Service av Rolex Sea-Dweller. Del 1: Demontering och rengöring


Som klockintresserad kommer du med största sannolikhet att någon gång behöva konfrontera en klockas behov av service. Ibland vet man om det och ibland kommer det som en överraskning. Eqotime’s Ola Jacobsen guidar er här en steg för steg-guide i vad det faktiskt är som sker när en klocka servas. I denna första del kikar vi närmare på det urmakaren gör allra först, demonterar uret och rengör det. Häng med!


Text och bild: Ola Jacobsen

Om du är intresserad av dykarur men inte själv är urmakare så finns det en god chans att du känner igen dig i följande situation: Man lämnar in en klocka för en enkel täthetsservice, men istället för ett sms om att klockan är klar att hämta så får man ett telefonsamtal från urmakeriet.

– Din klocka är i behov av service, förklarar en man med allvarlig röst.

– Både verk och boett är i väldigt fint skick, vilket tyder på att den inte använts så mycket. Men det var många år sedan den servades och oljorna har blivit för sega och i vissa fall torkat helt.

Först blir man lite tyst. Sen sväljer man hastigt och frågar vad servicen kostar.

– 7 950 kronor.

Allt jag ville var att bada med min nya klocka. Samtidigt vet jag att klockan i princip har evigt liv, om den bara får regelbunden service. Och det är det tydligen dags för nu. Jag inser att jag inte har något val. Klockan har hamnat hos mig och jag är därför skyldig att ta hand om den efter bästa förmåga.


Skribentens 16600, själva serviceobjektet.

Men vad får man egentligen för 7 950 kronor? Och vad är skillnaden att serva klockan hos en auktoriserad verkstad jämfört med att låta någon annan urmakare göra jobbet? Det finns bara ett sätta att ta reda på det. Vi följde helt enkelt med klockan in i verkstan.


Del 1: Demontering och rengöring

Peter tar emot bland urmakarbänkar och verktyg bakom butiken. Han har arbetat med Rolexklockor i 20 år och börjar med van hand ta sig an klockan.


Det första steget är att montera loss länken och öppna boettens baklock.

Rotorn lossas och därefter automaten, alltså det paket av hjul och drivar som transporterar energin från rotorn till fjäderhuset.

Kronan och ställaxeln tas ur och därefter kan verket lyftas ur boetten.

Peter skyddar tavlan med en speciell plastfolie från Rolex när han tar loss visarna.

För att inte skada tavlan vänder Peter verket uppochned så att visarna ramlar av utan att vidröra tavlan.

Tavlan hålls fast av två pelare som låses av skruvar i sidan av verket. Genom att lossa dem kan Peter plocka av tavlan från verket.

Hela verket, inklusive vissa avplockade verkdelar och skruvar läggs i korgar för att tvättas en första gång i en dedikerad förtvättmaskin.

Tavla och visare tvättas inte utan får vänta i en liten skyddande ask tills verket är redo för dem igen.

Nu är det dags att ta sig an boetten. Peter börjar med att ta ur packningarna ur kronhalsen.

Därefter skruvas själva kronhalsen ur boetten med ett 21-tandat verktyg. När kronhalsen är borta skruvas även heliumventilen ut. Om klockan ska poleras låter man den gamla ventilen sitta kvar under poleringen, för att inte riskera att gröpa ur materiel runt hålet.

Peter tar fram boettkniven. Han lägger boetten i en handduk sätter kniven mot under vridringen klockan 16.30. Det är en av de fyra punkter där det finns uttag i boetten som kniven kan använda för att få större hävstång mot vridringen. Med eggen låst mot boetten vinklar han upp bladet mot vridringen tills den lossnar.


Nu är klockan isärtagen.

I nästkommande delar går vi in på hur Peter jobbar vidare med klockan och börjar med den för urverket så livsviktiga servicen.

Stay tuned!