Snabbguide: Åldersbestäm klockan

Text: Therese Kihlander


Önskar du att du snabbt skulle kunna bilda dig en uppfattning om vilket årtionde den där fräcka klockan på bordsgrannens handled är ifrån? Eller vilket år den charmiga klockan i fyndlådan på gårdsauktionen kan tänkas vara ifrån? Då ska vi nu hjälpa dig. Det finns nämligen enkla detaljer att vara uppmärksam på hos en klocka som kan hjälpa dig att komma fram till vilket årtionde den är tillverkad. Med hjälp av snabb och kortfattad stilhistoria om trender och mode ska vi nu redogöra för vilka dem detaljerna är som du ska titta på när du vill åldersbestämma en klocka. 


1900-talets början och armbandsurets entré

Först ut kan vi konstatera att ”tidslinjen” har sin start vid 1900-talets början. Trender och mode generellt speglar ofta händelser i historien, och när det gäller klockbranschen är den inget undantag. I samband med första världskriget blev armbandsur en grej då det var mer praktiskt än fickur. Till en början kunde man hitta exempelvis fickur som med diverse kreativa lösningar placerats på handleden.

Under 1920-talet tog sedan branschen fart på riktigt och armbandsur började tillverkas och designas för att sitta just på handleden och inget annat. Klockornas design präglades av det som skedde i samhället och ett typiskt formspråk växte fram. Cartier Tank Normale är ett bra exempel när det gäller design och utseende under 1920-talet. Designen är, inte helt otippat, inspirerat från utseendet av en stridsvagn och följer formgivningsstilen Art Decó.

Vill du kunna fastställa huruvida en klocka är från tidigt 1920-tal fram till och med 1930-talet ska du titta på dessa detaljer:

 • Boettens form var ofta fyrkantig, rektangulär eller tonneauformad.
 • Dessa klockor har ofta specifika markeringar och inneslutna minutmarkeringar som kan jämföras likt en stege till utseendet.
 • Indexen har ofta ett specifikt uttryck, är fyrkantiga som boetten, runda eller romerska siffror, men har allt som oftast ett stilrent och avskalat typsnitt utan krusiduller.
 • Klockor från en sisådär 1920 till 1930-talet tillhör ofta formgivningsstilen Art Decó, vilket kännetecknas av avskalade och strikta linjer och geometriska former.

1940-talet och The Dirty Dozen

Under 1940-talet sattes sedan designen för hur en riktig militärklocka skulle se ut och vad den skulle kunna göra. Andra världskrigets framfart påverkade utseendet och ledde framför allt till fokus på att klockorna skulle vara praktiska. Typiska klockor utseendemässigt för denna tid är The Dirty Dozen, vilket var de 12 klockorna som det brittiska försvaret köpte in vid detta tillfälle.

Vill du kunna fastställa om en klocka är från denna tid ska du titta efter dessa detaljer:

 • Med utgångspunkt i att klockarna under denna tid blev mer praktiska växte klockor med lysmassa på visare och index fram.
 • Index svällde en aning och stora visare blev en grej, också det utifrån perspektivet att det nu skulle bli enklare att kunna fastställa tiden i utmanande situationer.
 • Under denna tid var boetterna stilrena, innehöll inte lika mycket material och även ofta i vitmetall. Anledningen? Jo, att stålindustrin snarare behövde tillgodose omvärlden med krigsmateriel. 
 • Ofta har klockor från detta årtionde tavlor i neutrala färger, så som svart, vit eller i silver. Mer experimentella tavlor hade inte sett dagens ljus än.

1950-talet och The Tool Watch

Under 1950-talet var det sen dags för The Tool Watch att se göra entré på marknaden. Och vad menas då med detta? Jo att nu började armbandsur få ytterligare uppgifter än att enbart visa tiden. Vi snackar om dykarklockor, pilotklockor, racingklockor mm. Det vill säga ändamålsklockor. Startskottet för dessa typer av klockor blev Rolex Submariner, och ett annat exempel på en typisk klocka för denna tid är Omega Speedmaster från 1957.

Vill du kunna fastställa om en klocka är från denna tid ska du titta efter dessa detaljer:

 • Boetterna fick under denna tid mer rundade former, likaså blev formspråket överlag mjukare.
 • Svärdvisare blev en het trend under 1950-talet.

1960-talets raka linjer

Under denna tid blev klockorna, i linje med svängningen inom inredningsdesign och klädmode, att präglas av raka linjer. Ett mer stilrent uttryck och en nätthet kännetecknar klockorna från detta årtionde. Det blev inte lika aktuellt med mjuka former som tidigare, framför allt blev bandhornen något kantigare och hade inte längre samma mjuka former. Ett exempel från denna tid är IWC 803 A.

Vill du kunna fastställa om en klocka är från denna tid ska du titta efter dessa detaljer:

 • Visarna blev under denna tid betydligt rakare än tidigare.
 • Mer kantiga linjer och former präglade designen under 1960-talet.
 • Likt 1960-talets mode och design i övrigt, med midjor som skulle suddas ut på de kvinnliga plaggen och dansk inredningsdesign som präglades av raka och moderna linjer, andas också klockorna från denna tid detta formspråk.

1970-talet och kvartskrisen

Under 1970-talet var det sen dags för lite nytänkande på riktigt. Urflippade boetter, nya designuttryck, klossliknande boetter och index, samt fyrkantiga och ytterligare klossliknande visare såg också dagens ljus under denna tid. 1970-talets klockor har över lag detaljer som alla tar för sig på ett annat sätt på tavlan, och nya och pigga färger blir en trend. Orange blir framför allt en vanlig accentfärg. Ett exempel är Certina DS-3 PH 200.

Utöver detta präglas 1970-talet också av den så kallade kvartskrisen. Batteridrivna klockor blev en het nyhet under denna tid och värdet på mekaniska klockor falnade rejält, vilket ledde till att intresset för klockorna sjönk och att framförallt den schweiziska urindustrin gick på knäna.

Vill du kunna fastställa om en klocka är från denna tid ska du titta efter dessa detaljer:

 • En udda, svulstig och iögonfallande boett med mer material kan vara ett säkert tecken på att du har att göra med en 1970-talsklocka.
 • Många detaljer och uttryck på tavlan? Ja då kan det mycket väl vara en klocka från denna tid.
 • Utstickande färgdetaljer, eller kanske till och med orangea accentfärger? Ja då är det med ganska stor säkerhet en klocka som antingen är designad eller tillverkad på 1970-talet, eller som hämtat sin inspiration från den tiden.
 • Klossliknande uttryck på boetten, index eller visare kan vara en god indikation på att klockan tillhör detta årtionde.
 • Under denna tid blev integrerade länkar en ny och läcker detalj på marknaden.

1980-talet och framåt

Efter den så kallade kvartskrisen kunde man länge göra riktiga fynd på marknaden när det gällde mekaniska klockor, men tåls att komma ihåg då är att detta inte var särskilt hett eller trendigt. Framåt år 1980–1990 fick de nytillverkade klockorna som gjordes många gånger ett mer barnsligt uttryck, och tillverkare satsade snarare på att inspireras av det som tidigare gjorts och enbart ”hotta upp” det hela.

Under 1980 och 90-talet var det mycket fokus på tunna mekaniska ur i mindre storlek. Under 1990-talet var även tvåton – dvs. guld och stål bland det hetaste man kunde bära. Breitling Chronomat med UTC-visning var en av de hetaste klockorna på marknaden.

Framåt år 2000 kom sen riktigt stora klockor och känslan blev att mottot nu var att ta det som redan gjorts och göra det större. Hublots Big Bang lanserades 2005 och under en relativt lång period dominerade klockor kring 44-46 mm marknaden.

Går vi så långt som till senare 2010-tal börjar det sen hända grejer på marknaden och för urindustrin igen. Det blir hett med vintage och andrahandsmarknaden skenar inom branschen. Här växer trenden fram att ta designuttryck från 1950- och 1960-talet för att nytillverka, som exempelvis Tudor Black Bay 58. Specifika referenser görs också i ny tappning. Generellt andas nya klockor från denna tid, och tidseran vi nu befinner oss i, av att tillverkare vill hylla gamla favoriter i ny tappning men med ny teknik samt nya material.

Vill du kunna fastställa om en klocka är från någon av dessa årtionden kan du titta efter dessa detaljer:

 • När det gäller 1990-talet fick kockorna ett mer barnsligt uttryck, vilket kan vara en hint.
 • En riktigt stor och fet klocka har ofta sin hemvist i 2000-talet.
 • Generellt sätt kan det vara något trixigt att se om en klocka är en hyllning till en 1950- eller 1960-talsklocka som är tillverkad på 2010-talet, eller om den faktiskt är från denna tid. Idag inspireras många tillverkare av exempelvis färgsättningen på indexen från klockor som har hängt med från tidigt 1960-talet. Någonting man kan kolla på är dock huruvida klockan har andra ålderstecken som exempelvis bubblor i lacken, ärgade visare, sprucken lysmassa osv.