Hands-on: Ovanligt lättburna dykare från Seiko i nya färger

Text & bild: Ola Jacobsen


För många är Seiko synonymt med stora, robusta, prisvärda dykarur. Men i våras släppte tillverkaren en ny modell i den professionella dykarserien Prospex med en diameter på nätta 38,5 millimeter. I veckan landade den i tre nya färger i svenska butiker. Eqotime’s Seikotok till fotograf, Ola Jacobsen, har testat de soldrivna nyheterna på armen.


Seiko SNE586

Vad är det här för klockor?

– Det är robusta och stilrena dykare, fast i en lite mer behändig storlek än vad vi är vana vid från Seiko. Boetten är bara 38,5 millimeter i diameter och 10,6 millimeter tjock. De drivs av ett solladdat quartzverk med runt tio månaders gångreserv, vilket gör den till en perfekt klocka att slänga på sig när man ska ut och göra saker.

Vad är dina första intryck?

– De första versionerna var lite mer dämpade med dämpade tavlor och svarta, gråblå och gråbruna vridringsinlägg. Nu tar Seiko ut svängarna med färg både på tavla och vridringsinlägg: blått, grönt och ganska kraftig sunbursteffekt. Det är effektfullt och kommer nog tilltala många köpare. Men jag tror att jag personligen föredrar de lite mer diskreta versionerna från i somras. Allra bäst gillar jag den bruna SNE571 och den svarta/blå SNE569.

Den nya guldversionen då?

– Den är tuff! Boetten gör sig bra i guldfärg mot det svarta gummibandet. Bandet är av den nya typen som kom härom året, det är lite fastare och drar inte åt sig damm på samma sätt som många andra gummiband. Dessutom sitter det riktigt bra på armen, även på mig med lite bredare armar.

Vem är de här klockorna gjorda för?

– Designen, storleken, verket och priset gör Seikos nya mid-sizedykare bärbara och lättanvända för många. Med de nya färgerna som kom till butik i veckan ökar chansen att man hittar något man gillar. Enda risken är väl att ens partner eller barn kommer vilja sno den.


Seiko SNE586

Seiko Prospex Solar Diver’s 200m 

Verk: V147, solcellsladdat genom tavlan

Gångavvikelse: Mindre än 15 sekunder i månaden

Gångreserv: 10 månader

Boett: Rostfritt stål

Diameter: 38,5 millimeter

Tjocklek: 10,6 millimeter

Längd: 46,5 millimeter

Vikt: 79 gram med gummiband, 149 gram med länk.

Glas: Safirglas

Vattenresistens: 200 meterSNE585: Stålboett, blå tavla och vridringsinlägg, länk. Pris: 5 998 kronor

SNE583: Stålboett, grön tavla och vridringsinlägg, länk. Pris: 5 998 kronor

SNE573: Stålboett, svart tavla och vridringsinlägg, gummiband. Pris: 5 798 kronorSNE575: Stålboett, svart tavla med Padi-loga, svart vridringsinlägg med blå markeringar, länk. Pris: 6 298 kronor (ej fotograferad)