Hands-on: NOMOS Glashütte Ahoi Atlantic 2022

Text:/Foto: Aleksandar Mladenovic


Ett varumärke som är oss lite extra kärt är NOMOS Glashütte. Nyligen släpptes tre nya referenser av deras populära modell Ahoi. Eqotime har i samarbete med Nomos Glashütte tagit en närmare titt på nya Ahoi Atlantic ref. 557

En klocka som kan följa med dig överallt, från havet till kontoret. Låt oss kika närmare på modellen!


Den perfekta vardagsklockan?

NOMOS presenterade nyligen tre nya referenser i modellserien Ahoi: Ahoi Atlantic med ref. 557 om 40,3mm utan datum, Ahoi date Atlantic med ref. 558 i samma storlek samt en mindre modell i form av Ahoi neomatik Atlantic ref. 567 i storleken 36,3mm.

Klockan vi tar en närmare titt på idag är den förstnämnda av de tre. Tanken bakom modellserien är en klocka som ska fungera till alla tillfällen i den fartfyllda mannen eller kvinnans vardag. Från stranden, till det viktiga affärsmötet eller den romantiska middagen.

Med en vattentäthet om 200m och en skruvad krona med kronskydd blir detta en av de mer robusta modellerna i NOMOS sortiment, utan att tumma en millimeter på deras klassiska Bauhaus-design.

Den rostfria stålboetten mäter 40,3mm i diameter och med deras långa och smala bandhorn gör att den bär relativt stort, det går inte att sticka under stolen med. Det så kallade ”lugg till lugg”-måttet mäter 51mm och klockan är 10,6mm tjock. Trots måtten så är klockans design och formspråk väl avvägt och har man lite större handleder så sitter den bra. På bilderna ser vi klockan på vår medarbetares handled som mäter 17,5cm.

Klockan har ett safirglas både fram och bak där in-house urverket, kaliber DUW 5001, är synligt. Urverket är i sann NOMOS-anda välfinisherat och fint dekorerat med blånerade skruvar och ”Glashütte-ribbing” vilket är deras motsvarighet till ”Geneva stripes”. Gångreserven är 43h och det är utrustat med NOMOS ”swing system” som ni kan läsa mer om här.

Urtavlan är mörkt blå, går under namnet ”Atlantic blue”, index i vitt där det blandas stavindex och arabiska siffror med sandfärgade markörer ytterst i SuperLuminova.

Visarna är även de fyllda med SuperLuminova förutom den röda subsekunden som återfinns ovan klockan 6. Läsbarheten är det inget fel på.


Klockan levereras på ett tygband som påminner om ett Natoband med ett lås i stål. Något som var lite intressant på den större modellen vi tittat närmare på var att det saknades hål i bandet för att passa min handled. Som tur är så finns det ju den mindre modellen i referens 567 som jag tror hade suttit som en smäck på mina handleder om 16,5cm.


Sammanfattande tankar

NOMOS Glashütte är en tillverkare som sticker ut i sin design och blandar Bauhaus-stil med modern funktion i flera av sina serier. Ahoi är ett perfekt exempel på detta med en design som är väldigt avskalad, men vid en närmare titt är det en klocka som tål ordentliga tag. Modellen lyfts av ett robust in-house urverk som inte bara är funktionellt, utan även är vackert att titta på. Klockan ser riktigt bra ut och proportionerna är väl avvägda även om boetten kan upplevas stor om man har lite mindre handleder. Därför bör man prova den i butik innan man slår till. I Sverige är Franks Ur i Stockholm ensam återförsäljare.

En av Eqotimes medarbetare passade på att behålla klockan på armen under några dagar innan den skickades tillbaka och det säger en hel del.

Läs mer om klockorna hos Nomos Glashütte.


Tekniska specifikationer

Märke: NOMOS Glashütte
Modell: Ahoi Atlantic
Referensnummer: 557

Diameter: 40,3mm
Tjocklek: 10,6mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Urtavla: Mörkblå ”Atlantic blue”
Vattentäthet: 200m
Armband: Tygband med törnlås i stål

Urverk: DUW 5001
Komplikationer: –
Gångreserv: 43h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 3,140 euro