Nya Grand Seiko SBGW291 & SBGW293

Text: Aleksandar Mladenovic


Idag lanserar Grand Seiko två nya referenser i sin Heritage collection. En mindre, kompaktare tolkning på den klassiska modellen 44GS i silver och brunt. Låt oss ta en närmare titt!


Tidigare i år fick vi på Eqotime bekanta oss närmare med nyheterna från Grand Seiko under Watches & Wonders och uppenbarligen hade tillverkaren mer i skjortärmen för detta år. Nu lanserar man två modeller inom Heritage-kollektionen som är klart inspirerade av ursprungsmodellen 44GS från 1967.

Boetten är mindre och mer kompakt än syskonen i kollektionen. Den mäter 36,5mm i diameter med en tjocklek om 11,6mm. De andra klockorna har uteslutande varit 40mm (bortsett från en rosatavlad limiterad utgåva) och redaktionen gillar att man breddar sortimentet med en men bärbar storlek för oss med smalare handleder. Längden på klockan är 42,7mm från bandhorn till bandhorn vilket spontant känns väldigt bärbart.

Vi har alltså två nya referenser – SBGW291 med silvrig sunburst tavla och SGBW293 med brun sunburst tavla. Boetterna i rostfritt stål har borstade och polerade ytor i sann Grand Seiko-anda. Är det något Grand Seiko är kända för förutom deras utsökta urverk så är det finisheringen och ”Zaratsu”-poleringen.

Givetvis är även index och visare vackert finisherade och facetterade. Det är helt enkelt en avskalad design som verkligen kommer till liv tack vare samspelet mellan de borstade och polerade ytorna på boetten samt visare och index.

Båda klockorna levereras på matchande mörkgrått respektive brunt läderband i alligator.

Inuti klockorna tickar Grand Seikos in-house kaliber 9S64 som är ett manuellt urverk specat till +5/-3 sekunder per dag, som tickar med 28,800bph och har en gångreserv på bekväma 72h. Urverket går inte att beskåda då bakboetten är solid och beprydd med Grand Seikos lejon.

Klockorna är inte limiterade och finns hos er lokala Grand Seiko återförsäljare med start i september. Vi har inte svenskt listpris i dagsläget men det europeiska listpriset är €5,200.Tekniska specifikationer

Märke: Grand Seiko
Modell: Heritage Collection
Referensnummer: SBGW291 & SBGW293

Diameter: 36,5mm
Tjocklek: 11,6mm
Boettmaterial: Stål
Vattentäthet: 100m

Urtavla: Silver och brun sunburst
Armband: Mörkgrått och brunt läderband i alligator
Spänne: Stål

Urverk: 9S26
Komplikationer: timme, minut, sekund
Gångreserv: 72h
Uppvridning: Manuell

Pris: 5,200 euro


Läs mer om klockan hos Grand Seiko