Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus. Galet exklusivt från Vacheron Constantin
Text: Britta Rossander
Vacheron Constantin har en avdelning dedikerad till bespoke Grand Complication-modeller och tillverkning av klockor som bara görs i ett enda exemplar som heter Les Cabinotier. Benämningen har följt med sedan 1700-talet. På den tiden kallades urmakarmästare cabinotiers. Detta då de arbetade i ateljéer på översta våningarna (på vinden) i Genèves hus. Dessa ateljéer hade stora fönster och badade i naturligt ljus. Men de var små och urmakarna kallades därför cabinotier (franska för skåp). I händerna på dessa skickliga hantverkare, öppna för upplysningens nya idéer, tillverkade de exceptionella klockor. Klockor inspirerade av astronomi, maskinteknik och konst. Många av dem går också att se på Patek Philippes museum i staden. Traditionen av att konstruera dessa mästerverk har Vacheron Constantins hållit fast vid sedan 1755.
Det kommer ju lite då och då kommentarer om att Vacheron Constantin knappt syns i Sverige då det bara finns en återförsäljare, Nymans Ur 1851 i Stockholm. Och ja – deras klockor står inte på varje kunds önskelista beroende på minst tre saker: de är rätt okända, produktionen är liten och de är rätt dyrbara. Priserna för de unika Les Cabinotier är dessutom hisnande – när man talar om dem talar man inte om priser överhuvudtaget. Det är bara den tilltänkta kunden som får veta det. Om vi andra frågar tiger de som muren och himlar med ögonen.
Men okey, de är fantastiska. Ibland överdekorerade och lite väl sprängfyllda med komplikationer. Men ingen kan säga emot att de är extrema mästerverk. Jag kan inte låta bli att lyfta fram den senaste klockan, Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus. En klocka som innehåller anmärkningsvärd hantverkskonst som gravyr och stensättning tillsammans med 16 komplikationer i en dubbelsidig boett. Troligt är att den aldrig kommer att komma till Sverige. Vacheron har nog redan sett ut vilken kund som ska få ”äran” att köpa den. Men oavsett så är den intressant.
Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus
Takten i boetten hålls av inhouse kalibern 2755GCC med 16 komplikationer, huvudsakligen astronomiska och kalenderrelaterade med minutrepeater och tourbillon. Inspirationen kommer från såväl astronomi som mytologi. Verket är i roséguld 5N. Det har prytts med vinblad varvat med rubiner i form av druvklasar som en nick till Bacchus. Som inspiration nämns också Johannes Kepler. Tysk astronom, matematiker och fysiker som efterträdde Tycho Brahe som kejserlig matematiker i Prag.
Kaliber 2755 GC16 (med manuell uppdragning) har klockan Tour de l’Île som referens. Denna som presenterades 2005 var en hyllning till företagets 250 årsjubileum och tillverkades i åtta exemplar. Av dessa var sju till salu för ca 1,5 miljoner dollar styck. Den åttonde återfinns på Vacherons eget museum. En av de sju ska säljas (lot 304) på Antiquorums (Antiquorum.swiss) auktion i Monaco den 24 februari och utropet är 1,8 – 3,0 miljoner dollar.
Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus harbland annat en minutrepeater som ringer timmar, kvart och minuter. En evighetskalender placerad i den övre delen av urtavlan visar datum, dag och månad. Denna håller reda på den gregorianska kalenderns nycker fram till 2100 utan justering.
Equation of time
Hyllningen till Johannes Kepler, en av grundarna av modern astronomi som nedtecknade lagarna för planetarisk rörelse, i perfekt överensstämmelse med Copernicus hypoteser visas på den champagnefärgade urtavlan och börjar med ”equation of time” mellan klockan 10 och 11. En komplikation som nog kan beskrivas som hysterisk krånglig. Eftersom jordens bana runt solen inte är cirkulär utan elliptisk och eftersom jordens axel lutar 24° mot planeten för sin omloppsbana, är tiden mellan två zenitpassager av solen inte densamma under hela året. Skillnaden mellan den (verkliga) soldagen och den (genomsnittliga) 24-timmars civila dagen varierar från -16 till +14 minuter beroende på årstid och sammanfaller endast fyra gånger om året.
Detta kallas tidsekvationen. Eller tidskorrigering på astronomiskt språk. På klockan visas denna differens med en visare. Medan tider för soluppgång och solnedgång, justerade enligt en referensstad, visas längst ner på urtavlan. Puh!!! Vem behöver detta??? Och det är bara lite av vad urmakarna på Vacheron Constantin plockat in i verket som innehåller 893 delar med 58 timmars kraftreserv.
Komplikationerna är annars många: Timmar, minuter, liten sekund vid klockan 6 på tourbillon-vagnen, kalender (datum, veckodag, månad, skottår) kraftresevsinikering, tidsekvation, soluppgångstid, solnedgångstid, larmindikering, himmelsdiagram, månens ålder och faser, sideriska timmar och minuter, årstider, stjärntecken…
Köparen får sin klocka i en ”Les Cabinotiers Prestige box” som också innehåller en korrigeringspenna och förstoringsglas. Men hen ska nog akta sig för en felaktig justering hemmavid. Och visst är det en fantastisk klocka?