Grand Seiko butiksöppnar på Place Vendôme i Paris.

Text: Britta Rossander

också Det var juveleraren Boucheron som satte trenden med att man måste ha butik på den mest klassiska adressen för lyx och kvalitet, Place Vendôme i Paris, genom att etablera sig där redan 1893. Sedan många år ligger de största juvelerarna vägg i vägg och klockorna har på senare år också hittat dit. Och nu är också Grand Seiko på plats.

– Har du inte butik på Place Vendôme så finns du inte, sa Jerôme Lambert, då VD för Jaeger-LeCoultre, till mig när de slog upp portarna till sin efterlängtade butik på Europas lyxigaste torg.


Place Vendôme i Paris

Storheten med Place Vendôme, ett stenkast från Tuilerierna, är svår att överträffa. Det var solkungen, Louis XIV, som lät bygga torget för att hedra sig själv. Han var berömd, gillade att spendera pengar och drabbad av storhetsvansinne. Trots att färdigställandet tog lång tid och var en ganska rörig historia för de inblandade blev torget snabbt ett maktcentrum. Medlemmarna ur den franska aristokratin tävlade om att etablera sig vid torget med imponerande hus och hotell.


Louis XIV, solkungen

Och nu fortsätter Japanerna att utmana de schweiziska lyxtillverkarna. För den 8: juni öppnar Grand Seiko på Place Vendôme i Paris. Att Grand Seiko nu har en egen dörr på Place Vendôme måste vara en fjäder i hatten för dem. Det är ju inte så att utbudet av tomma lokaler i gatuplan är lätta att komma över på världens mest eftertraktade adress.

I Grand Seiko Boutique, med gatunummer 7 på torget, visas den bredaste och kollektionen utanför Japan. De lovar även att de också ska ha de absolut senaste modellerna och två limiterade serier har tillverkats exklusivt denna butik.


Grand Seiko Boutique, med gatunummer 7

Inredningen, gjord av den japanska arkitekten Kengo Kuma, är självklart väldigt japansk med Sumushiko-bambuskärm, Tatami-golv och Washi-tapeter. Intrycket inger lugn tack vare den japanska estetiken och det ges bra möjlighet för kunderna att sitta ner, känna och prova i lugn och ro.  Butiken kommer vara öppen 12 00 – 19 00 måndag till lördag och när vi väl får resa igen är den väl värd ett besök för alla Seiko-lovers.