Worldtimers – Sex favoriter

Text: Filip Ericsson


Armbandsur som mäter tid i fler än en tidszon har alltid fascinerat. De har skänkt en aura av glamouröst resande och romantiskt äventyr. Detta stämmer nog bäst in på så kallade worldtimers snarare än enklare GMT-klockor. Eqotime väljer ut sex favoriter!

Vad är då en “worldtimer”? Enkelt uttryckt innebär den att man vid samma tillfälle kan avläsa tiden i världens tidszoner. På så sätt skiljer den sig från en så kallad GMT-klocka, som ju endast visar en extra tidszon.  

Innan vi kommer in på klockorna för dagen, låt oss berätta lite historia. Idén till worldtimer-mekanismen föddes redan 1885 av den schweiziske urmakaren Emmanuel Cottier. Han hade kontaktats av chefsingenjören för de kanadensiska järnvägarna eftersom landets tåganställda hade fått nog av att ständigt behöva ställa klockan under resorna mellan olika städer, vilka på den tiden ofta hade egna små tidszoner.  

Det hela mynnade tyvärr inte ut i något konkret och det blev i stället Cottiers son Louis som förde konceptet till realitet. Hans konstruktion stod klar 1931 och var ämnad för ett fickur. I följande patent ingick en yttre ring med 24-timmarsindikatorer och med namnet på 31 städer inpräntade. 

1937 anlitades Louis av Patek Philippe för att konstruera historiens första armbandsur med worldtimer-funktion. Resten är historia. Louis Cottiers uppfinning används än idag och en mängd märken i vitt skilda prisklasser erbjuder idag en worldtimer-pjäs på programmet. 

Nedan listas sex favoriter som får snålvattnet att rinna till och reslusten att stegra! 


Ball Engineer Master II Diver Worldtime 

Udda, skruvade klocktillverkaren Ball är idag schweiziskt, men grundat i Ohio 1891 är det även en del av den stolta, nordamerikanska horologiska historien. Ball var med och skapade segmentet railroad watches, en idag ytterst smal nisch, och inspirerade självaste COSC när kronometer-standarden kom till. Inte kattskit ur ett historiskt perspektiv alltså.  

Ett märke med sådan stark koppling till tåg och resande behöver förstås en riktig Worldtimer på programmet. Nu när en av de läckraste världstidarna på marknaden verkar ha gått ur produktion (Trainmaster Worldtime) får den som vill skaffa en ny worldtimer från märket hålla till godo med den förvisso spännande allkonstnären Ball Engineer Master II Diver Worldtime. 

Ball är ett märke som sällan eller aldrig kommer på tungan vid diskussioner om klockor, många har aldrig hört talas om det och dess produkter har tidvis varit väl originella för de flesta. Modellutbudet är omfattande, rörigt som en marknadsplats i New Delhi. Den röda tråden är tåliga instrumentur i ett flertal serier som alla liknar varandra.  

De som inte skrämts bort av allt detta kanske slutligen vänder bort blicken på grund av den märkestypiska krumeluren i form av ett stilistiskt “RR” (Railroad Standard) på sekundvisaren som märket envisas med.  

Ser man förbi det, och noterar att sekundvisarkrumeluren faktiskt har strukits hos vissa modeller, går det dock att vaska fram ett par guldkorn ur Ball-russinskålen! 

Engineer Master II Diver Worldtime är ett av dem. Inom en boett om maskulina 42mm ryms ett dykarur med intern, vridbar bezel och 300 meters täthet samt en worldtimer-funktion med 24 tidszoner och de sedvanliga världsmetropolerna utskrivna. Alla funktioner ger en fullmatad urtavla som dock samtidigt ter sig lite konstfull i all sin gyttrighet. 

Urverket är en modifierad ETA 2836 som glädjande nog har kronometer-certifierats. Robust, exakt och lätt att hålla efter, och därmed perfekt passande till ett äventyrsur som detta. 

Akilleshälen är en tjocklek på närmare 15mm, men för den som kan stå ut med det utgör Balls egenartade allkonstnär till instrumentur onekligen ett attraktivt paket.  Ett armbandsur man kan ta med sig till världens ände, till ett pris som understiger 40 000 kronor. 

Själv letar jag dock helst på en begagnad Trainmaster Worldtime, som när den introducerades i ny upplaga för några år sedan helt saknade all form av Ball-typisk excentricitet. Fram tornade i stället en vackert utsvarvad herrklocka på 41mm med en betydligt tunnare profil, matchad av en lika stilfull urtavla med världsmetropolerna elegant infasade längs dess ytterkant. Utan sekundvisarkrumelur förstås! 


Frederique Constant Highlife Worldtimer 

Lyxsportklockor med worldtimer-funktion ter sig som en läskande kombination. Vi har Omega Seamaster Aqua Terra Worldtimer och Vacheron Constantin Overseas World Time som några exempel.  

De är dock väldigt dyra, och särskilt Vacheron-klockan är vansinnigt oöverkomlig. Tur då att likaledes schweiziska Frederick Constant erbjuder en liknande konstellation i sin attraktiva lyxsportklocka Highlife, med inhouse-verk och integrerad länk och allt.  

Pris med stållänk är i skrivande stund 44 595 kronor för att vara exakt och för det får man förutom en klassisk lyxsportklocka-look oantastlig finish, 50 meters vattentäthet och inhouse-verket FC-718 med 42 timmars gångreserv.  

Highlife Worldtimer mäter 41mm över boetten och 12.9mm på höjden. Inte hypersmidigt men fullt fungerande även under en skjortärm får man förmoda. Onekligen köpläge inför nästa flygresa till en väl utvald metropol!


Girard Perregaux 1966 WW.TC 

Anrika finsmakarmärket Girard Perregaux flyger allt som oftast under radarn hos gemene lyxklock-köpare. Oförtjänt då man saluför förträffliga dressklockor och lyxsportklockor såväl som en av marknadens läckraste worldtimers.  

Märkets världstidare baseras på dess klassiska dressur 1966, en ytterst diskret och förnämlig modellserie som oblygt blickar tillbaka till bättre tider.  

I worldtimer-skrud erbjuds idealiska mått för diskret resande: 40mm i diameter och 12mm höjd. Inuti tickar förstås ett urverk utvecklat och producerat inhouse, med 46 timmars reserv och den finish och precision man kan förvänta sig av ett märke som Girard.  

Denna godbit verkar dock nyligen ha gått ur produktion så man får väl styra kosan till Chrono24 om man vill ha ett exemplar. Utbudet är dock skralt. Hittar man en så börjar priserna på strax över 100 000 kronor för en klocka i stål. Mycket pengar, men onekligen skopor av skönhet och horologisk klass för slantarna!  


Nomos Zürich Weltzeit 

Tyska Nomos har en egenartad ställning på klockmarknaden med sitt minimalistiska uttryck och sina helt egenutvecklade urverk i en högst rimlig prisklass. Beläget i hjärtat av den anrika, tyska urindustrin är det få om någon som erbjuder sådan horologisk klass för så förhållandevis lite pengar. 

Zürich är en av märkets flera mer dressiga modellserier och med worldtimer-modul förblir den nog extra intressant. Inhouse-verk i typisk Nomos-tradition, förvånansvärt återhållsamma mått (40x11mm) och en sorts Nomos-typisk, modern elegans hos tavla och boett, ter sig som dess främsta företräden.  

Strax över 50 000 kronor får man skiljas ifrån för att knipa ett exemplar. Knappast billigt men heller inte ett överpris med tanke på allt man får för pengarna.


Patek Philippe 5231G & 5230P 

Att inte ta med en Patek-klocka i en artikel om worldtimers vore nog tjänstefel. De var ju pionjärer på området och har som sådana sålt dem i närmare 90 års tid. Dagens utbud omfattar en rad varianter och som alltid när det gäller Patek befinner de sig alla på den översta toppen av worldtimer-berget; det blir inte finare än så här helt enkelt. 

Pateks worldtimers är utpräglat dressiga iterationer och finns i märkets Complications-serie. De benämns endast med referensnummer på typiskt sterilt och svårbegripligt Patek Philippe-vis, medan klockorna i sig är allt annat än sterila!  

Låt oss här fokusera på ett par worldtimers med referensnummer 5231G samt 5230P, de “enklaste” varianterna som saluförs i vitguld respektive platina och med härligt näpna boettmått om blott 38.5mm i diameter 10.23mm i höjd.  

Urtavlorna ter sig som små mästerstycken där särskilt vitguldvarianten sticker ut med sin stiliserade lilla världskarta centrerad i tavlan. Platina-versionen med sin vackert blå, lite knottriga tavla är heller inte fy skam; man skulle nog kunna sitta och stirra på de här kreationerna i timmar. 

Inuti tickar ett i sedvanlig ordning horologiskt mästerverk (Caliber 240HU) med utsökt finish och mikrorotor i 22-karats guld. 48 timmars gångreserv kan väl dock bara betecknas medelmåttigt. Och priserna? “On request” står det på Patek Philippes hemsida och det är tveksamt om man hamnar på rätt sida halvmiljonstrecket ens för den billigaste i guld.  


Rado Captain Cook Over-Pole 

Schweiziska Rado som tillverkat armbandsur sedan 1917, tävlar idag i mellanprissegmentet där till exempel Longines hör hemma. När dess dykarur Captain Cook efter lång bortavaro återvände till paletten 2017 var succén given. Här erbjöd man en modern, mekanisk dykarklocka med karaktärsstark design och intressant historia, till ett högst rimligt pris dessutom. 

2022 kom så den verkliga överraskningen, Rado Captain Cook Over-Pole, en nyversion av den worldtimer med samma namn som salufördes under 1960-talet. Den såldes i begränsad upplaga om 1 962 exemplar och lär nu vara slutsåld, men begagnade exemplar finns tillgängliga ute i cyberrymden för den som är sugen. 

Bara att börja leta för här har vi en riktig godbit med en rad läskande specifikationer att dregla över. Rado hade nämligen fingertoppskänslan och den goda smaken att förse sin retro-worldtimer med en boett med endast 37mm i diameter, och med en osedvanligt tunn profil (10.3mm) dessutom. 

För att uppnå detta försåg man Over-Pole med en manuellt uppdragen enhet, Rado Caliber R862 som egentligen är en manuell version av koncernens (Swatch Group) Powermatic 80, ett massproducerat men exakt och pålitligt urverk som har ersatt det så berömda korv och mos-verket ETA 2824 som koncernens basverk för gemene man. 80 timmars gångreserv och goda antimagnetiska egenskaper är några av dess fördelar.  

Men det roliga slutar inte där. Denna snygga retroklocka med worldtimer-funktion och så trevliga specifikationer såldes för runt 25 000 kronor, närmast ett klipp i sammanhanget. Begagnade verkar ligga på ungefär samma nivå. Ordet “köpläge” har sällan känts mer relevant!