Ovanlig Rolex JPS slår nätrekord hos Sotheby’s

Text: Britta Rossander


En ovanlig Daytona JPS Ref. 6264 i 18-karats guld såldes på nätauktion av Sotheby’s i London den 31 juli 2020. En mycket åtråvärd modell där bara ett fåtal exemplar är kända. Priset blev 14.5 miljoner kronor – rekord för en Daytona JPS. När klubban föll visade det sig att det hade varit 17 bud från fem budgivare. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.


Daytona JPS Ref. 6264 i 18-karats guld

Sam Hines, Worldwide Head of Sotheby’s Watches, sa direkt efter försäljningen att:

– Det visar att samlarna omfamnar nya sätt att göra affärer med oss.

Klockan är en av få kända exemplar av modellen eftersom den tillverkades i litet antal under en kort tidsperiod. Enligt Sotheby’s är det väldigt sällsynt att någon överhuvudtaget kommer ut till försäljning.



Denna var i 18 karats guld vilket visar att den köpts i Europa. Det är intressant eftersom de tillverkades i 14 karat för den amerikanska marknaden. Det var alltså bara Europamarknaden som fick versioner levererade i 18 karat.


Historien bakom namnet

Initialerna JPS står förstår för “John Player Special”, cigarettmärket som är synonymt med den legendariska svarta färgen med gulddekorationer som prydde Lotus F1-bilar från 1972 till 1986. Lotus välkända F1-bil i svart och guld som med sina eleganta slimmade former för många blev själva definitionen av jet-setets livsstil på sextio- och sjuttiotalet.

Urets smeknamn JPS kommer sig av att blandningen av svart och guld på klockans urtavla är i stort sett lika som på bilarna från 1970-talet på grund av sponsringen från ”John Player Special”. Cigaretter som såldes i extra eleganta askar men också i eleganta svarta burkar innehållande 50 cigaretter.


Cigaretter från JPS.
Foto: Sörmlands Museum

Dessa bilar i svart och guld är nog de som är mest berömda i Grand Prix historia för sin design, så det är väl inte så konstigt att Rolex omfamnade cigarettmärkets initialer för att beskriva sin guldversion av Cosmograph Daytona i svart och guld.


Lotus Esprit, JPS plan och Colin Chapman Lotus grundare.

Att Lotus fick den tunga sponsringen av JPS var grundaren Colin Chapmans drag för att få sitt varumärke känt även i områden av världen där cigarettreklam inte fick förekomma


Ronnie bakom ratten i sin JPS Lotus.

För oss svenskar är bilderna med Ronnie Peterson vid ratten i dessa bilar något vi aldrig kommer att glömma. Han körde för Lotus åren 1973-1975, ett lopp 1976 och slutligen den fatala säsongen 1978.


Barbro och Ronnie Peterson.

Bild från Biltemas pressrelease 2012 då de visade upp Ronnie Petersons Lotus som han körde i Grand Prix 1975 och som sedan stått still.

År 1986 tog Camel över sponsorskapet för Lotus. Bilarna blev då gula (och ganska fula) och jag tycker de tappade sin forna elegans. 


Ayrton Sennas Lotus Camel.