Grand Seiko firar 140 årsjubileum med ett gäng nya klockor

Text: Ola Jacobsen
Foto: Seiko Watch Corp.


Just nu pågår Grand Seiko och Seikos årliga event Grand Seiko och Seiko Online Summit 2021, som i år kretsar kring tillverkarens 140-årsjubileum. Eqotimes Ola Jacobsen deltar i eventet och här är hans rapport om nyheterna från Grand Seiko.

Liksom många andra tillverkare har Seiko under det senaste året fokuserat på att digitalisera sin marknadsföring. Den fysiska närvaron på stora mässor är ersatt av digitala globala event, som det pågående Grand Seiko och Seiko Online Summit 2021, där inbjudna journalister får delta i dragningar och frågestunder.

Självklart är det inte samma sak som att se klockorna i verkligheten och träffa ansvariga för design och marknad personligen, men det gör det samtidigt möjligt för fler än ett litet fåtal att delta.

Sedan Grand Seiko bröts loss från Seiko och blev ett fristående märke har man fokuserat tydligt på att kommunicera varumärkets historia. Shuji Takahashi, ordförande, COO och CMO för Seiko Watch Corp, berättade att Grand Seiko framöver kommer stärka sina kommunikation på tre fronter. Dels genom sina Grand Seiko Boutique Online på olika platser i världen, där man erbjuder en kombination av digitala upplevelser och personlig kontakt.

Grand Seiko kommer fokusera marknadsföringen kring tre budskap: varumärkets historia, passionen för själva hantverket och den egna tekniska utvecklingen. Det tredje fokusområdet handlar om att stärka bandet med kunderna, genom till exempel klubbar som GS9 Club, som nyligen har öppnat avdelningar i Kina och USA. Kanske får vi se en europeisk GS9 snart?

Grand Seiko presenterade nya modeller, varav vissa släpps som limiterade utgåvor och vissa som tillskott till de ordinarie kollektionerna.Grand Seiko GMT

Först ut var en serie om fyra GMT-klockor som hyllar årstiderna, eller egentligen faser av respektive årstid. Enligt japansk tradition delas varje årstid in sex faser och varje klocka representerar en av dessa.Till exempel vinterklockan representerar fasen Tōji, då vintersolståndet infaller. Tavlan ska påminna om texturen och färgen från ett vinterlandskap när solen precis når över horisonten.


Grand Seiko SBGJ251

Listpris i Europa är 6 800 euro för Spring Drivemodellerna och 7 600 euro för de med Hi-Beat-verk.


Grand Seiko Heritage Collection Seiko 140th Anniversary Limited Edition, Ref. SLGH007

För att hylla Kintaro Hattori, som grundade Seiko 1881, släpper Grand Seiko en limiterad modell i den nya 9-serieboetten med det nyutvecklade 95A5-verket.

Tavlans årsringsstruktur ska minna om Seikos 140 år. Modellen heter Grand Seiko Heritage Collection Seiko 140th Anniversary Limited Edition, Ref. SLGH007, tillverkas i platina i 140 exemplar och kostar runt 60 000 euro. Det lilla stjärnmärket på tavlan indikerar att index, logga, kalenderram och spänne är gjorda i solid ädelmetall.


Grand Seikos nya mekaniska verk Hi-Beat 36000 80 Hours Caliber 9SA5

Verket är Grand Seikos tunnaste Hi-Beat-verk, vilket betyder 36 000 vibrationer i timme, eller 10 per sekund. Effekten är en mer svepande rörelse hos sekundvisaren och högre noggrannhet. Trots den mer energikrävande Hi-Beat-konstruktionen har konstruktören lyckats öka gångreserven till 80 timmar. Flera olika tekniker bidrar till detta, bland annat den nya Dual Impulse Escapement och Grand Seiko free-sprung balance.


Grand Seiko Masterpiece

Grand Seiko Masterpiece Collection Spring Drive 8 Day Jewelry Watch Seiko 140th Anniversary Limited Edition, Ref. SBGD207

Den som gillar grönt, stenar och har 195 000 euro över kan fundera på klockan med ett av världens längsta namn, långt även med Seikomått mätt:

Grand Seiko Masterpiece Collection Spring Drive 8 Day Jewelry Watch Seiko 140th Anniversary Limited Edition, eller SBGD207.


8 dagars gångreserv och kraftmätare på baksidan

Klockan, som drivs av ett manuellt Spring Driveverk med 8 dagars gångreserv, är gjord av platina och tillverkas i 15 exemplar.


Grand Seiko Sports Collection Spring Drive Chronograph GMT Seiko 140th Anniversary Limited Edition.

Grand Seiko släpper även en limiterad 140-årskronograf, SBGC240. Klockan är en ny variant av tillverkarens Spring Drive-kronograf, nu med en kombination av keramiska delar och guld. SBGC240 kommer tillverkas i 500 exemplar och kosta omkring 19 200 euro på den europeiska marknaden.