Några av de hetaste klockorna hos Phillips i november

Text: Britta Rossander
Foto: Mia Litström / Phillips


Eqotime träffar Marcello De Marco, klockspecialist hos Phillips i Genève, för att prata om några av de märkvärdigaste klockorna som ska säljas under The Geneva Watch Auction XVIII 3 – 4 november. 

Det är ett nöje att lyssna på Marcello – en mer hängiven auktionist får man leta efter och till det lilla rum där vi ses på Phillips HQ har han tagit med sig fyra ur som vi får titta på, prova och plåta. Det är tre Patek och en Rolex och visst är det lite andäktigt att hantera dem eftersom de är så högt skattade. 


Auktionsnummer 120 – Patek Phillipe Nautilus Platinum “Jumbo” 3700/1P 

En av tre kända exemplar tillverkade i platina och den enda märkt med återförsäljaren Gübelins logotype på urtavlan. Ett extremt välbehållet ur från 1978 med en diameter om 42 mm. 

Philippe Nautilus förändrade helt idén om hur en lyxig sportklocka skulle se ut. Den ritades av legendariske Gérald Genta och formen är inspirerade av hyttventilen på ett fartyg. Modellen utvecklades under kvartskrisen och den i stål kostade då lika mycket som en guldklocka. 

Det finns ett antal klockor som har fått en enorm betydelse för utvecklingen av sportklockor och Nautilus är ju en av dem. Platinareferensen 3700 är tung men fortfarande diskret – de som vet, de vet vad det är som sitter på handleden när de ser den. 

Hittills var bara två exempel på referensen 3700 i platina kända vilket gör detta exempel till det tredje. Troligt är att alla platinareferenser 3700 antagligen tillverkades på beställning.

Med tillägget Gübelin (schweizisk återförsäljare för dyrbara smycken och ur grundadn1855) är ett bevis på Gübelins prestige och ett faktum, i kombination med den diamantfria boettringen att klockan är helt unik i sitt utseende och den enda kända i denna konfiguration.

Den har aldrig varit ute till försäljning på auktion. Den gavs till den ursprungliga ägaren som gåva från hans far. Klocka är i ett helt exceptionellt utmärkt skick. 

-En platinareferens 3700 är idag en dröm för många samlare med stor plånbok och att upptäcka en bevarad i ett sådant skick med en Gübelin-signatur var oväntat, säger Marcello när han tar den ur plasten för att låta Mia prova den.

Estimat 1,000,000 – 2,000,000 CHF


Auktionsnummer 94 – Patek Philippe Single Pusher Chronograph

En extremt ovanlig och historiskt viktig välbehållen single pusher kronografklocka i gult guld med så kallad officers case, vilket betyder att bakboetten går att öppna som en lucka.

Auktionens single pusher kronograf från 1924 är ett Pateks historiskt viktiga ur eftersom det är ett av de tidigaste kända kronografarmbandsur från Patek Philippe. 

En pärla när det gäller urdesign med sin runda boett, korta klackar och stora krona. Urtavlan är också ovanlig med sekunderna vid klockan 6 och minuträknaren vid klockan 12.

Boetten innehåller ett superbt dekorerat kronografverk vars nummer är graverat på den inre bakboetten.

-Sällsyntheten och historiska betydelsen av denna klocka är det otroligt perfekta skicket vilket gör den till en sann kronjuvel att vårda i generationer, säger Marcello.

Estimat 250,000 – 500,000 CHF


Auktionsnummer 12 – Rolex Triple Calendar Moon Phase ref. 6062

En märkvärdigt sällsynt och välbevarad tripple calendar i stål med månfas och tavla i bicolore.

Referens 6062 lanserades på Basel-mässan 1950 och var det första automatiska armbandsuret med datum och månfas i en vattentät boett tillverkat av Rolex.

-Enligt världens bästa Rolex-kännare är detta sannolikt den bäst bevarade referensen 6062 i stål som dykt upp på marknaden under de senaste åren. Denna klocka är ett helt exceptionellt exemplar. Med tanke på att klockan är över sextio år är det anmärkningsvärt att urtavlan inte har blivit fläckig. Den är bevarad i opolerat skick, berättar Marcello.

-Betydelsen av att denna klocka kommer ut på marknaden ska inte underskattas. Vissa samlare kanske vill vänta till ytterligare ett exemplar dyker upp på marknaden. Men med tanke på det spektakulärt orörda skicket på den nuvarande klockan kommer det inte att finnas ett annat liknande exempel.

Estimat 1,000,000 – 2,000,000 CHF


Auktionsnummer 186 – Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph ref. 2499

De första exemplen i serie 2499 var i produktion bara mindre än ett decennium på 1950-talet. Den första serien av referens 2499 är inte bara den lättast att känna igen – de har fyrkantiga knappar, de andra har runda. 

De tidigaste exemplen – som denna klocka – har en Vichet-boett som definieras av platt bakboett och klackar som är mer ”kloformade” och nedåtvända än vad som är vanligt.

En rolig detalj är att klistermärket från den service som klockan gick igenom hos Patek Philippe på 1990-talet sitter kvar. Sedan servicen har den i stort sett aldrig burits på en handled. Mest intressant för samlare är att denna klocka har varit känd på marknaden sedan tre och ett halvt decennium eftersom den tillbringat sin tid i två av världens mest framstående och ledande Patek Philippe-samlingar. 

Estimat 800,000 – 1,600,000 CHF