Hands-on: Nyheterna från Grand Seiko på armen

Text och foto: Ola Jacobsen


Igår fick vi möjlighet att på ett exklusivt och covidanpassat sätt kolla närmare på Grand Seikos alla nya klockor i Stockholm. Allt arrangerat av Klockmaster Globen och Optura Nordic. Eqotimes fotograf Ola Jacobsen har valt ut sina favoriter. Här är hans första intryck.

En sak som man lär sig ganska tidigt som klockintresserad är att det kan vara väldigt stor skillnad mellan att se bilder på en klocka och att ha den på armen. Ju knasigare klockan är, oavsett om det gäller storlek, material eller formgivning desto viktigare blir det att testa på armen innan man avfärdar den. Min Omega X-33 är en av dem. Den ser helknasig ut på bild, men är perfekt på armen. På samma sätt upplever jag att det förhåller sig med Grand Seikos Spring Drivekronografer. Lika märkliga som de ser ut på bild, lika självklara ser de ut när de väl möter handleden.


Spring Drivekronograf i stål, keramik och guld.

Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT Seiko 140th Anniversary Limited Edition

En av mina favoriter från gårdagens visning i Stockholm är därför klockan med det lite otympliga namnet Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT Seiko 140th Anniversary Limited Edition, ref. SBGC240.

Den är en del av Grand Seikos 140-årsfirande och är en uppdaterad variant av tillverkarens klassiska Spring Drive-kronograf. Kombinationen av stålboett, keramiska delar och guld, samt den 12-kantade glasringen gör klockan unik i sin stil. Den sitter fruktansvärt bra på min 19 cm handled, men funkar även på smalare armar.


SBGC240

Grand Seikos hyllningsklockor till årstidernas subfaser

De fyra årstidsfasklockorna – sekki – var lika bra som alltid på armen. De baseras ju trots att på beprövade boetter.


Grand Seiko Shōsho, ref. SBGJ249.

Mest dramatisk är tavlan på Shōsho, eller SBGJ249. Den symboliserar enligt Grand Seiko fas när regnsäsongen övergår i högsommar och varma vindar krusar de många sjöarnas vattenyta. Tavlan påminner kraftigt om den på ”Björken”, fast vänd 90 grader. Strukturen är en kraftig relief och ger tavlan ett blänkande metalliskt intryck.

I andra änden av spektrat vilar den lugna gröntavlade Shunbun, eller SBGJ251. Här känner sig en Grand Seikoräv lite mer bekväm. Ett subtilt grönt mönster och GMT-visare i roséguld ska minna om körsbärsblommingen kring vårdagjämningen. På armen känns den sobert elegant.



Grand Seiko Heritage Collection Seiko 140th Anniversary Limited Edition

Den klocka som väckte störst uppmärksamhet på eventet var hyllningsklockan till Kintaro Hattori, som grundade Seiko 1881. Klockan använder den nyligen lanserade Serie 9-boetten, Grand Seikos bästa på många år. 11,7 mm tunn och 40 mm i diameter sitter den riktigt bra både på större och mindre handleder.




Även om det nya Hi-Beat-verket 9SA5 med 80 timmars gångreserv går att beskåda i alla sin prakt genom glasbaksidan är det tavlan som drar flest blickar. Den är spektakulär. Men precis som mycket annat nylanserat från Grand Seiko avviker den från den tidigare måttfulla stig som GS vandrat.



Kanske är det priset man får betala för att på allvar kunna etablera sig utanför Japan, men jag kan sakna den tid när man var tvungen att plocka fram luppen eller makroobjektivet för att uppleva storheten hos en Grand Seiko fullt ut.


Det är en sak att se bilder och läsa pressmeddelanden, och en helt annan att ha dem på armen. Ju ovanligare klockan ser ut desto större kan skillnaden vara mellan att se på bilder och uppleva klockan i verkligheten.