisk direktör på Urban Jürgensen & Sønner, tillverkade Pratt detta ur med hjälp av Kari Voutilainen för att hedra legendariska urmakare som Abraham-Louis Breguet och John Arnold. Klockan kommer från Dr. Helmut Crotts (världsberömd klockexpert och grundare av klockauktioner) samling. Ett mästerverk av sofistikerat urmakeri och tradition.

Utrop: 1 miljon CHF

F.P. Journe Tourbillon Souverain à Remontoir d’Egalité

Tourbillon Souverain à Remontoir d’Egalité 15/93 är det första armbandsuret som säljs tillverkat av François-Paul Journe. Det är klockan som etablerade F.P. Journe som ett ’måste-känna-till varumärke’ som lanserades 1999. Innan Journe blev en känd urmakare skapade han unika verk för en utvald grupp av samlare. Denna Tourbillon är det andra armbandsuret han tillverkade och det första som han sålde. Klockan från 1993 är omedelbart identifierbar som en Journe, genom ett verk i guld, rå urtavla med synliga element och en solid baksida. Denna klocka är en av bara tre som är handgjorda av Journe själv. Den är minutiöst handgraverad med tryckta inskriptioner på urtavlan och numrerad ’15/93′, vilket markerar att den tillverkades 1993. Tillsammans med klockan får köparen de ursprungliga tekniska ritningarna och den faktura som följde med.

Utrop: 2 miljoner CHF


Reloaded: The Rebirth of Mechanical Watchmaking, 1980-1999

Auktion: 8 november 2024, 2pm CET

Auctionsvisning: 6-8 November 2024

Location: Hotel President, Quai Wilson 47, 1211 Genève