Selhor Watches – affordable med fransk tvist

Varför inte lite franskt? På Eqotime vurmar vi lite extra för franska klockor. Och vi har tidigare skrivit om allt från Bell & Ross till ZRC. Ett franskt märke som pånyttfötts är Selhor Watches. Ett märke som hängt med sedan 1947 men som försvann helt. Dessutom ett märke som lite otippat har en liten följarskara av samlare i Sverige. Eqotime kunde såklart inte hålla sig från att ta en titt på vad som är på gång när vi fick reda på att märket väckts till liv igen av några franska entusiaster.

Historien om Selhor slutar nästan lika snabbt som den började. Och började gjorde den i franska Maîche där Selhor grundades 1947 av urmakaren Charles Callier. Redan från start siktade man på att producera kronografer och armbandsur för dykning. De första åren blev lite sådär härligt rörigt franska och Selhor flyttade runt produktionen och inte ens namnet var entydigt. Under 1947 producerades klockorna exempelvis av Spinelli Workshorpc. Det var egentligen inte förrän 1949 som Callier etablerade en helt egen produktion med namnet Maison Callier.


Franska Maîche

Under sin livstid var man en stark konkurrent under eget namn till franska märken som Lip, Lejour, Yema, och Forban. Men man agerade även som underleverantör till andra varumärken. Produktionen av Selhor-klockor fortgick en bit in på 1970-talet då man mer eller mindre försvann över en natt.Nystart

Men, nu har alltså Selhor väckts till liv igen. Nu med basen i Paris. Och faktum är att de tre modeller man hittills tagit fram känns både charmiga och prisvärda. I grund och botten handlar det om två variationer av dykarur; Diver 05 och Vintage Diver, samt en kronograf med namnet Chronograph Rallye. Kronografen har försetts med meca-kvartsverket VK63 och modellen Diver 05 har ett enkelt kvartsverk från Ronda. I Vintage Diver huserar ett automatiskt Miyotaverk. Alla modeller kommer i flera olika färgsättningar och kombinationer av länkar och band. Priserna ligger på strax under 3000 kr för de batteridrivna klockorna och strax under 6000 kr för den automatiska dykaren.Vårt omdöme är nog att det är en charmig återupplivning av ett kul och udda varumärke som nog kan bli riktigt bra. Att de nya modellerna ligger true to type med Selhors äldre modeller, både vad gäller form och färg är kul och vittnar om att det finns engagemang i relanseringen. Att boxarna klockorna levereras i är skönt retroformgivna ger såklart också lite plus i kanten.