ZRC Watches – en kort introduktion

Av: Albin Johansson


I Samarbete med ZRC Watches och deras återförsäljare i Sverige; Showroom Wenngarn kommer Eqotime att under sommaren att lyfta fram ZRC som tillverkare och presentera deras modellutbud. .


Det är numera vanligt förekommande att varumärken som tidigare varit aktiva på klockmarknaden och sedan lagt ner får en revival under ny ledning. ZRC är ett bra exempel på detta. Tillverkaren ZRC har en gedigen historia inom dykning där deras signaturmodell Grands Fonds 300 blev officiellt dykarur åt den franska marinen i början av 60-talet. Eqotime’s Albin Johansson berättar här om tillverkaren ZRC’s historia.


Grundandet

För den absoluta starten av företaget och starten på utvecklingskurvan där ZRC blev vad det är idag så behöver vi gå tillbaka till Genève 1904. Det var året då Edmond Zuccolo och Joseph Rochet namngav företaget från sina initialer och började tillverka fickur.

Företaget utvecklades och arbetade under lång tid som leverantör av delar till armbandsur. Bland annat var tillverkning av vattentäta boetter en del av verksamheten. Det var också denna nisch som gjorde att en urmakare som arbetade åt franska marinen fick upp ögonen för tillverkaren. Marinen var i behov av funktionella dykarur efter en viss specifikation och det är just denna specifikation som ger klockorna deras unika utseende. ZRC startade upp projektet 1958 och 1964 valde den franska marinen ut ZRC Grands Fonds som officiellt arbetsur. Franska marinens armbandsur

Vad ZRC hade levererat var ett dykarur olikt allt annat och inte heller tillgängligt för andra än just den franska marinen. Grands Fonds kom sedan med ett flertal patent, bland annat länkens förlängning och säkringen av spännet för att uret skulle sitta säkert utanpå dykardräkten. Allt konstruerat för att tåla tuffare tag utan att ramla av. Kronan var olikt andra dykarur placerad klockan 6. Den var också försedd med ett speciellt kronskydd som både skyddar kronan och gör det svårt att spänna fast uret på armen när kronan är utskruvad. På detta sätt förhindrades förhoppningsvis dykaren från att gå ner i vattnet utan att ha skruvat in kronan. Ett smart och unikt sätt att undvika att fukt tog sig in den vägen. Urverket var ett ETA-2472 och klockan var vattensäker till 300 meters djup. 
En ny era

ZRC levererade armbandsur i stadigt tempo fram till 80-talet. Men 1985 valde en av nyckelpersonerna att lämna företaget och tillverkningen av dykarur upphörde. Att detta skedde var i allra högsta grad förståeligt då det var urmakaren som låg bakom designen till Grands Fonds som lämnade verksamheten. Efter detta valde ZRC en annan väg inom klockvärlden och började istället att fokusera på att tillverka band till klockor. Och idag är ZRC en av de största aktörerna i branschen inom just badntillverkning.

Det tog många år efter att det sista dykaruret hade levererats som tråden för ZRCs klocktillverkning skulle tas upp igen. Georges Brunet, son till grundaren Joseph Brunets barnbarn valde 1997 att kliva in i det gamla familjeföretaget. Och från 2004 styrde han tillsammans med sin bror Charles företaget. Historien som sedan utspelade sig startade med att en vän till familjen frågade om bakgrunden till just den ärvda Grands Fonds Georges hade på armen. Detta inspirerade Georges att hedra företagets historia. Till ZRCs 111-årsjubileum tog man fram 300 st nyproducerade Grands Fonds. Alla baserade på arvklockan från 60-talet.Den nya modellen blev uppdaterad på flera olika sätt, men behöll designen vilket ger den samma unika utseende som originalmodellen. Jubileumsmodellen var tänkt som en engångshändelse då ZRC egentligen inte planerade att på nytt bli en tillverkare av armbandsur. Men när samtliga 300 klockor som tillverkats snabbt gick åt så valde man att sätta igång produktionen igen.


Erbjudande från ZRC och Showroom Wenngarn

I nästa del kommer Eqotime i samarbete med ZRC Watches och deras svenska återförsäljare Showrom Wenngarn gå igenom produktlinjen för 2020.  Just nu har ZRC dessutom en världsomspännande VAT-off kampanj som ger 20% rabatt på deras sortiment av dykarur. Mer info om detta hittar ni här!