Mille Miglia – världens vackraste race

Av: Britta Rossander


Vinnaren av tävlingen får av samarbetspartnern Chopards VD, bilentusiasten Karl-Freiderich Scheufele, ta emot en klocka. Ett åtråvärt tickande bevis på segern vid sidan av vinnarbucklan.

Årets race startar idag (22 okt) vilket är lite annorlunda – tävlingen brukar gå i juni men vi vet alla vad som satte stopp för det. Alla som ska delta blev igår tempade och försedda med ansiktsmaskerMille Miglia är loppet som startade med att eleganta sportbilar kördes i mycket höga hastigheter genom små byar längs krokiga landsvägar. Tävlingen går Brescia-Rom-Brescia och är cirka 1 600 kilometer. Någon sade vid brainstormingen innan projektet sattes igång: ”Det är tusen engelska mil”. Så föddes namnet Mille Miglia. Enzo Ferrari sa: det är ”La corsa più bella del mondo” (världens vackraste race).Karl-Friedrich Scheufele, en återkommande chaufför

Chopards samarbete med Mille Miglia startade 1988 och Karl-Friedrich Scheufele, som delar VD-skapet för företaget med sin syster, är en inbiten veteranbilsentusiast. Han har ett välfyllt garage och kör själv så många lopp som möjligt – alltid Mille Miglia, och nästan alltid med bästa polaren Jacky Ickx. 

– Jag har kört varje år sedan 1989. Tävlingens sträckning är en av de vackraste, mest natursköna som finns i Italien. Evenemanget är också det perfekta tillfället för att träffa gamla vänner och andra entusiaster för klassiska bilar, och det stämmer verkligen som Enzo Ferrari sade att det är ”det vackraste loppet i världen”, säger Karl Freidrich när vi snackar om tävlingen.

Vilket Mille Miglia-race är det mest minnesvärda?

– Varje race är förstås unikt, men förra årets var väldigt speciellt eftersom jag körde med min äldsta dotter Caroline-Marie. Jag är väldigt glad över att vi kan dela samma passion.

Vilken är din favoritbil när du kör Mille Miglia och varför?

– Under flera år fick jag möjlighet att köra Porschemuseets 550A Spyder RS. En mycket speciell Porsche tillverkad 1956, en väldigt pålitlig bil och väldigt rolig att köra!
Lite historik

Det första Mille Miglia gick 1927 då 70 bilar startade varav 51 klarade hela racet och gick i mål i Brescia. Det gällde då att köra så fort som möjligt.

Mille Miglia förbjöds 1957 efter att ett ekipage, en Ferrari, kraschade med dödlig utgång för förare och kartläsare.Sedan 1982 körs en historisk racingtävling under namnet Mille Miglia för bilar tillverkade 1927-1957.

För två år sedan firade Mille Miglia och Chopard 30 år av samarbete och det bara fortsätter.De nya Mille Miglia-klockorna

Mille Miglia Lab One som bara tillverkas i 20 exemplar som bara kommer att säljas i de egna butikerna. Klockan har superlätt futuristiskt kuddformad boett i titan med osynlig krona i vilken Chopards första automatiska verk med tourbillon sitter. Bilinspirationen är tydlig och det här är utan tvekan Chopards hittills mest extrema modell. Rutnät för urtavla som en grill, datum under klockan 12, kraftreserv mellan klockan 7 och 8. Och mellan klockan 4 och klockan fem sitter en retrograde dagindikator. Refen är 168599-3001 för den som vill veta mer.Mille Miglia Race Edition Chronograph kommer att finnas i multibrand butiker och finns i två versioner: 1 000 ex med boett i matt DLC behandlat stål och 250 ex med boett i etiskt roséguld och DLC behandlat stål. Båda har lackad urtavla och gula vintageinspirerade skalor. Den välkända röda Migliapilen är placerad under klockan tolv. Båda versionerna har safirbaksidor och är individuellt numrerade. Bandet är förstås perforerat och ger med gummiinsida á la Dunlop känslan av ett racingdäck från 1960-talet.