ZRC Watches del 2. En närmare titt på modellerna.

Av Albin Johansson (text) & Karim Touray (foto)


I andra delen av Eqotimes artikelserie om ZRC Watches tar vi en titt på tillverkarens nya modeller. Tillverkaren som relativt nyligen återupptog tillverkningen igen och som vi berättade om i del 1, har nu en intressant produktlinje med samma DNA som de första ZRC-dykaruren från 60-talet. I samarbete med Showroom Wenngarn som är ZRCs återförsäljare i Sverige lånade vi hem de modeller som finns tillgängliga i Sverige för att klämma, testa och ta bilder. 

Det första många reagerar på är designen. Och det är tydligt att det är ett dykarur. Kombinationen av bezel, tavla och material ger klockorna intrycket av att vara riktiga toolwatches. Vad som särskilt sticker ut är lösningen för bandet samt att kronan är positionerad klockan 6.

Klockornas standardmått är 40,5mm vilket är ungefär vad moderna klockor ligger runt numera. Men med lösningen för kronan i underkant samt integrerat stötskydd ges själva längden en annan känsla jämfört med andra klockor. Detta bidrar till upplevelsen och då stötskyddet är följsamt med både länk och band sitter klockan bra även på en relativt liten handled. I synnerhet på läder och tygbandet. Vi har testat fyra olika modeller från ZRC: 1964 Spirit i stål och brons, French Navy Re-issue på länk och Black Phantom i på nylonband. ZRC French Navy Re-issue

French Navy Re-issue ref GF 40163 är den viktigaste i tillverkarens utbud om man ser till märket och modellens historia. Modellen är den moderna varianten av vintage-versionen som ZRC vann upphandlingen till franska marinen med på 60-talet; Grands Fonds. Klockan och länkens design togs då fram för att vara så funktionella som möjligt för dykarna. 

Samtliga av klockorna är automatiska och drivs av modifieriat ETA-2824-2 eller modifierat Sellita SW200-1. Vattentäta till 300m med 38 timmars gångreserv.