Rapport från Grand Prix d’Horlogerie de Genève 2023

Text: Britta Rossander


Årets Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) – avslutades nyligen i Genève. Alla kategoriers vinnare tillkännagavs, inklusive den mycket eftertraktade Aiguille d’Or, evenemangets totalvinnare. I år blev den utmärkelsen en enastående triumf för en avgående VD som hade svårt att hålla tillbaka tårarna på scenen. 


GPHG som funnits sedan 2001 är det bästa skyltfönstret som klockvärlden har för att visa det bästa av det bästa. Visst är det så att ett antal viktiga varumärken inte deltar. Vi såg som vanligt inga klockor från Rolex, Patek Philippe eller Swatch Group och många Richemont-märken saknades också. Vad det beror på vet de bara själva men man kan ju inte låta bli att spekulera – är det så att de inte vill riskera att inte vinna…

Visst handlar GPHG om helt onödiga men oerhört komplicerade armbandsur när det kommer till teknisk kunskap, kronometri, handgjorda dekorationer och hantering av material. Det handlar om hantverksmässiga färdigheter par excellence och är ett firande av själva konsten att tillverka enastående urverk och boetter. De tävlande uren var i år uppdelade i femton kategorier (varav en faktiskt är bordsklockor och inte går att bära på handleden) och var från början ett otaligt antal vilka sedan kokades ner av oss medlemmar i GPHG’s Academy till sex ur i varje kategori.  

Grand Prix (som det brukar förkortas till) är ett av få evenemang som varje år lyckas föra samman många aspekter av klockindustrin och dessutom få publicitet för det vilket gagnar branschen. Man brukar ju tala om att det är Klockbranschens Oscar – men det är ju lite lustigt kan jag tycka eftersom det är så många independent varumärken som är med och som premieras – aldrig har vi väl sett en independent film erövra en Oscar…

Av alla bidrag är det bara en som tilldelas Aiguille d’Or-trofén för Best in Show. 

De senaste åren har ultratunna ur stått högt i kurs med Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin 2019 och Piaget Altiplano Ultimate Concept 2020 (den tunnaste mekaniska klockan som någonsin gjorts), Bvlgari fick 2021 priset för Octo Finissimo Perpetual Calendar. Förra året gick dock priset till en otroligt komplex kronograf, MB&F’s Legacy Machine Sequential EVO, vilket också var första gången en okonventionell oberoende urtillverkare fick ta emot priset. I år firades ett av de mest komplicerade armbandsur som någonsin skapats. En klocka med 40 funktioner och 23 komplikationer: Audemars Piguet kod 11.59 Ultra-Complication Universelle som är förvånansvärt kompakt i sin boettstorlek (42 mm x 15,5 mm) och därför rätt lättburen. Den är en fest för de som gillar miniatyrisering med sina 1 140 komponenter i boetten.

Några kommentarer angående vilka klockor som gick segrande ur sina kategorier:

Jewellery Watch Price: Bvlgari Cleopatra, en fantastisk juvelmanschett med en mekanisk miniklocka. Ett enastående juvelerararbete och som de säger ”för att nå de kvinnliga handlederna måste man vara juvelerare”. 

Chronometry Price: Ferdinand Berthoud FB3SPC, ett varumärke där perfektion är det enda tänkbara när det gäller utförande och finish.

Challenge Watch Price: Raymond Weil Millésime Automatic small seconds, ett varumärke som varit rätt osynligt de senaste åren.

Ladies Watches Watch Price: Piaget Hidden Treasures med ett fantastiskt guldarmband som spiller över på boetten. Om det är snyggt eller inte var det en diskussion om.

Horlogeri Mecanique: L’Epée 1839 TimeFast II Chrome ett varumärke som drivs av entusiaster och som lyckats vända intresset för bordsklockor från noll till högintressant.

Tourbillon Watch Price: Laurent-Ferrier Grand Sport Tourbillon Pursuit som har sin tourbillon synlig från bakboetten.

Metier d’Art: Piaget Altiplano Undulata med ett konstverk på urtavlan.

Sport Watch Price: Tudor Pelagos 39, ett självklart val.