Text: Britta Rossander


Det är för att bevara det långvariga partnerskapet mellan de två företagen som Rolex beslutat att förvärva Bucherer enligt pressreleasen. Kedjan ska behålla sitt namn och fortsätta att verka självständigt och köpet blir helt klart först när konkurrensmyndigheterna godkänt transaktionen.

Anledningen att Jörg Bucherer beslutat sälja sitt företag beror på att han saknar direkta ättlingar och valet av köpare beror på att partnerskapet mellan de båda företagen som existerat sedan 1924 ska kunna fortsätta. 

Rolex-gruppen menar att detta är den bästa lösningen för kedjans partners varumärken såväl som för alla anställda i Bucherer-gruppen. I planen ligger att Bucherer ska behålla sitt namn och fortsätta att driva verksamheten självständigt. Jörg Bucherer, den sista personen som både känt och arbetat med Rolex grundare Hans Wilsdorf, kommer att stanna kvar som hederspresident för Bucherer-gruppen med butiker i Schweiz, USA, England, Tyskland, Frankrike, Danmark och Österrike. De har mer än 100 försäljningsställen över hela världen, varav 53 säljer Rolex och 48 Tudor. 


1888 öppnade köpmannen och entreprenören Carl-Friedrich Bucherer sin första klock- och juvelbutik i Luzern tillsammans med sin fru Luise och lade därmed grunden för ett framgångsrikt familjeföretag. Deras söner gick in i familjeföretaget under och 1920-talet och Ernst och Carl Eduard Bucherer tog verksamheten till ännu större framgångar. 2013 firade Bucherer sitt 125-årsjubileum och öppnade världens största klock- och juvelbutik i Paris. 2016 slog Bucherer’s upp sina dörrar i Köpenhamn. Men bortsett från en enda Rolex-ägd varumärkesbutik i Genève har Rolex hållit ett avstånd från sin armé av återförsäljare vilket ändrades på igår. 


Det är troligt att Rolex inte sökte den här affären utan köpet av Bucherer sker för att skydda marknadens stabilitet och för att säkerställa att ingen annan köpare ska kunna manipulerar systemet som kräver att regler följs för att säkerställa att försäljningen av Rolex-klockor förblir etisk och rättvis i varumärkets ögon. Men man frågar sig förstås vem som annars skulle ha kunnat förvärvat Bucherer? Vem skulle ha pengarna?

Det lär ska ha funnits en rädsla hos både Rolex och Bucherer att en annan köpare kunna göra allt från att likvidera företagets tillgångar till att överutnyttja Rolex-klockornas popularitet. Det finns säkert också en stark anledning till att låta schweiziska saker fortsätta vara schweiziska. Rolex gillar ju stabilitet och beständighet och var nog det enda alternativet som var villigt att respektera status quo så mycket som möjligt.