9 favoriter från Bukowskis Important Timepieces den 25 oktober

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Den 25/10 med start kl. 19:00 klubbas höstens Important Timepieces på Bukowskis. Höstens katalog bjuder på en hel del intressanta klockor och vi har valt att fokusera lite extra på ett par riktigt intressanta klockor som man sällan får se på våra breddgrader. Vi har valt ut 9 favoriter från auktionen i samarbete med Bukowskis.

Visningen pågår mellan den 20 och 24:e oktober hos Bukowskis på Berzelii Park 1, Stockholm och totalt innehåller katalogen 118 objekt.


Auktionsnummer 3 – Vacheron Constantin ref. 4178

För den som följde vårens auktion hos Bukowskis så känner ni säkerligen igen referensen på denna Vacheron Constantin kronograf från 50-talet. Denna gång har vi ännu en referens 4178 med tårdroppsformade bandhorn i katalogen men i ett annat utförande. Auktionsnummer 3 kommer med en boett i gult guld med charmig patina.

Referensen lanserades 1938 och var i produktion fram till 1964 och är en av de mest ikoniska, om inte den mest ikoniska, kronografen som Vacheron Constantin tillverkat. En av världens mest åtråvärda kronografer klubbas hos Bukowskis den 25 oktober.

Utropspriset ligger på 140 – 160,000 kr och ni kan läsa mer om objektet här.


Auktionsnummer 5 – Audemars Piguet Quantième Perpétuel ref. 25548BA

Auktionsnummer 5 är en klocka som det senaste året verkligen ökat i popularitet vilket synts framförallt på priserna. För cirka 2-3 år sedan kunde man skopa upp en evighetskalender från Audemars Piguet i ädelmetall för så lite som 60 – 70,000kr. I takt med att intresset för så kallad ”neo-vintage” (klockor från 80-90 talet) ökat så har fler och fler fått upp ögonen för lite bortglömda klockor från fintillverkare som Audemars Piguet.

Detta objekt är endast en av 2,066 klockor som tillverkades av Audemars Piguet mellan 1984 och 1991 i detta utförande. Referensen är en vidareutvecklad sådan av den första automatiska evighetskalendern som Audemars Piguet lanserade 1978. Urverkeket är baserat på Jaeger-LeCoultres legendariska kaliber 920 som tickar i modeller som bland annat Royal Oak och Nautilus.

En komplicerad och tunn klocka från en anrik tillverkare i klassisk storlek (36mm) och i ädelmetall, vi på Eqotime ger två tummar upp.

Utropspriset ligger på 120 – 140,000 kronor och ni kan läsa mer om objektet här.


Auktionsnummer 6 – IWC Ingenieur 500,000 A/m ref. IW3508-02

IWC’s Ingenieur är i ropet inte minst tack vare dess nylansering i vår under Watches & Wonders. Bland de populäraste referenserna hör så klart ”Jumbon” som designades av Gérald Genta men även dessa senare Ingenieurer från 90-talet har fått sig en uppsving i populäritet bland entusiaster och samlare.

Referensen IW3508 mäter in på relativt blyga 34mm, men som med många andra klockor med denna design upplevs den lite större på handleden. Klockan utvecklades för att kunna stå emot kraftiga magnetfält vilket texten ”500,000 A/m” på urtavlan och boettsidan skvallrar om. IWC utvecklade alltså en klocka som kunde stå emot 500,000 ampere per meter vilket omvandlas till ungefär 6,000 gauss (jämför med t.ex. Rolex Milgauss som klarar av 1,000 gauss). En imponerande teknisk bedrift på den tiden.

Summa summarum så är det en i våra ögon en av de snyggare Ingeniuererna som IWC tillverkat och objektet har ett utropspris på 50 – 70,000 kronor och ni hittar mer info om klockan här.


Auktionsnummer 9 – Cartier Santos Carrée ”Khanjar” ref. 2961

Som något av en Cartier-nörd själv och specifikt väldigt nördig när det handlar om Cartiers sportklocka Santos Carrée från slutet av 70-talet så blev jag glatt överraskad när katalogen presenterades och en väldigt ovanlig Santos fanns i den.

Under de 6-7 åren som riktigt inbiten Santos-nörd så har jag inte sett många klockor med en så kallad ”logo-tavla”. Vad som gör detta objekt speciellt är alltså den röda dolken på urtavlan, en så kallad ”Khanjar”. Klockan var en specialbeställning av Sultan Qaboos bin Said som var sultan i Oman och klockor som specialbeställdes av kungafamiljen hade oftast en ”Khanjar” på antingen urtavlor eller bakboetter.

Cartier har bekräftat att klockan beställdes 1993 och det ska bli väldigt spännande att följa detta objekt på auktionen. Utropspriset är satt till 70 – 90,000 kronor och ni kan läsa mer om objektet här.


Auktionsnummer 32 – Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph ref. 3970EJ

Att Patek Philippe tillverkat några av världens mest eftertraktade och vackra klockor är ingen nyhet för de flesta av våra läsare. Till denna skara tycker vi på Eqotime att referensen 3970 hör till. Modellen var efterföljare till den legendariska referensen 2499 vilket var den första serieproducerade evighetskalendern med kronograf.

Referens 3970 introducerades i slutet av 80-talet och var i produktion i nästan två decennier. En mycket välavvägd och smakfull klocka med sina 36mm som drivs av ett lika vackert urverk som går att beskåda genom bakboetten. Den potentielle köparen kan även gotta sig i att med klockan kommer både box och certifikat samt manualer och dylikt (inklusive det stängda baklocket som man kan välja att installera ifall man drömmer sig bort för mycket i det vackra urverket).

Utropspriset för klockan är 1,100 – 1,300,000 kronor och ni hittar mer information här.


Auktionsnummer 44 – A. Lange & Söhne Zeitwerk Striking Time ref. 145.032

När A. Lange & Söhne introducerade modellen Zeitwerk 2009 var det många som höjde på ögonbrynen åt den imponerande nyheten. Enkelt förklarat är det en digitalklocka i mekaniskt utförande där timmar läses av till vänster och minuter till höger i ”luckorna”. Klockan var inspirerad av en annan historisk ”digitalklocka” i Dresdens operahus.

År 2011 introducerade man Zeitwerk Striking Time i vitt guld och platina och 2014 i roséguld, precis som det objekt som går under klubban hos Bukowskis. Vad som skiljer denna modell från den vanliga Zeitwerk är att Striking Time är utrustad med två så kallade hammare på urtavlan där den vänstra plingar till vid varje timme och den högra vid varje kvart.

Det är en väldigt speciell klocka som har ett väldigt vackert urverk som går att beskåda genom bakboetten och som verkligen lever upp till den höga status A. Lange & Söhne har inom klockindustrin.

Då det endast finns ett exemplar till salu i världen (vad vi lyckats söka oss fram till åtminstone) så blir det spännande att följa den under auktionen.

Utropspriset är satt till 900,000 – 1,200,000 kronor och mer information finner ni här.


Auktionsnummer 60 – Breguet Classique Grande Complication Tourbillon ref. 3657PT

Breguet är välkända för sina vackra ur i klassiskt utförande och denna Grande Complication med Tourbillon i platina är en klocka som verkligen fick oss att haja till.

Urtavlan som är tillverkad i guld är dekorerad med flera olika sorters guilloche, ett utav Breguets kännetecken. Utöver tourbillonen ovanför klockan 6 på urtavlan så visas gångreserven vid klockan 9 och vid klockan 3 har vi 24-timmarsvisning med så kallad retrograde.

Även baksidan är vackert dekorerad med handgraverad verkplatta. Ett utsökt och komplicerat ur som hade en självskriven plats på listan över våra 9 favoriter.

Klockan har ett utropspris på 400 – 500,000 kronor och ni kan läsa mer här.


Auktionsnummer 70 – Audemars Piguet Royal Oak ref. 6023BA

Det är alltid något som kittlar lite extra med en Royal Oak i ädelmetall. Till skillnad från originalet i stål och storleken 39mm har vi här en något mindre version i en 36mm och med ett batteridrivet urverk istället för ett automatiskt.

Även om urverket är batteridrivet och storleken mindre än den 39mm stora ”Jumbon” tycker vi att detta är mycket Royal Oak för pengarna i en storlek som passar de flesta handleder bättre än 39mm versionen.

Utropspriset är satt till 200 – 250,000 kronor och mer information om objektet finner ni här.


Auktionsnummer 85 – Urban Jürgensen Reference 2 Perpetual Calendar

Förra hösten så auktionerade Bukowskis ut ett par intressanta klockor från Urban Jürgensen som gick starkt och i höstens auktion har vi ännu en läcker klocka från den danska urmakaren som skall gå under klubban.

Klockan är en evighetskalender och har en 38mm stor boett i platina. Den guillocherade urtavlan har finisherats för hand och har en vacker symmetri.

Bukowskis uppger att bara 175 av Reference 2 har tillverkats, varav majoriteten i guld (122 stycken) och enbart ungefär 50 stycken har tillverkats i platina.

Klockan har ett utropspris på 700 – 900,000 kronor och mer info finner ni här.


Vi på Eqotime ser med spänning fram emot auktionen som bjuder på en hel del intressanta objekt utöver våra 9 favoriter.

Förhandsvisning av objekten startar hos Bukowskis den 20:e oktober och pågår till den 24:e oktober. Mer information om öppettider hittar ni här.

För er som skall buda på auktionen den 25:e oktober med start kl. 19:00 önskar vi lycka till och vi tackar Bukowskis för ett trevligt samarbete och ett bra jobb med katalogen.