GPHG: nomineringar i kategorierna Ikoner & Juvel-klockor

Av: Britta Rossander


När det gäller kategorierna Iconic och Juvelklockor är det flera självklara val som juryn gjort. Bland ikonerna känns IWC Portugieser och Breitling Chronomat självklara. På juvelsidan har lekfullhet och delikat val av stenar premierats men även Jacob&Co’s blodröda rubinorgie. Priserna i denna kategori är svindlande och det beror ju på kilopriset för glittret. Eqotime’s Britta Rossander presenterar här de nominerade.


Iconic
Breitling

Breitling Chronomat som lanserades 1984 har en viktigplats i Breitlings historia.

Dagens Chronomat är en sportklocka som passar både till vardags och på röda mattan. Det iögonfallande Rouleauxbandet gör att man genast känner igen den. Den blev den ultimata ”sport-chicklockan” för sin tid och gjorde kronografen till en cool grej.  

Boett med safirbaksida, 42 mm, band i stål, vattentät till 200 mm, automatiskt verk med 70 timmars kraftreserv.

Pris 7 950 SFR


Breitling Chronomat

Bvlgari

Den nya versionen av Bvlgaris aluminiumklocka som kom 1998 har samma DNA som ursprunget samtidigt som den är sofistikerat sportig. När den kom kan man säga att den omdefinierade hur en lyxig sportklocka skulle se ut genom att man använde aluminium och gummi.

Bvlgari aluminium Chronographe är vattentät till 100 m, 40 mm och har automatiskt verk med 42 timmars kraftreserv.

Pris 4 000 SFR.


Bvlgari aluminium Chronographe

Girard Perregaux

1975 lanserade Girard-Perregaux en sportig modell med åttkantig boettring och integrerat stålarmband, detta tre år efter AP’s Royal Oak. Dagens modell ”Laureato Infinity Edition”. En ”sporty-chic” klocka med urtavla av onyx med roséguldsdetaljer.

Boett och band i stål, 44 mm i diameter, automatiskt verk med 54 timmars kraftreserv.

Pris 12 260 SFR


GP Laureato Infinity Edition

IWC

Bara ett fåtal designs blir tidlösa, till denna grupp hör IWC Portugieser. Dentillverkades för första gången i slutet av 1930-talet på uppdrag av två affärsmän från Portugal – därav dess namn. ”Portugisern” hade de typiska stilistiska egenskaperna hos ett fickur kombinerat med hög precision och lätt läsbarhet som ett nautiskt instrument.

IWC Portugieser Chronograph år 2020 i stål med läderband har sun-ray-behandlad tavla, diametern är 41 mm, vattentät till 30 m. Verket är automatiskt med 46 timmars kraftreserv.

Pris 8 200 SFR.


IWC Portugieser Chronograph

Piaget

Tidlös renhet för en ultratunn klocka i vitt guld. Piaget Altiplano Origin Automatic vars verk, tack vare sin microrotor, bara är 3 mm tjock. Hela boettens höjd är 6, 36 mm. En elegant modern klassiker med boett om 40 mm.

Vattentät till 30 m, tavla i opaline, automatiskt verk med 44 timmars kraftreserv.

Pris 24 800 SFR.


Piaget Altiplano Origin

Seiko

1975 producerade Seiko ett dykarur som var vattentätt till 600 m med boett i ett stycke. Dagens Seiko Professional Divers tål 1000 meter men är trogen den ursprungliga designen från 1975 men byggd efter en ny, högre specifikation.

Boett i ”Ever-Brilliant Steel”, som är mer korrosionsbeständig än vanligt stål, och titan. Diameter 44 mm, band i silikon och automatiskt verk med 50 timmars kraftreserv.

Pris 4 350 SFR


Seiko

Juvelklockor
Bvlgari

Serpenti Misteriosi Intrecciati en juvelklocka med en dubbelhövdad orm där en urtavla gömmer sig och ett armband av pärlor. Den totala ädelstenensvikten (safirer och diamanter) är 23,75 ct.

Boett och band i roséguld, urtavla med diamanter i pavésetting, vattentät till 30 m och med ett av Bvlgari modifierat quartzverk.

Pris 587 000 SFR


Bvlgari Serpenti Misteriosi Intrecciati

Chopard

“Magari” juvelur från Chopard är förstås tillverkad i etiskt guld. Den ingår i serien Red Carpet Collection som i år innehåller 73 unika bitar. Två ovanliga päronformade diamanter, rosa vid klockan 12 och blå vid klockan 6, är valda för sin briljans och unika färg som framhäver de vita diamanterna som resten av klocka är helt klädd med.

Automatiskt verk med 40 timmars kraftreserv sitter i boetten. Den totala vikten för diamanterna är 37.29 ct

1-piece limited serie. Pris 3 880 000 SFR. 


Chopard Magari

Dior

Dior Grand Soir fångar biet i flykten där inspirationen kommer från Christian Diors egen trädgård i barndomshemmet i Normandie. Boettring, urtavla, och bandfästen är täckta med diamanter och biet består av smaragder, safirer, rubiner, ametister, tsavoriter, granater, opaler och roséguld.

Band i svart sammet, ädelstenarnas sammanlagda vikt är 10.77 ct och verket är ett quartzverk.

1-piece limited serie. Pris 270 000 SFR 


Dior Grand Soir

Jacob & Co

Mystery Tourbillon har två trippelaxlade tourbilloner placerade rygg mot rygg i mitten av klockan. Två ”mystery” tavlor med en orgie av blodröda rubiner visar timme och minut med solitära vita diamanter.

Boetten i grått guld har 212 sexkantiga baguettslipade rubiner. Den är vattentät till 30 m och innehåller ett manuellt skeletterat verk med 60 timmars kraftreserv. Rubinernas totala vikt är 18.41 ct.

1-piece limited serie. Pris 1 600 000 SFR 


Jacob & Co, Mystery Tourbillon

Piaget

Piaget Limelight Black Opal med en exceptionell naturlig svart opal. En otroligt sällsynt sten med orange och röda nyanser. Svart opal har använts av Piaget för urtavlor sedan 1960-talet. Boett och band är dekorerade med safirer i blått, gult, bärnstensfärg, lila och rosa.

Boett och band är i vitt guld, stenarnas samlade vikt är 12.88 ct och verket är ett quartzverk.

1-piece limited serie. Pris 400 000 SFR 


Piaget Limelight Black Opal

Van Cleef

Frivole från Van Cleef et Arpels är full med blommor som rör sig i vinden. De spegelpolerade blombladen som går att skjuta på döljer en urtavla helt beströdd med diamanter.

Gult guld i band, boett och blomblad, dimanternas vikt är 1.4 ct, verket är ett quartzverk.

Pris 42 200 SFR.


Frivole från Van Cleef et Arpels