Text/bild: Britta Rossander & Mia Litström


Eqotime möter Phillips starke man, Aurel Bacs, för att tala om intag, försäljning och vad som är gångbart idag och i morgon och varför.


Aurel började sin karriär som klockspecialist hos Sotheby’s och har sedan dess arbetat sig uppåt för att nu vara den enskilt viktigaste aktören i auktionsbranschen för klockor. Han har slagit rekord efter rekord, inklusive att ha sålt det dyraste armbandsuret någonsin på auktion.

Intresset för klockor fick han av sin pappa som på hobbybasis sysslade med mekaniska och vintageklockor. Han sa till sin son när han var 20 år att nu är det på tiden att du får en ordentlig klocka vilket i hans värld betydde en Omega, IWC eller en Jaeger-LeCoultre dvs. en rund mekanisk klocka och inte en japansk plastklocka som då var mer hett i Aurels värld.

Pappan dammsög antikmarknader, auktioner och pantbanker. Han kunde, berättar Aurel, köpa praktiskt taget vilken mekanisk eller vintageur som helst och skulle sedan visa upp det för en grupp likasinnade samlare för att diskutera vad de hade köpt.

– Det var då jag insåg att han köpte en klocka för 250 franc för att sedan sälja den på ett av samlarmötena för 350 franc. Då gick det upp ett ljus för mig. Om pappa kan göra det, så kan jag också och där var jag fast. 

Sedan var inte klivet så stort till att söka sig till auktionsbranschen där Aurel snabbt lärde sig vikten av disciplin och respekt för deadlines, Sotheby’s var första anhalten från 1995 till 2000 och idag är Aurel en av de största dirigenterna för hur en lyckad klockauktion ska genomföras. 

Det verkar som om det är passionen och aptiten, blandat med en sann kärlek till klockor och klocksamlare tillsammans med viss tävlingsnatur som är receptet för framgången. 

På plats i Aurels arbetsrum på Phillips huvudkontor i Geneve fick vi veta mer om den fascinerande auktionsbranschen för klockor och hur han arbetar.