Nomos Glashütte – en tillverkare vi gärna ser mer av!

Text: Erik C Andersson


Skandinavisk design karaktäriseras av sin funktionella karaktär, där objektets användbarhet står i absoluta fokus. Dess estetiska särdrag ter sig utifrån det perspektivet nästan som funktionell bieffekt. Nomos Glashütte är en tillverkare som, trots att de är baserade i Tyskland, i hög grad kan beskrivas som skandinaviska i sin design. Eqotime’s Erik C Andersson ger här en introduktion till märket.

Skandinavisk form har ibland kallats för demokratisk design: allt av vikt ska med, men utan excesser. Inte less is more, snarare lagom punkt. Det innebär således att en stol i skandinavisk stil, för att ta ett typiskt exempel, bör konstrueras för att sittas i, reflektera ljus i mörka skandinaviska förhållanden, uttrycka rymd i trånga rum och vara förlåtande stabil. Hur dessa krav ter sig rent estetiskt blir en sekundär fråga, om än en mycket karaktäristisk och kanske debatterbart vacker sådan.



Ta nu dessa premisser till klockornas värld. Vad är en klocka och vad ska den användas till? Förutom att visa tiden på ett tillförlitligt vis bör den vara komfortabel att bära i långa perioder: att spara på måtten både diagonalt och i höjd är därför eftersträvansvärt. Detta tillsammans med en blygsam vikt: inga tungmetaller alltså.

Eftersom måtten är små bör urtavlan göras rymlig och tidsavläsningen enkel: gärna ljus med kontrasterande visare. Låtsas nu att en Svensk industridesigner med socialdemokratiska samhällsidéer skissar fram en produkt på sin danska ritbänk. Om kalkylerna stämmer bör något i stil med denna bild uppenbara sig:



Nomos Tangente

Nomos Tangente är en Nomos-klassiker tack vare sin exceptionellt funktionella design. Den mäter enbart 35mm på diagonalen och är svindlande 6mm tunn. Med en ljus bas och tunn ram verkar urtavlan större än vad den är. De stora svarta siffrorna och de blånerade visarna gör det enkelt att läsa tiden genom en snabb blick. Pålitlig? Nomos är kända för sin precision och har säkrat tillgängligheten av urverk genom att tillverka i princip samtliga komponenter in-house.


Swing-system

Att urverken görs in house gäller även balansfjädern, den ytterst komplicerade hjärnan i mekaniska klockor som är notoriskt svår att bemästra. Nomos rapporteras ha spenderat ca 100 miljoner kronor på utvecklingen av balansorganet som fått namnet Swing-System. Dessa används nu i Nomos samtliga kollektioner med undantag för de allra minsta modellerna.



Bauhaus som designfilosofi

Nomos designfilosofi bygger på Bauhaus-rörelsen, en konstidé som tog fäste i det nydemokratiska Weimar i Tyskland på 1920-talet. Ungefär samtidigt som den Skandinaviska designen tog sina första stiltypiska kliv. De båda stilarna blandas ofta ihop och kan uppfattas förbryllande lika. Bauhaus är den mer renodlade formen av funktionalism som ofta ter sig kantig och linjär. Tänk ett kubformat betongkomplex: Bauhaus. Den tyska konströrelsen fick ligga på hyllan när Hitler kom till makten och raderade alla dekadenta moderniteter för att ge liv åt det gammeltyska: en svulstig, gotisk stil. Bauhaus gick dock inte i graven utan gjorde världsomspännande come-back i efterkrigstiden som fortgår än idag. Nomos själva vill dock inte särskilja sig som renodlat Bauhaus. Här finns visserligen en hel del linjärt och kantigt men känslan är mer lekfull och tar man en titt på urverken är de rikligt dekorerade a lá Glashütte. 


Balansbryggan till Swing-System i urverket DUW 3001 vilar på dubbla brofästen vilket gör den mer stryktålig än de som sticker ut i singelvalv.

Storleken på Nomos urverk är anpassade till varje enskild klockmodell och datumfönstren placeras alltid i linje med markörerna. Var annars ser man den typen av perfektion i den här prisnivån? (De flesta klockmärkena använder ett standardverk för flera modeller vilket resulterar i att datumhjulet ofta hamnar långt in på urtavlan och således rubbar symmetrin). 


Nomos tillverkar klockor strikt dedikerade till uppgiften. Club-kollektionen har sportig aktivitet i åtanke, med en tjockare bezel som skyddar glaset mot slag och trots blyga dimensioner (8.2mm – 10.2mm tunna) är de vattentäta till mellan 200 och 300 meter! 

Priset på en in-house-tillverkad Nomos Glashutte börjar på ca 14.000 kronor vilket är en mycket demokratisk prisnivå med tanke på kvalitén. Om du går upp i Nomos högre prisklasser är det tydligt vart pengarna går: Mer volym, hantverk, funktion och material. 

Nomos bjuder på ytterst funktionell design och hög kvalitet till konkurrensmässiga priser, trots det syns dessa klockor knappt i Sverige. För tillfället finns här enbart En återförsäljare, ändå är vi storkonsumenter av skandinavisk design. Jag hoppas att fler får upp ögonen för Nomos och att vi får se nya funktionella handleder på de skandinaviska gatorna framöver. Här, om någonstans, bör de uppskattas högt!

/ Erik C Andersson