Text: Filip Ericsson
Den japanska tillverkaren av diskreta lyxklockor har förvärvat en stor skara medvetna följare i västvärlden det senaste decenniet, samtidigt som det vunnit grandios respekt hos branschfolk och journalister. Vi ruskar ut några av de finaste russinen i Grand Seiko-kakan och försöker sätta ord på deras obestridliga skönhet och magik.
Jag ska erkänna att jag tidigare aldrig var riktigt såld på Grand Seiko. Visst var det bra klockor men de såg tråkiga ut och intresserade mig inte. Jag fick kämpa för att begripa den fascination som märkets klockor skänkte Grand Seiko-entusiasterna.
My loss. För så en dag för ett tag sedan ramlade jag på en artikel i den holländska bloggen Fratello Watches. I just den artikeln presenterades författarens favoriter i mindre diametrar (i en värld där herrklockor tenderar att förbli väl blaffiga). En av dem var en Grand Seiko och jag togs på sängen. Med sin perfekt formade stålboett och kala, minimalistiska urtavla som ändå lyckades utstråla elegans, blåste den lilla Grand Seikon mig av stolen, bildligt talat.
“I can’t seem to take my eyes off its perfectly shaped little steel case or that spare, elegant dial.” skrev jag i kommentarfältet till artikelförfattarens instämmande nickande, och jag var äntligen såld.
Historia
Grand Seiko föddes vid slutet av 1950-talet som en lyxig utpost i den japanska klockjätten Seikos produktutbud. Det var märkets fabrik i staden Suwa i centrala Japan som valdes ut för att utveckla ett armbandsur som matchade de schweiziska prestigeurens kvalitet och precision.
Grand Seiko “First”, som den kallas i folkmun, lanserades 1960, med ett nytt manuellt uppdraget urverk (Caliber 3180) konstruerat och byggt i fabriken i Suwa.
Resultatet var strålande. Efter precisionstester i Schweiz tilldelades Grand Seikos första klocka kronometer-certifikat och märket förblev en respekterad spelare i lyxklocksegmentet över en natt.
1967 lanserades Gran Seiko 44GS som introducerade det formspråk som har kommit att prägla märket ända fram till idag. Designen namngavs “Grand Seiko Style” och målet var “sparkling of quality”, att boetten skulle stråla av kvalitet. Och visst var 44GS raffinerad såväl som proportionellt fulländad.
Grand Seiko idag
Märket har idag en betydande entusiastskara även utanför Japan och klockmagasinen i Europa och USA brukar ösa ur sig beröm över de diskreta prestigeklockorna.
Utbudet består till betydande del av sportiga herrklockor med mycket innovativ teknologi hos urverken, vilka består av mekaniska så väl som batteridrivna kvartsverk. Man saluför även klockor med ett urverk kallat “Spring Drive”, ett banbrytande mekaniskt verk med elektronisk regulator.
Nedan listas artikelförfattarens egna favoriter, de verkliga russinen i Grand Seiko-kakan.
SBGX-serien
SBGX347G. Ja, Grand Seiko-klockorna har helt obegripliga namn! Men bakom denna ofattliga benämning döljer sig ett ovedersägligt blygt men samtidigt perfekt format och utfört litet armbandsur om endast 34mm i diameter.
Unisex alltså och enligt många alltför litet för ett herrur. Men sanningen är att mina egna vintageklockor har mätt så lite som 33mm över boetten och inte alls sett fel ut på min handled. För manliga Grand Seiko-kunder med smalare handleder torde 34mm således passa som handen i handsken.
En annan skräll är att denna instegsklocka i sortimentet drivs av ett kvartsverk. Skandal! Visst, det är i huvudsak mekaniska klockor som får mitt hjärta att klappa men nog kan ett kvartsur te sig praktiskt för bärare som inte helt har nördat ner sig i armbandsurens mekaniska värld.
Nu är Grand Seikos kvartsverk, Caliber 9F61, förstås av högsta kvalitet med en utlovad avvikelse om endast +/-10 sekunder – per år. Vidare kan det servas av Grand Seiko och torde således hålla i en evighet. Batteriet ska för övrigt klara tre år innan byte.
SBGX347G och dess syskon 349G och 353 Skyflake (beroende på urtavla), är i själ och mening klassiska dressklockor. Dess modesta mått med en höjd på ringa 10.7mm, sin diskreta linjeföring och vattentäthet till blott 30m indikerar det. Något att slita på, resten av livet. Eller som Fratello Watches uttryckte det: “…truly an heirloom-worthy piece.”
Priset ligger på runt 35 000 kronor. Dyrt för en kvartsklocka, men kanske prisvärt för ett armbandsur som kanske till och med slår Rolex i kvalitet (indikatorerna i urtavlan är skurna med diamanter!) och som kommer att ticka oförtrutet i säkert hundra år.
Välj mellan vit (347G) eller blå (349G) tavla, eller den nya, fantastiska 353 “Skyflake” som i sann Grand Seiko-tradition benämnts efter ett japanskt naturfenomen. I detta fall är det de blåaktiga tonerna från nyfallen snö runt Shinshu (bergen kring Nagano) som ha
SBGW-serien
en andra obegripliga benämningsformeln i denna Grand Seiko-lista tillhör en serie om möjligt ännu smakligare armbandsur – klockorna i SBGW-serien som också tillhör märkets Elegance-linje.
Samma utsökta proportioner, samma avskalade, vackra urtavla, samma himmelska finish i varje detalj som ovanstående kvartsur, men i en mer herrvänligt utmätt boett samt ett manuellt uppvridet mekaniskt urverk däri. Detta är Grand Seiko i sin renaste, rättaste form.
Boetten mäter idealiska 37.3mm och 11.6mm på höjden. För en så här dressig klocka hade man kanske önskat en millimeter eller så tunnare på höjden, särskilt med tanke på att ett urverk med manuell uppvridning möjliggör tunnare boetter då de saknar den utrymmeskrävande rotorn.
Detta lär dock inte utgöra ett problem för de flesta då den tillräckligt smidigt lär slinka in under arbetsdagens kostymskjortärm, den här klockans naturliga miljö.
Urverket är Grand Seikos egenutvecklade Caliber 9S64, en basenhet som har drivit många av märkets mekaniska ur sedan 2011. Och detta är inhouse deluxe, för Grand Seiko tillverkar de flesta delar just inhouse, där majoriteten av de schweiziska ju köper många delar utifrån (såsom till exempel industrijuvelerna).
I övrigt är det top notch, med antimagnetisk och stötsäker balansfjäder och goda 72 timmars gångreserv. Precisionen ligger vidare inom kronometer-spektret med +5/-3 sekunders avvikelse per dygn.
Att en sådan enkel herrklocka i stål, utan några som helst finesser eller krusiduller, kan te sig så raffinerad och utstråla sådan horologisk magik, är mästerligt. Priserna ligger runt 50 000 kronor. Dyrt? Jo, men märkbart under Rolex Oyster Perpetual 36mm (62 500) eller Jaeger-LeCoultre Master Control (79 500 kr), ett par av dess svåraste konkurrenter.
Urtavlorna är huvudsakligen inspirerade av japansk natur såväl som arkitektur och kultur, en egenhet som förblivit en raffinerad Grand Seiko-specialitet. Nedan följer några av dem.
SBGW283 Kishun & SBGW285 Byōka
SBGW283 Kishun är en annan ljusblå-tavlad skönhet med kraft att hänföra sina betraktare, men den gör det från ett annat perspektiv. “Kishun” är den japanska benämningen på den klara himmel som präglar den japanska våren, något som urtavlans färg och struktur är tänkt att fånga. Om man har lyckats med det låter vi vara osagt, men svårt snyggt är det!
SBGW285 Byōka inspireras å sin sida av skiftet mellan sommarmånaderna och hösten. Detta har resulterat i en djupt grön tavla som ska symbolisera Iwate-områdets vegetation som tydligen är som allra mest mogen och grön just då. Onekligen mer diskret än Kishun för dem som föredrar det.
SBGW267 & 269 European Editions
Dessa två SBGW-klockor har tagits fram för den europeiska marknaden, med urtavlor starkt inspirerade av japansk kultur och arkitektur (i stället för natur). Och resultatet är lika makalöst, men på ett Grand Seikoiskt subtilt vis givetvis.
Shōji kallas det så omisskännliga papper som präglar Japans traditionella fönster, dörrar och väggar, och som enligt uppgift skapar ett varmt, unikt ljus i rummet när solen ligger på. Det är detta papper och detta ljus som har inspirerat urtavlan hos den ena av de nya klockorna (SBGW267).
Den andra varianten (SBGW269) har skänkts inspiration från Yukage, det svaga, orange skymningsljus som Shōji fångar upp och fyller rummet med värme. Resultatet är en mörkt brun nyans som man närmast sugs in i. Om det är till en trolsk, östasiatisk värld av uråldriga myter eller om det bara är en snygg urtavla, det får var och en avgöra.
Boett, urverk och prisnivå är i övrigt identiska med övriga SBGW-klockor i Elegance-kollektionen. Bara att välja!
SBGW291 & 293 – En sportigare ådra
I höstas avtäcktes ett par nya klockor i märkets Heritage-kollektion som skänker mer skönhet även till de sportigare uren. Nya SBGW291 & 293 har inspirerats av den episka boettformen från 1967 men i ett befriande kompakt format. Vi skrev om dessa förra året och ni kan läsa mer om modellerna här.
Grand Seikos 44GS-familj är redan väletablerad i modellutbudet, med form-inspiration hämtad från 44GS från 1967 med sin utpräglade “Seiko Grammar of Design”-form. Det handlar om sportiga herrklockor huvudsakligen med boetter på 40mm.
De två nya referensnumren avser 44GS-klockor med boetter om modesta 36.5mm samt en något mer elegant framtoning än de större klockorna. Närmare Rolex Oyster Perpetual 36mm kommer man alltså inte och här får det schweiziska ikonmärket nog se upp!
De nya klockornas sportiga ådra manifesteras vidare genom vattentäthet till motsvarande 100 meter.
Sportiga, eleganta och prestigefulla. De utgör således själva definitionen av lyxsportklockor, detta så smakliga och ultrapopulära segment där Patek Philippe Nautilus och Audemars Piguet Royal Oak är kungar (i en helt annan prisklass ska sägas).
De nya modellerna erbjuds med urtavla i silver (291) samt brunt (293) i en idag så moderiktig sunburst-struktur, det vill säga en slät, lite glänsande yta. Läderband i alligator-mönster är enda val än så länge.
Föga förvånande hittar vi återigen det manuellt uppdragna Caliber 9S64 under skalet och det gråter vi verkligen inte för, medan baksidan är i stål. Det vackra urverket kan alltså inte avnjutas okulärt här, men stålbaksidan passar å andra sidan dess sportiga kynne.
Lite märkligt kan tyckas att man enbart erbjuder alligatorband till de här lite sportigare klockorna och inte en mer passande stållänk eller kanske ett kompositband. Det återstår väl att se om något av dessa tillkommer framöver. Stållänk sitter ju på de större 44GS-klockorna.
Vidare är kronan inte skruvad vilket den brukar vara hos klockor med vattentäthet till badvänliga 100 meter, men det kanske inte har någon praktisk betydelse? Att SBGW291/293 saknar datum och automatisk uppvridning lär inte förarga särskilt, även om majoriteten som bär sina mekaniska klockor till vardags troligen önskar sig automatiska urverk.
Avsaknaden av datum skapar förstås en renare och snyggare urtavla, medan den tre dagar långa gångreserven onekligen underlättar användandet i brist på automatisk uppvridning.
Att de nya klockorna mäter blott 36.5mm över boetten ser undertecknad som ett särskilt smakfullt drag. Mindre diametrar hos herrklockor har ju återpopulariserats de senaste åren och många är vi som inte kräver 42-millimetersblaffor på våra handleder.
Så nog lär Grand Seiko ha fått till en fullträff här, med sin urklassiska boettform, vackra urtavla och härliga proportioner. Nu väntar vi bara på fler armbandsalternativ, och kanske ett automatiskt urverk?
SBGY007 Spring Drive
Att lista de bästa Grand Seiko-klockorna utan att medta en Spring Drive vore nog tjänstefel. Jag har valt ännu en ljusblå kreation – SBGY007 som introducerades i Elegance-kollektionen under 2021. Detta kan tyckas tjatigt, men den är så svårt vacker att det liksom kändes tvunget. Och det finns andra urtavlor att välja på för den som vill.
SBGY007 är artikelns kanske mest dressiga kreation med en ypperligt balanserad, diskret elegant boett med idealiska mått om 38.5mm i diameter och 10.8mm tunn.
Urtavlan har återigen hämtat inspiration från japansk natur, närmare bestämt Lake Suwa i centrala Japan, där den tjocka isen, om vintern är kall, bildar en knagglig yta. Precis som urtavlan hos SBGY007, enligt Grand Seiko. Återigen en egensinnig och tilldragande tavla från det japanska märket.
Under huven sitter den handuppdragna Spring Drive-kalibern 9R31, självklart utvecklad och byggd hemma hos Grand Seiko i Shinshu Watch Studio. 72 timmars gångreserv är fint medan en avvikelse på endast +/- 1 sekund per dygn är utomordentliga siffror som vi har den innovativa, elektroniska regulatorn att tacka för.
Något batteri behövs inte utan det mekaniska urverket skapar sin egen elektricitet genom den energi som skapas av verkets gång. Att sekundvisaren flyter ännu jämnare än hos ett traditionellt mekaniskt urverk är en annan lycklig omständighet med denna finurliga teknologi.
Det är dock knappast billigt att förvärva Grand Seikos Spring Drive-teknik. Svenskt pris för SBGY007 är i skrivande stund 94 950 kronor. I den prisklassen finns många högtstående armbandsur från verkligt prestigefulla tillverkare, företrädesvis från Schweiz. Få når dock upp till denna nivå på finish och ingen erbjuder förstås den briljanta Spring Drive-teknologin.
Epilog
Utöver de favoriter i Grand Seikos Elegance- och Heritage-kollektioner som listas här, finns ett gott antal mer sportigt lagda modeller i märkespaletten. Undertecknad är inte lika förtjust i dessa, men det är enbart en smaksak.
För dem som tar till sig formen utgör även de alldeles utmärkta armbandsur i lyxsegmentet, som knappast står Rolex eller Omega efter. Det går inte att förneka och form är ju förstås en smaksak.
För dig som är ute efter ett högtstående armbandsur, men som önskar dig något mer originellt än nämnda Rolex och Omega, har i Grand Seiko ett utmärkt val att slita på livet ut, oavsett modell.